Neurobiologiskt underlag för emotioner och social kognition Flashcards

1
Q

Beskriv kortfattat begreppet emotion och förklara på vilket sätt detta skiljer sig från begreppet ”känsla”.

A

Emotioner uppkommer efter en relativt utförlig kognitiv analys av situationen, varvid värderingar och bedömningar av olika handlingsalternativ anses ha betydelse för den resulterande emotionen. [top-down] Ett alternativt synsätt är att emotioner utlöses automatiskt och omedvetet efter minimal kognitiv analys av situationen. [bottom-up]
Emotioner är ett övergripande begrepp som inbegriper fysiologiska förändringar, beteendetendenser och den kognitiva delen. Ett “paraplybegrepp”
* Emotion: känsla, sinnesrörelse, tillstånd som rädsla, vrede, glädje eller sorg
Definieras som ett övergripande koncept. Emotioner inbegriper mer än det vi kan uppleva.
* Utmärkande för emotioner är att de har ett objekt, till exempel något man är rädd för. Ett emotionellt tillstånd kan kännetecknas av upplevelser, fysiologiska förändringar samt beteende eller beteendetendenser. Det är inte bara förknippat med att vi kan uttrycka det via kroppen utan även beteendetendenser, dvs att vi rör oss mot det som är positivt laddat och emot det som är negativt laddad.
Nutida emotionsforskning gör en avgräsning mellan känsla och emotion. Känsla är förknippad med upplevelse vi får och när vi sätter ord på upplevelsen. Det vill säga att känsla enbart är snarare det slutgiltiga resultatet av en emotionsprocess och den tolkning vi gjort av situationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

emotioners komponenter

A

Fysiologi
Det händer saker i kroppen. Perifera och centrala nervsystemet aktiveras. De resulterande förändringarna i neurohormonell och visceral (somatisk) aktivitet. Känslor förändrar bland annat hjärtfrekvens, blodtryck, distribution av blodflöde, svett och matsmältningssystemet, såväl som frisättningen av hormoner som kan påverka hjärnan eller ANS. Andningssystem aktiveras. Systemen får oss att förstå vilken typ av situation vi står inför * Autonoma nervsystemet * Hjärnan.

Beteende
* Handlingstendens - vi rör oss mot och från beroende på vilken typ av stimuli. Ansiktsuttryck, tonfall och hållning uttrycker alla känslomässiga tillstånd. Dessa motoriska beteenden är särskilt viktiga när man observerar en individs känslor eftersom de förmedlar öppen handling som kan skilja sig från observerat verbalt beteende. Vår uppfattning om en person som påstår sig må bra men snyftar okontrollerat skiljer sig från vår uppfattning om samma person när han ler.

Kognition
* En tolkning av tillståndet * ”Appraisal”. Behöver inte vara långsam eller viljemässig utan kan vara automatisk. Kognitiva processer härleds från självrapporter. Kognition verkar i sfären av både subjektiva känslomässiga känslor (att känna kärlek eller hat, känna sig älskad eller hatad) och andra kognitiva processer (planer, minnen eller idéer). Denna komponent innehåller von Helmholtz omedvetna slutsatser – kognitiva processer som vi inte är medvetna om som påverkar beteendet. Vi kan fatta beslut på grundval av “intuition” eller en aning eller andra uppenbarligen ogrundade grunder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Amygdala är en viktig komponent i det system som ligger till grund för emotioner – det limbiska systemet. Beskriv vilken roll amygdala har i emotionsprocessen.

A

Många amygdalaceller är multimodala; i själva verket reagerar vissa på visuella, auditiva, somatiska, smak- och luktstimuli, precis som prefrontala celler gör. Amygdala kan därför skapa en komplex bild av sinnesvärlden, och denna bild är särskilt känslig för stimuli som kan vara hotfull eller farlig. Amygdala verkar vara en del av ett system som ger snabb och tillförlitlig identifiering av affektivt signifikanta stimuli, både behagliga och obehagliga
Inte bara rädsla. En del av hjärnan som aktiveras vid alla emotioner vi upplever. Uppgiften är att vara tidig detektor för att identifiera om de är positivt, negativt, farligt. Amygdala skapar sig en diffus bild av det vi står inför (en inre bild)
* Genererar (snabb) reaktion t.ex. på saker som vi förknippar med hot. Amygdala är också involverad i vår förmåga att förstå och tolka andras känslor och ansiktsuttryck. Det hjälper oss att känna igen farliga eller hotfulla situationer från andra människor och anpassa vårt beteende därefter.
* Involverad i (känslomässig) betingning av olika objekt. När man sammanbinder objekt med något positivt eller negativt i samarbete med hippocampus (emotionellt minne). Det hjälper till att forma och bevara minnen som är emotionellt laddade. Detta är därför vi ofta minns händelser som är kopplade till starka känslor mer levande och länge.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Orbitofrontala och ventromediala delar av frontalloben är viktiga komponenter i det system som ligger till grund för emotioner. Beskriv vilken roll dessa delar har i emotionsprocessen.

A

Den orbitofrontala cortex (OFC) är särskilt viktig i känslor eftersom den representerar positiva och negativa belöningar och lär sig vilka tidigare neutrala stimuli som är förknippade med positiva och negativa belöningar och när dessa associationer förändras.(choklad tex är gott, vi äter det igen) Njutning framstår mest representerat av aktivitet i OFC, särskilt i en mid-anterior subregion. Förknippar stimuli med positiv/negativ feedback och därför alltså som ett emotionellt minne. Om en handling är förenlig med våra värderingar och normer, aktiverar OFC positiva känslor som belöning och glädje. Om en handling är inkonsekvent eller bryter mot normer, kan OFC aktivera negativa känslor som skuld och ånger.
OFC är också involverat i bedömningen av sociala situationer och relationer. Det hjälper oss att förstå andras känslor, uppmärksamma sociala signaler och anpassa vårt beteende i enlighet med sociala normer.

Den ventromediala prefrontala cortexen (även känd som det mediala orbitalområdet) kodar också subjektiva nöjesvärderingar men verkar vara mer intresserade av att övervaka och förutsäga belöningsvärde än med njutningen av upplevelsen i sig. vmPFC är kopplat till beslutsfattande och bedömning av risk. Det hjälper oss att väga olika alternativ och bedöma konsekvenserna av våra beslut. När vi står inför komplexa beslut, särskilt de som involverar emotionella komponenter, spelar vmPFC en roll i att balansera emotionella och rationella faktorer för att fatta beslut som är fördelaktiga och adaptiva.vmPFC är även involverat i att koppla emotionella minnen och upplevelser. Det hjälper oss att dra lärdom av våra tidigare emotionella erfarenheter och använda dem för att reglera vårt beteende och våra beslut i liknande situationer i framtiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv kortfattat på vilket sätt en traditionell syn på emotioner skiljer sig från en konstruktivistisk syn enligt Feldmann Barrett. Redogör kortfattat på vilket sätt dessa teorier skiljer sig åt i dess syn på hjärnans roll i emotionsprocessen.

A

Traditionell syn: Basic emotions. Tidgare hjar vi antagit att vi förstår och uttrycker emotioner på ett likartat sätt över hela jorden, dvs att emotioner är universiellt. Antagande att vi kan sätta ord på grundläggande emotioner oavsett vart vi befinner oss. Stark likhet mellan människor och andra närliggande djurs sätt att uttrycka emotioner. Varje grundläggande emotioner är förknippat med “gemensamt fingeravtryck” uttrycks på samma sätt. Man antar att det finns gemensam fysiologi. Olika organ som aktiveras när det gäller dess emotioner och att det berör specifika och avgränsade områden. Den subjektiva inre upplevelsen delar vi med varandra. Skulle vi undersöka detta så skulle emotionerna upplevas på samma sätt och man hade svarat på samma sätt och leder fram till gemensamt beteende. Finns väldigt svagt stöd att det förhåller sig som ovan, att det finns en gemensam grundläggande reaktion. När det gäller vår skattning av emotioner så svarar vi med stor variation inför likartat stimuli som ska framkalla en specifik emotion. Det vi får svar på är om man upplever det som positivt eller negativt eller om de är starkt eller svagt förknippade med arousal. Det som händer i kroppen ger ingen information. Beteende kan uttryckas på många sätt och även här har vi svårt att identifera en avgränsad emotion på basen av den informationen man får

(Feldman Barrett) Det finns långt fler emotioner än de grundläggande - finns sociala emotioner men också emotioner som har kulturella variationer. Variation är normen i hur emotioner uttrycks. Vissa emotioner är förknippade med vår historia. Mellan människor finns en variation av emotioner. Det finns inga universella emotioner, fysiologiska uttryck eller avgränsade emotionsområden i hjärnan. Man är överens om att det finns ett grundläggande system men finns inget stöd för att dessa är förknippade med specifika delar i hjärnan
Emotioner är resultat av tidigare erfarenheter och förutsägelser. Emotioner är något vi lär oss likt annat. Vi plockar fram info som är lagrad, konstruera emotioner i basen av tidigare upplevelser. Vi samspelar hela tiden. Vi använder sociala sammanhang för att begripliggöra
Emotioner är konstruktioner av världen, inte reaktioner på den. Jämför det vi upplever med andra situationer vi vart med om och det är så vi begripliggör

Allostasis - uppnå psykologisk equilibrium i respons av verklig eller upplevd omgivande eller psykologiska stressorer
Våra emotioner är centrala för generering av mentala events som våra hjärnan konstruerar för att hjälpa med att förutse vad som kommer hända i miljön. (allostatic respons)
Enligt Barrett finns ingen typisk sträng med neuronal vävnad för en specifik emotion som rädsla, utan emotion som vi kallar “rädsla” konstrueras vid olika tidpunkter av olika neuronala vävnader. Olika kontexter genererar olika neuronala aktiviteter. Konstruerade av sammanhanget vi är i och beroende på individer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

För att förstå sociala signaler behöver du använda dig av såväl förmågan att mentalisera och använda dig av din empati. Beskriv kortfattat dessa begrepp och den hjärnaktivering som dessa funktioner är förknippade med

A
  • Mentalisering: att förstå andras sociala handlingar, tänkande, intentioner. Används ofta som ett paraplybegrepp. Men handlar mer om det inre tanke materialet. [superior temporal sulcus, anterior temporal cortex] Vad vill den där personen mig?
  • Empati: att förstå andras inre känslomässiga tillstånd. Ställa sig i den andres skor och begripliggöra. Förstå de inre känslomässiga [insula, cingulate cortex] Samma aktivering av hjärnan när vi själva upplever en emotion som att se till exempel ett gråtande barn. På så sätt vi kan förstå andra människor. Attribuera intentioner till andra. Spegelneuroner är aktivt när vi observerar andras beteenden och känner igen deras känslor genom att efterlikna dem i våra egna hjärnor.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly