Neurotransmittorer Flashcards

1
Q

Kan du ge exempel på neurotransmittorer som är associerade med specifika beteenden och psykiska sjukdomar/tillstånd?

A

Noradrenalin: : Påverkar kroppens “kamp-eller-flykt” -reaktion, reglerar uppmärksamhet och vakenhet. Det kan påverka vårt sätt att reagera på stress och fara. Vissa symtom på egentlig depression – en humörstörning som kännetecknas av långvariga känslor av värdelöshet och skuld, störningar av normala matvanor, sömnstörningar, en allmän nedgång i beteendet och frekventa självmordstankar – kan vara relaterade till minskad aktivitet hos noradrenerga neuroner. Omvänt kan vissa symtom på mani (överdriven excitabilitet) vara relaterade till ökad aktivitet hos samma neuroner. Minskad NE-aktivitet har associerats med både hyperaktivitet och uppmärksamhetsstörning/ hyperaktivitetsstörning (ADHD)

Dopamin: Dopamin är involverat i belöningsbeteenden, motivation, nöje och rörelsekontroll. Ökade nivåer av dopamin kan associeras med eufori och beroende/missbruk, medan brist på dopamin kan kopplas till apati och motoriska störningar. Överdriven mesolimbisk DA-aktivitet föreslås spela en roll vid schizofreni, en beteendestörning som kännetecknas av vanföreställningar, hallucinationer, oorganiserat tal, trubbiga känslor, agitation eller orörlighet, och en mängd associerade symtom. Blockering av dopaminsystemet minskar symptomen på schizofreni. Den nigrostriatala DA-vägen deltar i att möjliggöra rörelse. När DA-neuroner förloras från substantia nigra, är resultatet ett tillstånd av extrem muskelstyvhet som är karakteristiskt för Parkinsons sjukdom. Låga nivåer kan också spela roll vid depression

Serotonin: Serotonin är kopplat till reglering av humör, sömn, aptit och sexuell lust. Låga nivåer av serotonin kan vara förknippade med depression, ångest och ätstörningar.

GABA: GABA är den främsta hämmande neurotransmittorn i hjärnan och hjälper till att reglera nervsignalering. Det är involverat i avslappning och minskad ångest. Låga nivåer av GABA kan vara förknippade med ångeststörningar, sömnsvårigheter och humörstörningar. Vissa ångestdämpande läkemedel verkar genom att öka GABA-aktiviteten.

Glutamat: Glutamat är en excitatorisk neurotransmittor som är viktig för inlärning och minne. Det är också involverat i normal hjärnfunktion. Ökad glutamat är förknippat med ångest, rastlöshet, koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter, trötthet, ökad känslighet mot smärta, och huvudvärk. Ökad glutamataktivitet kan kopplas till neurologiska sjukdomar som epilepsi och Parkinsons sjukdom. Det har också föreslagits vara inblandat i vissa psykiatriska störningar som schizofreni. Låga nivåer kan innebär sömn och koncentrationssvårigheter samt mental utmattning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilken roll spelar det noradrenerga systemet när det gäller kroppens stress-respons och regleringen av emotioner?

A

Stress/ Fight or flight respons: När en individ uppfattar en stressig eller hotfull situation, frisätter det noradrenerga systemet noradrenalin
från nervceller i hjärnan och det sympatiska nervsystemet. Ökar hjärtfrekvensen, ökar blodtrycket och vidgar luftvägarna, vilket ökar kroppens beredskap att svara på hot.

Vakenhet och uppmärksamhet: Kopplat till reglering av uppmärksamhet och vakenhet. Det ökar mental alertness och kan förbättra förmågan att fokusera på uppgifter. Detta är särskilt användbart i situationer där ökad vakenhet och reaktionsförmåga behövs, som när man försöker undvika faror.
Emotioner: Påverkar också regleringen av emotioner. I hjärnan är det involverat i att modulera känslor och reaktioner på olika händelser. Ökad aktivitet kan öka känslor av ångest och oro, medan minskad aktivitet kan kopplas till minskad reaktionsförmåga och apati.

Långvarig aktivering av det noradrenerga systemet på grund av kronisk stress kan vara skadligt för den emotionella hälsan. Det kan kopplas till ångeststörningar och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), där noradrenalinet kan vara förhöjda och orsaka återkommande och intensiva känslomässiga reaktioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilken påverkan har det kolinerga systemet på kognitiva processer såsom inlärning och minne?

A

Det kolinerga systemet spelar en roll i normalt vaket beteende och tros fungera i uppmärksamhet och minne. Personer med den degenerativa Alzheimers sjukdom - som börjar med mindre glömska, utvecklas till allvarlig minnesstörning och senare utvecklas till generaliserad demens - visar en krympning och förlust av kolinerga neuroner vid obduktion.

Inlärning: Acetylkolin är kritisk för inlärningsprocesser. Det frisätts i hjärnan när vi utsätts för nya upplevelser och information. Genom att öka aktiviteten i vissa hjärnområden, särskilt hippocampus, underlättar acetylkolin bildandet av nya minnen och inlärning av nya färdigheter. När acetylkolinfrisättningen är optimal, förbättras vår förmåga att absorbera och behålla ny information.

Minne: Det kolinerga systemet spelar en viktig roll i minnesprocesser. Acetylkolin hjälper till att konsolidera och återaktivera minnen, särskilt episodiska minnen som rör händelser och upplevelser. Otillräcklig acetylkolinaktivitet kan leda till minnesproblem och nedsatt förmåga att återkalla information.

Kognitiv flexibilitet: Acetylkolin påverkar också kognitiv flexibilitet och förmågan att anpassa sig till förändrade omständigheter. Det är viktigt för att övergå mellan olika uppgifter och mentala processer.

Uppmärksamhet och koncentration: Det kolinerga systemet bidrar till att reglera uppmärksamhet och koncentration. Genom att påverka aktiviteten i olika hjärnområden kan acetylkolin hjälpa till att rikta uppmärksamheten mot relevanta stimuli och förbättra förmågan att bibehålla fokus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur påverkar det dopaminerga systemet motivation och belönings-uppsökande beteende?

A

Dopamin är huvud transmittor för all typ av beroende. När vi upplever något som ger oss glädje eller belöning, såsom att äta god mat eller få ett beröm, frisätter hjärnan dopamin i vissa delar av belöningssystemet. Denna frisättning av dopamin skapar en positiv belöningsupplevelse och en känsla av njutning.
När vi upplever dopaminfrisättning som svar på ett visst beteende eller en viss händelse, associerar vår hjärna det beteendet eller den händelsen med positiv belöning. Detta ökar vår motivation att upprepa beteendet eller söka efter liknande belöningar i framtiden. Till exempel, om du får beröm (vilket ökar dopaminfrisättningen) när du presterar bra på jobbet, kommer du att vara mer benägen att arbeta hårt och försöka upprepa den prestationen.
- Det dopaminerga systemet spelar en nyckelroll i vår benägenhet att söka efter och utforska nya belöningar. När vi utforskar nya aktiviteter, miljöer eller idéer och upplever positiva belöningar i form av dopaminfrisättning, förstärks vår motivation att fortsätta utforska och prova nya saker.
-Det dopaminerga systemet är också kopplat till missbruk och beroende. När människor använder droger som kokain, amfetamin eller opioider, ökar dopaminfrisättningen dramatiskt, vilket skapar en intensiv känsla av eufori och belöning. Detta kan leda till en ökad benägenhet att fortsätta använda droger för att uppleva samma belöning, vilket kan resultera i missbruk och beroende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur skiljer sig påverkan från serotonin respektive dopamin åt?

A

Dopamin är beroendeframkallande och serotonin är inte det
Dopamin ger kortvarig belöning (t.ex. att njuta av en bit tårta) , medan serotonin är långvarig
Dopamin är mer intuitiv och känslomässig( känner det i hela kroppen) och serotonin är mer eterisk l “känns ovanför nacken)
Dopamin får dig att vilja ta och serotonin får dig att vilja ge och inspirerar generositet( t.ex volontärarbeta)kopplat till empati
Dopamin upplevls oftast ensam (t.ex. äta, shoppa, dricka, hetsa) medan serotonin är generellt delat (t.ex. spendera tid med vänner och familj, församlingar osv)
Dopamin får dig att vilja ha mer “Detta känns bra, jag vill ha mer”, du söker belöning. Serotonin är tvärtom. Får hjärnan att känna “Detta känns bra, jag är nöjd så”
För mycket dopamin leder till missbruk och för lite serotonin leder till depression
Brist på dopamin och serotonin har liknande effekter men är som olika sidor av samma mynt. Båda är förknippade med depression och en känsla av att något saknas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly