No Flashcards
(40 cards)
Ekologi
Det handlar om samspelet mellan växt och djur och den miljö de lever i. Det är läran om hur organismer, såsom djur, växter och mikroorganismer. Hur de lever och fungerar beroende på varandra.
Ekosystem
Ett ekosystem är ett avgränsat område med alla levande varelser. Som till exempel sjö, hav, växt. Ett ekosystem kan vara något stort(som jordklotet) eller något litet som en blomma.
Biotiska faktorer
Biotiska faktorer är alla levande varelser som har en påverkan i ett ekosystem som till exempel svampar, växter, bakterier och djur.
Abiotiska faktorer
Abiotiska faktorer är tvärtemot biotiska faktorer. Alltså all “icke levande” miljö i ett ekosystem. De påverkar vilka biotiska faktorer som kan leva i ett ekosystem. Alltså sol, vind, vatten och temperatur.
Population
Det är en grupp individer av samma art i ett ekosystem. Det kan t.ex. vara populationen av rosor i ett område.
Biomassa
Det är mängden/massan biotiska faktorer i ett ekosystem.
Samhälle
Alla individer av alla olika djurarter i ett ekosystem bildar tillsammans ett djursamhälle. Ett exempel är att alla växter av alla olika växtarter i ett ekosystem bildar ett växtsamhälle.
Biotop
En biotop är en naturtyp som skog, äng, sjö.
Habitat
Habitop är en hel omgivning som en viss art lever i. En arts habitat kan sträcka sig över flera olika biotoper.
Dynamik
Ekosystemet förändras hela tiden på grund av biotiska och abiotiska faktorer. Det kallas för dynamik. Till exempel på havets botten så är det en liten dynamik för att det inte händer mycket där. Temperaturen är samma och det är ingen vind utan allt är helt stilla. Men däremot vid havsytan så är det en stor dynamik eftersom vädret, temperaturen, vinden och vågorna ändras från dag till dag.
Konkurrens
Det kommer alltid att finnas konkurrensen mellan individer och arter i ett ekosystem. Det är för att det inte finns obegränsat med utrymme, mat, boende eller partners. Den art/individ som då är starkast är den som vinner.
Nisch
En ekologisk nisch är en inriktning som arterna har för att kunna skaffa mat, partners eller utrymme att växa på och därmed överleva.
Opportunist
En art som lätt anpassar sig, har en bred ekologisk nisch. Som till exempel tallar. De kan leva lite vart som helst.
Specialist
En specialist har en smal nisch men det som är bra med det är att specialister är väldigt starka inom just den nischen. Tex granen som trivs bäst i sluttningar där det är lagom fuktigt. Granarna konkurrerar lätt ut tallar som försöker växa där eftersom tallarna är svagare inom nischen.
Pionjär
Pionjär är en art som gynnas av störningar, till exempel brand, storm eller översvämning i ett visst område. Då växer det snabbt efter en sån störning. Men blir sedan utkonkurrerad av andra arter när de väl återhämtar sig efter störningen.
Fotosyntesen
Fotosyntes är en process som sker i alla gröna växter när de producerar glukos. 6CO2 (koldioxid) + 6H2O (vatten) + Energi (solljus) ———-> C6H12O6 (glukos) + 6O2(syrgas)
Kretslopp
Ett kretslopp är atomerna i ett ekosystem som går runt och aldrig försvinner.
Nedbrytare (destruent)
Det är till exempel svampar, asätare och bakterier, organismer som lever på att bryta ner näringen från döda djur eller växter.
Producent
En producent är gröna växter som kan producera mat. Tack vare producenten finns all energi och allt levande.
Konsument
Djur, både kött- eller växtätare. De konsumerar (äter) på något sätt energin som de gröna växterna har producerat. Antingen genom att äta växten direkt (förstahandskonsument) eller äta ett djur som i sin tur har ätit växten (andrahands-, tredjehands-, eller toppkonsument.)
Näringskedja
En näringskedja börjar alltid med en producent (växt). Nästa steg i näringskedjan är ett växtätande djur, den blir förstahandskonsument. Och så vidare, som jag berättade innan. Men en näringskedja kan bestå av många trofinivåer. Tex alg - plankton - räka - strömming - säl - isbjörn (toppkonsument/ nr 5 i trofinivån).
Trofinivå
En trofinivå är det steg som befinner sig i en näringskedja. Producenten är på trofinivå 1. Förstahandskonsumenter är på trofinivå 2. Ju fler trofinivåer desto större energiförlust.
Näringsväv
Alla olika näringskedjor i ett ekosystem.
bärförmåga
En bärförmåga är hur många individer av en art som ekosystemet klarar av att ha utan att bli för belastande. Det kan vara bra när man ska räkna ut hur många älgar/vargar/björnar som ska skjutas i ett område