Urinvägar, njurfysiologi och vätskeomsättning Flashcards

1
Q

Vad är osmolalitet och osmolaritet?

A

När det gäller kroppens salt-vätskebalans är osmolalitet ett centralt begrepp. Osmolalitet behandlar koncentrationen av lösta partiklar (utan hänsyn till art, vikt eller laddning) som bidrar till lösningarnas osmotiska tryck. Man mäter osmolalitet som en egenskap hos en vätska som bla urin, serum och blodplasma. Osmolalitet (partiklar per kilo vätska) skiljer sig från osmolaritet, som anger partiklar per liter vätska, alltså har med volymen som faktor, vilket inte osmolalitet har.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är osmos?

A

Man kan betrakta osmos som ett balanssystem där koncentrationen (till skillnad från vid diffusion) inte balanseras genom att de lösta partiklarna förflyttar sig över en vägg, utan snarare kvarstår de lösta partiklarna (de kanske inte kan passera väggen) och istället eftersträvas koncentrationsutjämning genom att lösningsmedelet förflyttas över väggen. Lösningsmedlet kan exempelvis vara vatten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är tonicitet?

A

Inom kemisk biologi är tonicitet ett mått på den effektiva osmotiska tryckgradienten ; vattenpotentialen för två lösningar åtskilda av ett partiellt permeabelt cellmembran . Tonicitet beror på den relativa koncentrationen av selektiva membranogenomträngliga lösta ämnen över ett cellmembran som bestämmer riktningen och omfattningen av osmotiskt flöde . Det används ofta när man beskriver svullnad kontra krympning av celler nedsänkta i en extern lösning.
En miljö kan vara hypertonisk, isotonisk eller hypotonisk i relation till sin omgivning. En cell i hypertonisk miljö har lägre koncentration av lösta ämnen än omgivningen, vilket kommer att driva lösningsmedel ut ur cellen och göra att den faller samman. En cell i hypotonisk miljö har en högre koncentration av lösta ämnen än sin omgivning, vilket driver lösningsmedel in i cellen, och för en cell i mycket hypotonisk miljö med en stor koncentrationsgradient kan det osmotiska trycket bli så högt att cellen lyserar. En cell i isotonisk miljö är i koncentrationsbalans med sin omgivning och således sker inget flöde av lösningsmedel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är aquaporiner?

A

Cellmembranen hos en mängd olika bakterier , svampar , djur- och växtceller innehåller aquaporiner genom vilka vatten kan flöda snabbare in i och ut ur cellen än genom att diffundera genom fosfolipiddubbelskiktet
Aquaporiner är “VVS-systemet för celler”. Vatten rör sig genom celler på ett organiserat sätt, snabbast i vävnader som har aquaporinvattenkanaler. Under många år antog forskare att vatten läckte genom cellmembranet, och en del vatten gör det. Detta förklarade dock inte hur vatten kunde röra sig så snabbt genom vissa celler.
Vatten kan passera genom cellmembranet genom enkel diffusion eftersom det är en liten molekyl och genom osmos, i de fall där koncentrationen av vatten utanför cellen är större än den inuti. Men eftersom vatten är en polär molekyl är denna process av enkel diffusion relativt långsam, och i vävnader med hög vattenpermeabilitet passerar majoriteten av vattnet genom aquaporin.
Aquaporiner leder selektivt vattenmolekyler in och ut ur cellen, samtidigt som de förhindrar passage av joner och andra lösta ämnen. Aquaporiner är integrerade membranporproteiner. Några av dem, kända som aquaglyceroporiner , transporterar även andra små oladdade upplösta molekyler inklusive ammoniak, CO 2, glycerol och urea. Till exempel har aquaporin 3-kanalen en porbredd på 8–10 Ångströms och tillåter passage av hydrofila molekyler som sträcker sig mellan 150 och 200 Da . Vattenporerna blockerar dock helt joner inklusive protoner, vilket är nödvändigt för att bevara membranets elektrokemiska potentialskillnad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur skiljer sig permeabilitet beroende på typ av ämne?

A

Gaser och fettlösliga ämnen har lättast att passera det lipidtäta cellmembranet. Små neutrala ämnen har också relativt hög permeabilitet. Lägst permeabilitet har monosackarider, laddade joner och större molekyler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur fungerar natrium-kalium-pumpen och vad används den till?

A

Natrium-kalium-pumpen, även känd som Na⁺/K⁺-ATPas, är ett enzym som finns i membranet av alla djurceller. Den utför flera funktioner inom cellfysiologi .
Na⁺/K⁺-ATPas-enzymet är aktivt använder det energi från ATP. För varje ATP-molekyl som pumpen använder exporteras tre natriumjoner och två kaliumjoner importeras. Det finns alltså en nettoexport av en enda positiv laddning per pumpcykel. Nettoeffekten är en extracellulär koncentration av natriumjoner som är 5 gånger den intracellulära koncentrationen och en intracellulär koncentration av kaliumjoner som är 30 gånger den extracellulära koncentrationen. Således skapar pumpen en ändrad membranpotential, men också en ökad koncentrationsgradient. Natrium och kalium kan därför diffundera tillbaka till sina ursprungliga platser igen. Pumpningen är alltså aktiv, och kräver ATP som främst kommer från glykolysen, men återställningen sker genom passiv diffusion.
Natrium-kaliumpumpen har särskild betydelse för exciterbara celler såsom nervceller , som är beroende av denna pump för att svara på stimuli och överföra impulser.
Export av natriumjoner från cellen ger drivkraften för flera sekundära aktiva transportörer såsom membrantransportproteiner , som importerar glukos , aminosyror och andra näringsämnen till cellen med hjälp av natriumjongradienten.
En annan viktig uppgift för Na”-K”-pumpen är att tillhandahålla en Na”-gradient som används av vissa bärarprocesser. I tarmen transporteras till exempel natrium ut ur den reabsorberande cellen på blodsidan (interstitiell vätska) via Na⁺-K⁺-pumpen, medan Na⁺-glukossymportören på den reabsorberande (lumenala) sidan använder skapade Na⁺-gradient som en energikälla för att importera både Na⁺ och glukos, vilket är mycket effektivare än enkel diffusion. Liknande processer finns i det renala tubulära systemet.
Fel i Na⁺-K⁺-pumparna kan resultera i svullnad av cellen. En cells osmolaritet är summan av koncentrationerna av de olika jonarterna och många proteiner och andra organiska föreningar inuti cellen. När denna är högre än osmolariteten utanför cellen strömmar vatten in i cellen genom osmos . Detta kan få cellen att svälla upp och lysera . Na⁺-K⁺-pumpen hjälper till att upprätthålla rätt koncentrationer av joner. Dessutom, när cellen börjar svälla, aktiverar detta automatiskt Na⁺-K⁺-pumpen eftersom den ändrar de inre koncentrationerna av Na⁺-K⁺ som pumpen är känslig för.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är Ca2+-ATPas

A

Ca 2+ ATPas är en form av P-ATPas som överför kalcium efter att en muskel har kontrakterats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur är kroppsvattnet fördelat i kroppen?

A

Den största mängden kroppsvatten finns intracellulärt (64%), och därefter interstitiellt (25%). Resterande 8% finns i plasman.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur använder kapillären osmos?

A

Flödet över kapillärerna regleras med osmos. På den arteriella sidan av kapillären är det kolloidosmotiska trycket (trycket från vävnad in i kärl) lägre än det hydrostatiska trycket (från kärl till vävnad) och det skapar ett nettoflöde in i vävnaden. Tvärt om på den venösa sidan då det istället blir ett nettoflöde in i kapillären.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur skapas ödem?

A

För stor mängd extracellulär vätska skapar ödem. Detta kan orsakas av ökat hydrostatiskt tryck (vilket är möjligt på vensidan), minskat kolloidosmotiskt tryck, ökat läckage pga skadad eller inflammerad kapillärvägg, och stopp i lymfflödet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur märker kroppen skillnad i salt-vätskebalans?

A

Kroppen kan känna av felaktigheter i salt-vätskebalansen på olika sätt. Förändringar i blodvolym detekteras av baroreceptorer, njurarnas glomeruli, samt hjärtmuskeln som påverkas av fyllnaden i kammare och förmak. Det finns också osmoreceptorer som känner av skillnad i osmolalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är baroreceptorer?

A

Baroreceptorer är en sorts mekanoreceptorer, vars fria nervändar alltså är känsliga för sträckning. De finns i områden som tenderar att ha högt tryck och områden som tenderar att ha långt tryck. Detta inkluderar thorax kärlträd, njurens afferenta arterioler, CNS och lever. Vid en sänkning i volym triggas mha dessa RAAS, ADH samt sympaticus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur fungerar osmoreceptorer?

A

En osmoreceptor är en sensorisk receptor som främst finns i hypotalamus och som upptäcker förändringar i osmotiskt tryck. De bidrar till osmoreglering, kontrollerar vätskebalansen i kroppen. Osmoreceptorer finns också i njurarna där de också modulerar osmolalitet. Osmoreceptorer finns i två av de cirkumventrikulära organen - det vaskulära organet i lamina terminalis (VOLT) och det subforniska organet. Detta är områden i hjärnan som saknar BBB. En förändring i osmolalitet resulterar i en cellvolymförändring, vilken triggar en ökad frekvens av aktionspotential till områden i hypotalamus som i sin tur triggar törst respektive ADH-frisättning.
Macula densa- regionen i njurens juxtaglomerulära apparat är en annan modulator av blodosmolalitet . Förändringar i osmotiskt tryck får de juxtaglomerulära cellerna att frisätta proteaset renin. Renin klyver zymogenet angiotensinogen, som alltid finns i plasma som ett resultat av konstitutiv produktion i levern, till en andra inaktiv form, angiotensin I, som sedan omvandlas till sin aktiva form, angiotensin II, av angiotensinomvandlande enzym (ACE), vilket är brett distribuerad i kroppens små kärl, men särskilt koncentrerad till lungkapillärerna i lungorna. Angiotensin II utövar systemomfattande effekter, utlöser aldosteronfrisättning från binjurebarken, direkt vasokonstriktion och törstbeteenden med ursprung i hypotalamus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur fungerar ADH för vätskereglering?

A

I hypotalamus hittas neuron känsliga för extracellulärvätskans (ECV) osmolalitet, som till stor del beror på koncentrationen av natrium. Dessa neuron kommer krympa när osmolaliteten är hög, således då det finns mycket natrium i ECV. När dessa neuron krymper sänder de iväg signaler till nucleus supraopticus. Neuronen i nc. supraopticus tillverkar hormonet ADH (vasopressin). Hormonet frisätts från neurohypofysen till blodet, efter att ha transporterats från nc. supraopticus till neurohypofysen längst neuronens axon. Neuronen i nc. supraopticus får även signaler från baroreceptorer i bland annat aortabågen. Dessa receptorer reagerar på när blodvolymen minskar. ADH kommer genom blodomloppet att nå njuren via arteria renalis. I njuren kommer ADH påverka vattenupptaget i njurens funktionella enhet nefronet. ADH påverkar permeabiliteten för vatten i nefronets sista del: samlingsrören. I samlingsrörens tubuliceller kommer ADH att uppreglera antalet Aquaporin 2 porer (AQP-2) på cellernas apikala membran (membranet som ligger in mot insidan av nefronet). Således ökar vattenpermeabiliteten över det apikala membranet. Över det basolaterala membranet är permeabiliteten för vatten alltid hög på grund av Aquaporin-3 kanaler som ständigt finns här.
Eftersom det primärurin som når samlingsrören är hypotont samtidigt som interstitiet i medulla renalis runt samlingsrören är hypertont, tack vare natriumreabsorbationen i Henles slynga, kommer vatten att reabsorberas från primärurinen när aquaporin-2-porer uppregleras på tubulicellernas apikala membran. Alltså, när ADH når njuren fås en reabsorbation av vatten från nefronens samlingsrör tack vare osmolaliteten i medulla renalis uppbyggd av Henles slynga. Detta innebär att när kroppen utsöndrar ADH som ett svar på en minskad blodvolym fås ett hypotont blod, något som kroppen verkar föredra före hypovolemi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är ANP?

A

Natriuretiska peptider (ANP, BNP och CNP ) är en familj av hormon/parakrina faktorer som är strukturellt relaterade. Huvudfunktionen hos ANP är att orsaka en minskning av expanderad extracellulär vätska (ECF) volym genom att öka renal natriumutsöndring. ANP syntetiseras och utsöndras av hjärtmuskelceller i förmakens väggar i hjärtat . Dessa celler innehåller volymreceptorer som svarar på ökad sträckning av förmaksväggen på grund av ökad förmaksblodvolym .
Brain natriuretic peptide (BNP) – en felaktig benämning; det utsöndras av hjärtmuskelceller i hjärtkamrarna – liknar ANP till sin effekt. Det verkar via samma receptorer som ANP gör, men med 10 gånger lägre affinitet än ANP.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad triggar utsöndring av ANP?

A

Sträckning av förmaksväggen, via förmaksvolymreceptorer.
Ökad sympatisk stimulering av β-adrenoceptorer
Ökad natriumkoncentration ( hypernatremi), även om natriumkoncentration inte är den direkta stimulansen för ökad ANP-utsöndring
Endotelin, en potent vasokonstriktor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hur verkar ANP på njurarna?

A

Den medullära uppsamlingskanalen är huvudplatsen för ANP-reglering av natriumutsöndring. ANP påverkar natriumkanaler på både apikala och basolaterala sidor vilket resulterar i mindre återabsorption av natrium och mer natriumutsöndring.
ANP ökar glomerulär filtrationshastighet och glomerulär permeabilitet. ANP dilaterar direkt den afferenta arteriolen och motverkar den noradrenalininducerade vasokonstriktionen av den afferenta arteriolen. ANP hämmar effekten av angiotensin II på mesangialcellerna och de slappnar därigenom av. ANP ökar radien och antalet glomerulära porer, vilket ökar glomerulär permeabilitet och resulterar i större filterbelastning av natrium och vatten.
Ökar blodflödet genom vasa recta, vilket kommer att skölja ut de lösta ämnena (natriumklorid (NaCl) och urea) ur medullärt interstitium. Den lägre osmolariteten hos medullärt interstitium leder till mindre reabsorption av tubulär vätska och ökad utsöndring.
Minskar natriumreabsorption i vissa delar.
Det hämmar reninsekretionen och hämmar därigenom produktionen av angiotensin och aldosteron.
Det hämmar det njursympatiska nervsystemet.
ANP har motsatt effekt av angiotensin II på njuren: angiotensin II ökar renal natriumretention och ANP ökar renal natriumförlust.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vad har ANP för effekt på binjuren?

A

Minskar utsöndringen av aldosteron från zona glomerulosa i binjurebarken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Vad har ANP för vaskulär effekt?

A

Avslappnar vaskulär glatt muskulatur i arterioler och venoler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Hur är njurar och urinvägar placerade i kroppen?

A

Urinledarna är ca 30 cm långa, och transporterar urinet genom peristaltiska “mjölkande” kontaktionsvågor.
Urinvägar och njurar är belägna utanför bukhålan och utanför peritoneum (retroperitonealt). Urinblåsa och urinrör är placerade subperitonealt nedanför bukhålan i lilla bäckenet.

21
Q

Hur är njurvägarna uppbyggda histologiskt?

A

Urinvägarna från njurbäcken ner till halva urinröret består innerst av ett flerskiktat urotel specialiserat för uretra. Översta lagret i urotelet består av sk paraplyceller vars form beror på urinblåsans fyllnad. Under basalmembranet finns sedan lamina propria med interstitialceller och blodkärl, sedan ett muskellager kallat muscularis mucosae, därefter ett lager med glatt muskulatur med muskler med olika riktning beroende på var vävnaden är placerad i urethra. Längst ut adventitia och serosa.

22
Q

Vad är paraplyceller?

A

Paraplycellerna i urotelet är specialiserade epitelceller belägna ytterst mot urinvägarnas lumen (hålrum) i deras epitel av typen övergångsepitel. Dessa celler är tätt sammanbundna med tight junctions vilket förhindrar urinläckage från urinvägarna ut i den övriga vävnaden. Paraplycellerna och urotelet är tänjbara och tål mekanisk påfrestning, till exempel när urinblåsan tänjs ut av urin. Paraplyceller kan innehålla en eller två cellkärnor. Paraplycellerna är specialiserade för att skydda underliggande celler mot den hypertona och sura urinen och dess potentiellt cellskadande effekt.

23
Q

Hur är urethras muskulatur uppbyggd.

A

Uretären består av olika lager av glatt muskulatur. Ytterst finns ett cirkulärt lager och innerst ett longitudinellt. Den delen av uretären som är placerad vid ingången till urinblåsan har ett till longitudinellt lager utanför det cirkulära. Glattmuskelcellerna är sammanbundna med gap junctions vilket är nödvändiga för cellkommunikation som resulterar i peristaltiska kontraktioner, själva “mjölkningen”.

24
Q

Vad kan de specialiserade muskelcellerna i urethra göra?

A

Det finns specialiserade muskelceller och interstitiella celler i renala pelvis och proximala uretären som kan generera aktionspotentialer nedåt i uretären.

25
Q

Hur regleras urethra autonomt?

A

Uretären är ej beroende av autonom innervering för att kunna generera peristaltik, men likt hjärtat så kan peristaltiken ändå påverkas i sin funktion av detta system. Dock kommer både sympatikus och parasympaticus ge en ökad kontraktion, men på olika sätt.
Sympatikus kommer med hjälp av noradrenalin aktivera α1-adrenoreceptorer, vilket uretären har ett högt uttryck av. Parasympaticus aktiverar istället muskarinreceptorer med hjälp av acetylkolin. Således kan α1-antagonister användas farmakologiskt för att sänka det intraluminala trycket och potentiellt avhjälpa en obstruktion.

26
Q

Vad har urotelet för funktion förutom barriär?

A

Urotelet har en viktig barriärfunktion, men det är inte bara en barriär, det är också en sorts signalplattform. Under urotelet sitter suburoteliala sensoriska nerver som är känsliga för sträckning och således signalerar när urethra dilateras. Det förekommer även kemiska signaler som NO, tachikininer och H+.

27
Q

Vad har urethrans ingång i urinblåsan för betydelse?

A

Uretären har normalt en sned ingång i urinblåsan. Det gör att när urinblåsan fylls och väggen pressas utåt så pressas också urethran ihop och det förhindrar därmed backflöde. I vissa fall har dock urethran en rak ingång och då uppnås inte denna funktion, vilket kan ge en urinreflux och det kan eventuellt resultera i utveckling av hydronefros.

28
Q

Hur är urinblåsan uppbyggd?

A

De nedre urinvägarna består av urinblåsa och urinrör. Detrusormuskeln längst upp kan ses som urinblåsans biceps. Längst ner mynnar urinblåsan mot urinröret i en triangelformad strut. Urinröret är omgivet av bäckenbottenmuskulaturen, ett lager av tvärstrimmig muskulatur som potentiellt är viljestyrd och således kan bidra till miktionskontroll.
Detrusorn består av glatt muskulatur som är ordnad i lite diffusa cirkulära eller longitudinella lager. Mellan dessa muskelcellbuntar finns bindväv som bidrar till urinblåsans elasticitet. Urinblåsan kan rymma ca 400-700 ml urin, och miktionsbehov brukar uppstå vid en fyllnad runt 200-500 ml.

29
Q

Hur är nedre urinvägarna autonomt innerverade?

A

Nedre urinvägarna är innerverade av autonoma nervsystemet. Sympatikus kommer som vanligt använda noradrenalin som neurotransmittor och med hjälp av det ligera till β3-receptorer i detrusormuskeln vilket relaxerar den, och just här finns ett högt uttryck av denna receptor. Således kan tillförsel av NA eller β3-receptoragonister ge en farmakologisk relaxeringseffekt av detrusormuskeln och hämma blåskontraktioner. Samtidigt ligerar noradrenalin även till α1-receptorer i urinrörets vägg, och i receptorerna kopplar liganden via G-proteinet till kalcium, vilket gör att urinröret kontraherar. Nettoeffekten blir en urinuppsamling i blåsan.
Parasympaticus har motsatt effekt, och arbetar med acetylkolin. Detta kommer via muscarinreceptorer M2 och M3 på detrusorns glattmuskulatur trigga kontraktion. Det kommer också frigöras NO vilket ligerar med sGC-receptorer på urinröret, och därmed uppnås också en relaxering i det området. Nettoeffekten blir underlättad miktion.

30
Q

Hur är de nedre urinvägarna innerverade utöver det autonoma nervsystemet?

A

Med de autonoma nerverna via dorsalrotsgangliet till CNS kommer viscerala sensoriska neuron att löpa, och dessa känner av fyllnadsgrad och skada genom sensorer i och under urotelet samt i detrusorn. Somatomotoriska nerver är kopplade till området, framför allt pudendus (från S2-S4) som med en acetylkolinmedierad motorändplatta kontrollerar den tvärstrimmiga muskulaturen i urinröret, bäckenbotten, och hos män även kring crurae penis.
Urinblåsan har gapjunctions som bidrar till en organiserad kontraktion. Det finns också kommunikationssystem lokalt som involverar urotel, interstitiella celler och känselnerver som samordnar sina intryck för att informera CNS om urinblåsans fyllnad.

31
Q

Hur är njuren och nefronet översiktligen uppbyggt?

A

Njuren är uppbyggd av två lager kallade cortex och medulla, där cortex är belägen längst ut. I dessa lager finns njurpyramider, vilka är njurens funktionella enheter. I dessa pyramider produceras urinen, och samlas upp i calyx minor och major, som tömmer sig i njurpelvis som leder vidare till urethra.

Inuti pyramiderna finns nefronen.
När blodet kommer till nefronet anländer det först till glomerulus, ett kapillärnystan där primärurin extraheras till bowmans kapsel. Primärurinen kommer sedan färdas genom ett rör omgivet av kapillärer, tubulussystemet, där det sakta anrikas till den slutprodukt som motsvarar kroppens behov och status för tillfället. Den allra största delen av vätskan kommer också återabsorberas igen via kapillärsystemet. Röret delas in i proximala tubuli, henles slynga och distala tubuli, som mynnar ut i ett uppsamlingsrör som behandlar urinen från flera nefrin och leder den vidare till calyx. Beläget mellan glomeruli med den afferenta arteriolen, och distala tubuli vars sträckning kommer passera ovanför glomerulus, ligger den juxtaglomerulära apparaten, som är något av kontrolltornet för nefronet.

32
Q

Vad är juxtaglomerulära apparaten?

A

Beläget mellan glomeruli med den afferenta arteriolen, och distala tubuli vars sträckning kommer passera ovanför glomerulus, ligger den juxtaglomerulära apparaten, som är något av kontrolltornet för nefronet.
Juxtaglomerulära apparaten reglerar blodflöde och GFR, och det justeras efter kroppens behov. Den består av tre delar, nämligen juxtaglomerulära/granulära celler, extraglomerulära mesangiala celler och macula densa.

33
Q

Vad gör de granulära cellerna i juxtaglomerulära apparaten?

A

Granulära celler är belägna i den afferenta arteriolens tunica media, och liknar epitel, men deras specialiserade uppgift är att utsöndra renin.
De kan stimuleras till reninutsöndring på tre sätt. genom stimulering av dess β1-adrenoreceptorer (som alltså ligerar med en katekolamin från sympatikus), genom att de juxtaglomerulära cellerna detekterar minskat njurperfusionstryck, och genom att macula densa detekterar minskat NaCl-tryck (ofta pga minskad GFR). Renin kommer genom att klyva angiotensinogen till angiotensin I inleda en kaskad som resulterar i högre blodtryck och högre systemisk blodvolym, som i sin tur ger ett högre renalt perfusionstryck och ökad GFR.

34
Q

Vad är Polkissen-celler?

A

De extraglomerulära mesangiala cellerna, eller Polkissen-celler, ligger precis där den afferenta och efferenta arteriolen möts på väg in och ut ur glomeruli. De liknar glattmuskelceller och har en vasokonstriktiv förmåga som kan användas för att reglera GFR genom att variera kärldiametern. De kan även utsöndra renin.

35
Q

Vad gör macula densa?

A

Macula densa ligger i distala tubuli, precis där denna del av nefronet färdas över glomerulus, mellan den afferenta och efferenta arteriolen. Det består av ett område med modifierade tubulära epitelceller precis i knytpunkten mellan systemen. Macula densa-celler i det distala nefronet är saltsensorer som genererar parakrina kemiska signaler i den juxtaglomerulära apparaten för att kontrollera vitala njurfunktioner, inklusive renalt blodflöde, glomerulär filtration och reninfrisättning. Renin är det hastighetsbegränsande steget i aktiveringen av renin-angiotensinsystemet, en nyckelmodulator för kroppsvätskehomeostas. Macula densa använder sammansättningen av vätskan i tubuli som en indikator på GFR. En hög NaCl-koncentration tyder på en förhöjd GFR, medan låg NaCl-koncentration indikerar en sänkt GFR. NaCl avkänns av macula densa huvudsakligen av en apikal Na-K-2Cl-samtransportör (NKCC2). Den vanligaste situationen som orsakar en minskning av reabsorptionen av NaCl via NKCC2 vid macula densa är en låg koncentration av NaCl i tubulära lumen på grund av låg GFR. Minskat NaCl-upptag via NKCC2 vid macula densa leder till ökad reninfrisättning, vilket leder till återställande av plasmavolymen, och till dilatation av de afferenta arteriolerna, vilket leder till ökat njurplasmaflöde och ökat GFR.
Som svar på ökad GFR:
Förhöjd filtrering vid glomerulus eller minskad reabsorption av natrium och vatten av den proximala hoprullade tubuli gör att den tubulära vätskan vid macula densa får en högre koncentration av natriumklorid.
Apikala Na-K-2Cl-samtransportörer (NKCC2), som finns på ytan av macula densa-cellerna, exponeras för vätskan med en högre natriumkoncentration, och som ett resultat transporteras mer natrium in i cellerna.
Macula densa-cellerna har inte tillräckligt med Na/K ATPaser på sin basolaterala yta för att utsöndra detta tillsatta natrium. Detta resulterar i en ökning av cellens osmolaritet .
Vatten rinner in i cellen längs den osmotiska gradienten, vilket får cellen att svälla. När cellen sväller bildas adenosin som drar ihop den afferenta arteriolen och orsakar dilatation av efferenta arterioler. Dessutom hämmas reninfrisättning i de juxtaglomerulära cellerna.
Som svar på minskad GFR:
Minskad filtrering vid glomerulus eller ökad reabsorption av natrium och vatten av den proximala tubuli gör att vätska i tubuli vid gula fläcken får en minskad koncentration av natriumklorid.
NKCC2 har en lägre aktivitet och orsakar därefter en komplicerad signaleringskaskad som resulterar i reninfrisättning. Cellerna ökar produktionen av kväveoxid och prostaglandiner för att vasodilatera de afferenta arteriolerna och öka reninfrisättningen.
Reninfrisättning aktiverar RAAS vilket leder till många utfall inklusive en ökad GFR.

36
Q

Vad finns det för olika typer av nefron?

A

Det finns också två olika typer av nefron. Kortikala nefron har en glomerulus som ligger närmare de yttre delarna av cortex och deras Henles slyngor är korta. Juxtamedulära nefron har en glomerulus nära gränsen mellan cortex och medulla och deras Henles slyngor tränger djupt in i medulla. Kortikala nefron är främst involverade i kroppens utsöndrings- och regleringsfunktioner medan juxtamedullära nefron koncentrerar eller späder urin genom countercurrent. Således är den största skillnaden mellan kortikala nefron och juxtamedulära nefron deras struktur och funktion. Även om både kortikala och juxtamedulära nefron reglerar koncentrationerna av lösta ämnen och vatten i blodet är countercurrent-mekanismen i Henles slyngor hos juxtamedulära nefron i hög grad ansvarig för att utveckla de osmotiska gradienter som behövs för att koncentrera urin. Cirka 85% av nefronen i den mänskliga njuren är kortikala och cirka 15% är juxtamedulära. Vasa recta är väl utvecklad i juxtamedulära nefron men saknas i kortikala nefron som istället har peritubulära kapillärer. Kortikala nefron har en låg filtrationshastighet men juxtaglomerulära nefron har hög.

37
Q

Hur fungerar det renala blodflödet?

A

Det renala blodflödet uppgår till ca 1,2 liter i minuten, och det motsvarar 20-25% av hjärtminutvolymen. 90% av blodflödet går till cortex. Det renala blodflödet minskar med åldern. Det är viktigt för den renala filtrationen att systemartärtrycket håller sig mellan 80-200 mmHg, för i det intervallet har njurarna en intern kapacitet att reglera flödet så att filtrationen är mer eller mindre konstant, men om systemtrycket går utanför det intervallet kan också filtrationen påverkas av detta.

38
Q

Vad påverkar det renala blodflödet?

A

Det renala blodflödet påverkas av myogen aktivitet (alltså vad glattmuskulaturen i blodkärlen gör), av tubuluglomerulär feedback (TGF), alltså det som den juxtaglomerulära apparaten sysslar med (se ovan), samt sympatikus.

39
Q

Hur påverkas det renala blodflödet av myogen aktivitet?

A

Den rena myogena aktiviteten (alltså ej vasokonstriktion till följd av någon yttre mekanism) triggas av myogena stretchreceptorer som känner av kärlens väggstress. Då öppnas spänningskänsliga kalciumkanaler och kalcium strömmar in från extracellulärvätskan till glattmuskelcellerna, vilket triggar en muskelkontraktion vilket ger vasokonstriktion. Denna reflexmekanism motverkat förändringar i arteriellt blodflöde och således också i GFR.

40
Q

Hur regleras det renala blodflödet vid ett sjunkande medelartärtryck?

A

Om medelartärtrycket sjunker, fast fortfarande är inom 80-200-gränsen, så kommer polkissen-celler producera NO och prostaglandin 2 som ger vasodilation i afferenta arteriolen. Det kommer också ske en liten sympaticusaktivering som ger en liten skjuts noradrenalin vilket ligerar med α1-receptorer i afferenta arteriolen och orsakar vasokonstriktion där, som balanserar ut dilationen och gör att trycket i det området kvarstår. Noradrenalin ligerar även med β1-receptorer i juxtaglomerulära celler och orsakar vasokonstriktion i efferenta arteriolen. Nettoeffekten blir ökat filtrationstryck och ökad GFR.
Om medelartärtrycket däremot sjunker under 80-gränsen kommer sympaticusaktiveringen bli betydligt större och således även utsöndringen av noradrenalin och stimuleringen av receptorer. Då kommer stimuleringen av vasokonstriktion i afferenta arteriolen överstiga stimuleringen av vasodilation och nettoeffekten blir konstriktion. Konstriktionen i efferenta kommer också kvarstå och det samlade resultatet blir en sänkt GFR.

41
Q

Hur regleras det renala blodflödet vid minskad GFR?

A

Vid minskad GFR blir det mindre NaCl i urinen, vilket Macula Densa känner av. En resulterande ökning av NO och prostaglandin 2 ger vasodilation i afferenta arteriolen. En ökning av renin och angiotensin II ger vasokonstriktion i efferenta arteriolen, således ökat filtrationstryck och ökad GFR.

42
Q

Av vilka huvudsteg består urinproduktionen?

A

Urinproduktionen består av ett antal huvudsteg. Det första är den glomerulära filtrationen, som sker när blodet når glomerulus, och vatten, salt näringsmolekyler och skräpmolekyler förflyttar sig från kapillärsystemet till bowmans kapsel och bildar det glomerulära filtratet, alltså primärurin.
Nästa steg är den tubulära reabsorptionen, när näringsämnen och salter reabsorberas från tubuli in i det peritubulära kapillära nätverket. Vätskan flyter opåverkad, och således minskar koncentrationen av urinen.
Därefter sekreteras vissa molekyler aktivt från perikapillära nätverket in i distala tubuli (ex H+). Koncentrationen ökar något igen.
Slutligen sker en reabsorption av vatten från samlingsröret genom osmos. Nu ökar urinens koncentration kraftigt, och slutprodukten - sekundärurin - bildas.

43
Q

Hur varierar olika substansers väg genom nefronet?

A

Alla substanser går inte igenom alla processer. Det är individuellt. Vissa går direkt in i tubuli och stannar där hela vägen ut (ex inulin). Vissa fortsätter genom kapillärsystemet och går in i tubuli först i slutet (ex penicillin). Vissa stannat till största del i kapillärsystemet, men en liten del går in i tubuli och kan sedan hoppa lite emellan (ex urea). Vissa går till viss del in i tubuli och sedan helt och hållet tillbaka till kapillärsystemet (ex glukos). Vissa går inte alls in i tubuli (proteiner).

44
Q

Hur är filtret i glomerulära kapillärväggar uppbyggt?

A

Det första steget i urinproduktionen är som sagt glomerulär filtration. Ca 20% av innehållet i blodet filtreras in i bowmans kapsel, och det är kapillärväggarna i glomeruli som bestämmer vad och hur mycket. Kapillärväggarna har förmåga att filtrera stora mängder vätska, men förhindrar filtrering av makromolekyler.
Barriären har fyra viktiga komponenter, nämligen glykokalix, endotelet, basalmembranet och podocyterna.
Tillsammans bildar dessa ett effektivt filter.
Innerst i kapillären finns som i övriga cirkulationen, glykokalix, kärlens “luddskikt”. Detta sitter på det fenestrerade endotelet, som ju på den här platsen i kroppen har stora hål, och alltså är väldigt permeabelt och bara hindrar blodkroppar från att passera. Över det fenestrerade endotelet finns ett basalmembran som hindrar större proteiner från att passera. Proteinuri (som man ofta detekterar mha albumin, som är dominant i dessa fall) tyder alltså på skada i glomeruluskapillärernas basalmembran. Över basalmembranet finns ytterligare ett filterskikt, nämligen podocyterna.

45
Q

Vad är podocyter?

A

Över basalmembranet finns ytterligare ett filterskikt, nämligen podocyterna. Det utgörs av celler som lägger sig på kapillärerna och håller om dem med utskott liknande fingrar som sluter sig samman ungefär som ett blixtlås.
Mellan fingrarna finns ett slitsmembran som hindrar större peptider från att ta sig igenom. Defekter i podocyterna kan leda till njursvikt.

46
Q

Hur inverkar onkotiskt tryck på filtrationen?

A

Kapillärernas filtrationsegenskaper styrs av tryck.
Det hydrostatiska trycket är relativt konstant över kapillären, men det onkotiska trycket (kolloidosmotiska trycket är en form av osmotiskt tryck som orsakas av stora molekyler i kolloidform i blodplasma, framför allt proteiner) varierar eftersom ration vätska vs stora proteiner varierar beroende på absorptionsgrad. I bowmans kapsel saknas helt onkotiskt tryck eftersom stora proteiner vanligtvis inte filtreras dit.

47
Q

Vad är GFR?

A

GFR står för den glomerulära filtrationshastigheten, alltså volym primärurin per tidsenhet som produceras i njurarnas glomeruli. Vanligtvis uppgår det till ca 180 l/dygn, eller 125 ml/min. Därefter kommer ⅔ reabsorberas i proximala tubuli och resterande i övriga nefronet. Endast 1-2 liter färdig urin utsöndras per dygn, vilket är drygt 1% av vad som produceras. Detta är viktiga kliniska kunskaper då allt detta används som mätvärden för att indikera njurfunktion.
GFR avgörs antingen av faktorer som är relaterade till membranet (permeabilitet och filtrationsarea vilket tillsammans bildar den kapillära filtrationskoefficienten, Kf) och/eller summeringen av alla tryck genom membranet (nettofiltrationstryck, NFP).
GFR = Kf x NFP

48
Q

Hur fungerar tubulär reabsorption?

A

Nästa steg är alltså den tubulära reabsorptionen, mekanismen där en hel del av de ämnen som filtrerats ut i glomerulus, återabsorberas till cirkulationen igen. Det kan vara ämnen som är oumbärliga för cellerna, och de får därför inte gå förlorade genom utsöndring.
Transporten över membranen kan ske passivt eller aktivt.
Passiv transport sker genom diffusion (driven av kemisk eller elektrisk gradient och fritt genom cellmembran eller via transportmolekyler eller kanaler). Aktiv transport genom primär eller sekundär.