Ögon Flashcards

1
Q

Vad är ljus?

A

Ljus kan betraktas både som partikel och våg. Ljusets energibärare kallas fotoner. Ju mer energi de bär, desto kortare blir våglängden. Våglängden påverkar också vilken färg ljuset tolkas ha. Ljus med längre våglängd går mot rött (infrarött ljus och så småningom radiovågor) och ljus med kortare våglängd går mot ett lila spektra (ultraviolett och så småningom gammastrålning som är den mest energitäta strålningen).
Infrarött ljus och vidare innehåller för lite energi för att utlösa fotoreceptorernas kemiska reaktioner, därför ser vi det inte. Vi kan däremot känna det som värmestrålning. Vi kan heller inte se ultraviolett osv, och strålning nedanför det violetta spektrat (UV osv) är så pass energirikt att det är skadligt.
Ljus är ofta en röra av olika våglängder, och uppleva då som vitt. Föremål som absorberar alla våglängder förutom en specifik kommer uppfattas ha den färgen som det inte absorberar, eftersom det blir ett betydligt smalare spektra som stimulerar fotoreceptorerna, vilket bäddar för en mer specifik tolkning. Vissa objekt, sk prisma, kan också sortera upp våglängderna i längdordning, och vi kommer då se den synliga delen av det som en regnbåge.
En lins kan beroende på form sprida eller samla ljusstrålar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur är ögat uppbyggt?

A

Ögongloben är kulformad och ca 2,5 cm i diameter. Den sitter i kraniets orbita. Består ytterst av sklera (starka slemhinnan, syns som ögonvitan) och under det kornea (glasklara hornhinnan). Palpebra (ögonlocken) skyddar ögat och fördelar tårvätska (bildas kontinuerligt av glandulae lacrimalis).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly