Radbruch Flashcards

1
Q

Stroming

A

Eerst normatief recht positivist: geldend recht moet je gehoorzamen, ongeacht inhoud.
Na de WO-II natuurrecht-aanhanger, want hij vond het naziregime zo immoreel en onaanvaardbaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

inhoud filosofie

A

Na WOII niet meer van mening dat recht altijd gehoorzaamd hoeft te worden. Hij komt met een hernieuwde natuurrechtsleer dat zeer onrechtvaardig recht niet gehoorzaamd hoeft te worden.
Kernwaarden van elk rechtssysteem:
- Rechtvaardigheid: het recht moet steeds op dezelfde manier
worden uitgelegd en toegepast
- Rechtszekerheid: gelijkheid
- Doelmatigheid: voor het algemeen welzijn, wat voor het volk
nuttig is
Rechtszekerheid is het doorslaggevende rechtsbeginsel, omdat rechtvaardigheid in de praktijk niet kan dienen als kritische morele maatstraf voor het recht. Rechtszekerheid boven rechtvaardigheid, boven doelgerichtheid. Tenzij er sprake is van extreme onrechtvaardigheid, dan komt rechtvaardigheid bovenaan.
Het karakter van ‘recht’ komt te ontvallen aan maatregelen van extreem onrechtvaardig recht. Gewoon onrechtvaardigheid moet je gehoorzaam, omdat rechtszekerheid een eis van rechtvaardigheid. Alleen wanneer de tegenstelling zo ondragelijk wordt, moet de rechtszekerheid het grootste belang worden.
Binnen het rechtspositivisme is wettelijk onrecht onmogelijk; wat als wet mag gelden, omdat het volgens juridisch voorgeschreven procedures tot stand is gekomen, geldt per definitie als recht en kan nooit onrecht niet-recht zijn. Ook bovenwettelijk recht is onmogelijk; er is boven het positieve recht geen recht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly