Neurobiologiskt underlag för exekutiva funktioner Flashcards

1
Q

Redogör kortfattat för de psykologiska funktioner som är förknippade med de exekutiva.

A

Definitionen av denna term är ganska vag, men exekutiva funktioner anses allmänt vara kognitiva processer som uppmärksamhetskontroll, planering, resonemang, arbetsminne, problemlösning, abstrakt tänkande och självövervakning. Exekutiva funktioner är mentala processer som vi använder i hanteringen (reglering, kontroll, styrning) av andra kognitiva funktioner och då särskilt i förhållande till komplexa handlingar. Främst i frontal cortex men även andra delar av hjärnan. Arbetsminnet är en del av de exekutiva funktionerna och är relaterat till förmågan att hålla information i medvetandet under korta tidsperioder. Det hjälper oss att utföra uppgifter som kräver manipulation av information, som mental räkning eller följa instruktioner. De exekutiva funktionerna är involverade i beslutsfattande genom att väga olika alternativ, analysera konsekvenser och välja den mest lämpliga handlingen.

Nyckelord: kognitiv kontroll, självreglering. Används för att styra och reglera andra kognitiva funktioner. Återkommer i till exempel uppmärksamhet och minne.

  • De förmågor som möjliggör för en person att etablera nya beteendemönster, sätt att tänka, och att reflektera över dem
  • Dessa förmågor används i okända situationer eller situationer där gamla sätt att bete sig inte är ändamålsenligt. Att vara flexibel och kunna anpassa sig till förändrade krav och situationer är en viktig aspekt av de exekutiva funktionerna. Det innebär att kunna ändra strategier och anpassa sig till nya omständigheter.
  • Inbegriper adaptiva förmågor; kreativt och abstrakt tänkande, introspektion, alla de processer som möjliggör för en person att veta vad den vill, hur den skall komma dit och utföra en plan för att nå målet

Tre faktorer som betraktas skilda från varandra men korrelerar med det övergripande begreppet:
Skifta (shifting)
[växla ”fram och tillbaka”]
Uppdatera (updating)
[byta ut gammal info mot ny]
Inhibera (inhibition)
[hämma automatiska responser, sortera bort oönskade stimuli]

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Exekutiva funktioner kan analyseras som en process i olika steg. Beskriv kortfattat denna process –med koppling till en aktivitet från den egna vardagen.

A

1.Viljemässig handling – Jag bestämmer mig för att gå till affären.
2.Framplockning av information vi har i minnet och använder det när vi ska lösa planering av en uppgift. Planera vad man ska handla. Detta kräver förmågan att identifiera mål och strategiskt planera hur du ska nå dem.
3.Programmering- Under planeringen måste du kunna fokusera på att samla in information om målet. Vilka alternativ har jag att välja mellan, vart kan jag handla. Du måste också kunna skifta uppmärksamheten mellan olika alternativ och välja de som bäst passar dina behov.
4.Implementering - Vi tar oss till affären. Kan hända en mängd olika saker som ställer krav. sortera bort stimulin som finns i affären, t.ex. andra människor. Att väga för- och nackdelar, analysera konsekvenser och välja det mest lämpliga alternativet är en del av beslutsfattandeprocessen.
5.Monitorering - vi reglerar och styr och kanske ändrar oss medan vi genomför. Navigera igenom reklam. Behöver ha en förmåga att växla en vara till en annan vara, kunna vara flexibel om en vara är slut. Här är det viktigt att ha förmågan att hålla fast vid din ursprungliga plan och inte agera på impulser som kan leda dig bort från ditt mål.
6.Anpassning/avslutning - under tiden anpassar vi oss och avslutar och eventuellt efterkontroll. Måste se så att man får med sig allt från affären.

Den här typer av uppgifter som innebär krav från en praktisk miljö är en riskituation för någon med exekutiva funktionsnedsättningar. . Bristande exekutiva funktioner kan påverka en persons förmåga att fungera effektivt i vardagen och kan vara en central del av vissa neuropsykiatriska störningar som ADHD och vissa demenssjukdomar.
Det som kan störa vardagliga uppgifter:
* Planera och välja mellan många olika alternativ
* Ignorera störande stimuli och fokusera på uppgiften
* Upprätthålla fokus, kontroll av vad som genomförts och vad som återstår
* Växla mellan olika ”spår”
* Agera flexibelt vid en förändring

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ange två områden i frontalloben som är förknippade med ”het” respektive ”kall” exekutiv funktion och beskriv kortfattat två situationer där dessa funktioner kan ta sig i uttryck

A

Skillnaden mellan kalla exekutiva funktioner, som bedöms i känslomässigt neutrala sammanhang, och heta exekutiva funktioner, som behövs i situationer som är motivationsmässigt betydelsefulla.

Kalla exekutiva funktionen förknippas mest med kognitiva och uppgiftsorienterade egenskaper. Avsiktlig top-down bearbetning. Automatisk bottom-down bearbetning. Relaterat till laterala regioner av prefrontal cortex. Huvuddomäner innefattar arbetsminnet, respons inhibering, uppmärksamhetskontroll, problemlösning, kognitiv flexibilitet, set skiftning, multi-tasking, felkorrigering, prestandaövervakning, fluency
Direkt förknippad med de “kalla” exekutiva funktionerna
Delar av pannloben är förknippat med kalla EF,
dorsolateral prefrontal cortex
laterala prefrontalcortex
anterior cingulate cortex
inferior frontal cortex
Men finns också aktivering i hippocampus och basal ganglia, samt parietalloben
Dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC):
DLPFC är associerad med mer analytiska och kognitivt krävande aspekter av exekutiva funktioner. Den är inblandad i förmågan att planera, organisera och genomföra komplexa uppgifter. DLPFC är också kopplad till arbetsminnet och förmågan att hålla information i minnet under korta tidsperioder.
Exempel: När du försöker lösa en komplicerad matematisk uppgift eller skapa en detaljerad tidsplan för att hantera flera projekt på jobbet, använder du troligen DLPFC. Det är också aktivt när du försöker komma ihåg en sekvens av instruktioner eller telefonnummer.

Beteenden som beror på utvärderingen av värdet av specifika stimuli (positiva eller negativa) är beroende av de heta exekutiva funktionerna. Het EF = reglering och styrning av emotioner. Huvuddomäner innefattar: emotionsreglering, belöning processande, risk beslutsfattande, affektiv beslutsfattande, självrefererande, social kognition,
medial prefrontal cortex
ventrolateral prefrontal cortex
orbitofrontal cortex
Men även amygdala, insula, limbiska systemet och striatum
Orbitofrontal cortex (OFC):
OFC är mer kopplad till aspekter av exekutiva funktioner som involverar emotionell reglering och social bedömning. Den spelar en nyckelroll i att bedöma konsekvenser, fatta beslut baserat på sociala normer och regler, samt hantera impulser och känslor.
Exempel: När du står inför en moraliskt laddad situation där du måste fatta ett beslut som involverar att balansera ditt eget intresse och det som är rätt och rättvist, är OFC aktiv. Den är också involverad när du försöker kontrollera din impulser att äta onyttig mat när du försöker följa en hälsosam kost.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Redogör kortfattat för psykologiska funktioner som är förknippade med dorsolaterala, orbitala prefrontalkortex samt cingulate cortex

A

DORSALT*
Dorsolaterala prefrontalkortex: info från bakre delar, gör huvudsakligen ömsesidiga kopplingar med de bakre parietalområdena och den övre temporala sulcus. Aktiv i reglering av tankar. Det är involverat i kognitiva processer som kräver att du kan hantera information, hålla mål i minnet och utföra stegvisa operationer för att uppnå mål.
* Ventrolaterala prefrontal cortex: info från inre delar, limbiskt system, upprätthållande av information (”tankefokus”) När vi ska fokusera vid en uppgift.
MEDIALT
Mediala frontalkortex
* Bakre: motoriska funktioner
* Mellan: kognitiv kontroll - uppmärksamhet och koncentration (fokus, inhibition) smärta och affekt
* Främre: belöning, socialt processande, emotioner (upplevelse) och episodiskt minne.
* Integration av sensorisk, emotionell och kognitiv information. Inre upplevelse. Det är svårt att kartlägga för det är skyddat.
Cingulate cortex (cingulum) (Som är en del av det mediala frontalkortex)
* Anterior cingulate (ACC): emotion + konflikthantering. Ser att det aktiveras då vi står inför en utmaning t.ex. ett stroop test. En konflikt i det vi förväntar oss och det som uppgiften kräver.
* Middle cingulate (MCC): välja respons, beslutsfattande som bygger på feedback.
* Posterior cingulate(PCC; visuellt): spatial orientering, självreferens i förhållande till objekt
* Består av en kognitiv och en emotions relaterad del: se ”het”och ”kall” EF
Det har också en roll i att integrera kognitiva och känslomässiga processer.

VENTRALT
Orbitala frontal cortex
OFC:s huvudsakliga afferenter projicerar från temporalloben - inklusive de auditiva regionerna i den övre temporala gyrusen, de visuella regionerna i den inferotemporala cortex (område TE) och STS - och från den subkortikala amygdala
OFC projicerar subkortikalt till amygdala och hypotalamus, vilket ger en väg genom där OFC påverkar hur det autonoma nervsystemet kontrollerar förändringar i blodtryck, andning och så vidare. Dessa fysiologiska förändringar är viktiga i känslomässiga reaktioner. Det är involverat i att bedöma belöningar och straff, fatta beslut baserat på sociala normer, samt hantera och reglera känslor och impulser.
* Inhibitorisk kontroll: emotion och känslomässigt beteende
* Förknippad med emotionsreglering och värdering av belöning
* Representerar smak, lukt, emotion och belöning i beslutsfattande
Ligger till grund för när vi tar beslut för basen av känslor. Den delen av hjärnan vägleder oss i förhållande till belöningar. Lagrad minne som påminner oss om att de är ett positivt stimuli (t.ex. choklad)
Ventromedial prefrontalcortex (?)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Aktivitet i frontalloben förknippas med intelligens. Ange två delar av hjärnan som aktiveras då vi utför uppgifter som mäter intelligens. Redogör – med stöd i forskning – att frontalloben kan ses som betydelsefull för intelligens.

A

Ett parietalt- frontalt nätverk är förknippad med fluid intelligens som är viktigt för våra vardagliga förmågor. Hjärnavbildningsstudier kopplar tester av flytande intelligens till ett karakteristiskt aktivitetsmönster, både i dorsolateral och mediala prefrontal cortex och i posterior parietal cortex.

Två delar som aktiveras när vi utför uppgifter som mäter intelligens

Prefrontala cortex : relateras till problemlösning, evaluering, och hypotestestning. Studier med funktionell magnetresonanstomografi (fMRI) och elektroencefalografi (EEG) har visat att aktiviteten i prefrontala cortex ökar när människor utför uppgifter som kräver högre nivåer av kognitiv flexibilitet och problemlösning. Skador eller dysfunktion i prefrontala cortex har också kopplats till nedsatt kognitiv förmåga och intelligens.

Posterior parietal cortex: relateras till processer av integrering och abstraktion, arbetsminne. Den är särskilt kopplad till spatial förmåga, förmågan att förstå rumsliga relationer och hantera komplexa rumsliga uppgifter. Studier har visat att aktiveringen i parietalloben ökar när människor utför uppgifter som involverar geometriska mönster, rumsuppfattning och spatiala rotationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly