Seminar 1: Traditionel entreprise og introduktion til entrepriserettens retskilder Flashcards

1
Q

Introduktion: Hvad kendetegner AB-vilkårene?

A

AB vilkårene er agreed documents, der er udarbejdet af et udvalg med medlemmer, der repræsenterer byggeriets interessenter. Det betyder, at der er tale om et balanceret aftaleforhold, hvilket skal holdes in mente ved fortolkningen af vilkårene.

AB er konkret vedtaget i næsten alle entrepriseaftaler, og der skal ikke meget til, førend de anses for at være vedtaget i mellem to professionelle parter. En henvisning hertil vil være nok.

AB er i vidt omfang baseret den almindelige obligationsret, og mange af bestemmelserne anses for almindelig udfyldende entrepriseret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Introduktion: Hvilken entrepriseform afspejler AB 92, og er dette afspejlet i vilkårene?

A

AB 92 finder anvendelse på “arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed”, jf. § 1.

AB92 er vilkår for traditionel udførelsesentreprise, der er kendetegnet ved at være opdelt i to faser: en projekterende fase (E) og en udførende fase (E).

Den traditionelle fase- og ydelsesopdeling afspejles i § 2, stk. 2, hvorefter det følger at det af udbudsmaterialet klart og entydigt skal fremgå, hvilke arbejder der skal udføres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Introduktion: Læs om AB 92 § 2, stk. 2.

A

AB 92 § 2, stk. 2 pålægger BH at udarbejde et udbudsmateriale, hvorefter E skal præstere sin ydelse. Udbudsmaterialet skal entydigt og klart angive, hvilke arbejder der skal udføres. Ellers kan E kræve ekstrabetaling for ydelser, der ikke står i udbuddet, jf. AB 92 § 2, stk. 2 (og AB 18 § 4, stk. 2).

Hensyn: Bestemmelsen er rimelig af hensyn til, at E ofte skal indgå kontrakt på ganske kort tid. Bygherren har også en ændringsret, hvis det har en naturlig sammenhæng med entreprisen, men denne ret er tilsvarende modsvaret af, at entreprenøren kan kræve en ekstrabetaling.

Forholdet til koncipistreglen: Vilkåret afspejler den entrepriseretlige baggrundsret og bygger på det almindelige obligationsretlige princip, hvorefter koncipisten må bære ansvaret for uklarheder i aftalen. Vilkåret må anses for at gælde uanset om AB er vedtaget eller ej.
I praksis er reglen fortolket således, at der er en formodning om, at udbudsmaterialet indeholder en detaljeret beskrivelse af entreprenørens ydelse, og fortolkes dermed mere strengt end den almindelige koncipistregel.

Præceptiv kerne: Reglen har en præceptiv kerne, hvilket betyder at BH ikke kan nedfælde en klausul om, at E ikke kan kræve ekstrabetaling for ekstraarbejder. Klausuler om eksempelvis “nøglefærdigt byggeri” kan under en konkret vurdering bevirke, at ydelser ud over udbudsmaterialet anses for at være mangler og ikke ekstraarbejder. Den præceptive kerne kan endvidere fraviges i de tilfælde, hvor E i vidt omfang påtager sig projekteringsansvar i de indledende faser.

Kan diskuteres om det giver mening at have en præceptiv kerne i en standardaftale, der ikke er lovgivning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Introduktion: Hvad er kendetegnende for entreprisekontrakter?

A

Længerevarende kontraktforhold: Der er tale om længerevarende kontraktforhold, og der er således høj risiko for ændringer og uforudsete begivenheder.

Betydelige investeringer: Desuden indgår ofte betydelige investeringer fra begge parter, der ikke kan “tilbagerulles”, hvilket medfører lange og udførlige kontrakter med specifikke beføjelser.

Samarbejdspartnere: Derudover er der tale om samarbejdende parter, hvorfor det kan være vanskeligt at placere ansvaret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Introduktion: Hvad indebærer traditionel entreprise, totalrådgivning og underentreprise?

A

Traditionel entreprise skelner mellem, i) hovedentreprise, og ii) fagentreprise. Ved hovedentreprise indgår BH + R en aftale med en HE, der typisk har UE og UL under sig. HE påtager sig at udføre hele byggeriet. Ved fagentreprise indgår BH + R aftaler med en række FE (murer, VVS, tømrer osv.). Entreprenører er i dag også begyndt at have sine egne tekniske rådgivere, idet der kræves projekteringskompetencer i højere grad hos entreprenørerne nu til dags.

Totalrådgivning er ekvivalenten til Hovedentreprise, således at der ved “totalrådgivning forstår, at en rådgiver (evt. med flere rådgivere under sig) under én aftal med BH påtager sig løsning af hele eller væsentlig del af projekteringen, jf. ABR 18 § 10, stk 1.

Ved underentreprise forstås, at entreprenøren har en underentreprenør, eller rådgiveren har en underrådgiver. Kan forekomme på flere niveauer, således at en underentreprenører ligeledes kan have en underentreprenør. UE har ikke et kontraktforhold til BH, men under omstændighederne mulighed for direkte krav mod UE. Fornuftigt at opnå “back-to-back” ved underentreprise.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Introduktion: Hvad er fordelene og ulemperne ved traditionel entreprise?

A

Fordele: Ved traditionel entreprise har BH mere styring med projektet, og dermed indflydelse over entreprenørens ydelse, herunder f.eks. materialevalg (da TE kan være tilbøjelig til at vælge billigste løsninger). Som udgangspunkt kan BH gøre det billigere - en TE er dyrere, fordi han skal tage mere styring og forestå projektering. Kan dog blive dyrere, fordi BH skal bokse med alle rådgiverne og entreprenørerne.

Ulemper: Ulempen ved traditionel entreprise er, at BH har mere styrings- og koordineringsansvar, og det kan være mere vanskeligt at fastslå en pris på et tidligt tidspunkt (til forskel fra ved totalentrepriser). Ved en TE, har BH altså flyttet risikoen for koordineringsproblemer over på TE.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly