Seminar 3: Betaling, risiko, forsikring og sikkerhed Flashcards

1
Q

BH’s ydelse: Hvad er bygherrens ydelser?

A

Bygherrens hovedydelse er betaling, og biydelser kan efter omstændighederne udgøre:

  • Levering af byggegrund (AB 18 §§ 15 og 20)
  • Afsætning (AB 18 § 15) udføres i praksis af landinspektør
  • Planlægning med hovedtidsplan (AB 18 § 4)
  • Styring, tilsyn og anvisninger (AB 18 §§ 21 of 22)
  • Bygherreleverancer (AB 18 § 2)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Betaling: Hvilke betalingsprincipper følger af AB 92 og AB 18?

A

De to betalingsprincipper i AB-vilkårene er hhv. tilbudsarbejde og regningsarbejde.

Tilbudsarbejde er aftalt entreprisesum udbudt på konkurrencevilkår.

Regningsarbejde er betaling af de faktiske omkostninger med tillæg af dækningsbidrag. Betaling for ekstraarbejder betales som regningsarbejde, jf. AB 92 § 14, stk. 4.

Bonus: Enhedsprissatte ydelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Risiko: Hvem bærer mængderisikoen ved henholdsvis tilbudsarbejder og regningsarbejder?

A

Hvis et arbejde udføres i regning, er det bygherren, som bærer den økonomiske risiko for, at arbejdet viser sig at have et større omfang end antaget, og at materialepriser mv. stiger. Hvis et arbejde udføres som tilbudsarbejder, er det entreprenøren som bærer mængderisikoen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Betaling: Hvordan betales entreprisesummen?

A

Betalingsmåderne følger af AB 92 § 22 og AB 18 § 36:

  • A conto beregning efter § 22, stk. 1 (AB 18 § 36, stk. 2)
  • Betalingsplan efter § 22, stk. 4 (AB 18 § 36, stk. 3)

A conto beregning indebærer, at E fremsender begæring om betaling i takt med arbejdets udførelse. Bygherren betaler herefter senest 15 løbedage efter modtagelse af begæring. Baggrunden for den lange frist er, at BH skal have tid til at undersøge arbejdet inden betaling. I tilfælde af uenigheder/mangler ved E’s udførelse kan BH tilbageholde beløbet. I henhold til AB 92 § 22, stk. 1 har E krav på a conto betaling 1 gang om måneden. I henhold til AB 18 § 36, stk. 2 har E krav på a conto betaling 2 gange om måneden. AB 18 er ændret af hensyn til E’s behov for likviditet.

Ved betalingsplan er betalingstidspunkterne afhængig af tidsplan og delmål. Ud fra almindelige obligationsretlige principper, så har E formentlig ret til betaling, hvis en uvæsentlig del af arbejdet mangler. Betalingsplan anvendes typisk ikke ved større byggerier, da det kan være meget vanskeligt at planlægge komplekse byggerier (betaling, likviditet mv.). Det kan anføres, at E helst vil have en betalingsplan, da E i så fald kan spekulere i at få lidt ekstra likviditet under arbejdet.

Fælles for de to modeller er, at entreprisesummen betales i rater i forhold til det faktisk udførte arbejde. Udgangspunktet i den almindelige obligationsret er samtidighedsgrundsætningen, hvorefter betaling skal ske samtidig med levering. Baggrunden for at entrepriserettens udgangspunkt er ratemæssig betaling er af samfundsmæssige hensyn til likviditet, betalingssikkerhed, omkostninger, der skal dækkes, finansiering mv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Betaling: Fra hvilket tidspunkt beregnes renter i tilfælde af BH’s manglende betaling?

A

Entreprenørens tilgodehavende forrentes fra forfaldsdagen, hvilket er 15 løbedage efter E’s skriftlige anmodning om a conto betaling, jf. AB 92 § 22.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Betaling: Hvilken betalingsmåde er forudsat i AB 92 (AB 18)?

A

Udgangspunktet i AB 92 og AB 18 er a conto betaling.

Betaling efter betalingsplan forudsætter aftale (AB 18 § 36, stk. 3).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Betaling: Kan entreprenøren begære a conto betaling for indkøbte, men ikke leverede varer?

A

Ja, entreprenøren kan godt kræve a conto betaling for indkøbte materialer tidligst 20 dage før anvendelse, som ikke er leverede endnu, jf. AB 92 § 22, stk. 2 (AB 18 § 36, stk. 2).

Bygherren kan i så fald kræve sikkerhedsstillelse svarende til prisen for materialerne.

Tidskravet om 20 dage er udtaget fra AB 18.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Betaling: Kan der ske regulering af entreprisesummen?

A

Som udgangspunkt kan der ikke ske regulering af entreprisesummen.

Det kan dog aftales at der kan ske regulering af entreprisesummen, jf. AB 92 § 22, stk. 6. Der skal i praksis ikke så meget til førend en sådan aftale anses for at være vedtaget.

Reguleringen sker ved betaling af de berørte dele (pris- og lønændringer mv.).

Bonus: Hvis E er berettiget til tidsfristforlængelse, så kan der formentlig også ske regulering af entreprisesummen i denne periode, jf. KfE 1993.22 VBA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Risiko: Hvad indebærer entreprenørens slutopgørelse?

A

Efter aflevering sender E slutopgørelse senest 25 dage efter aflevering, senest 35 dage for hovedentrepriser, og 60 dage ved anlægsarbejder, jf. AB 92 § 22, stk. 8 og AB 18 § 36, stk. 6.

E’s slutopgørelse er endelig og fuldstændig afregning af arbejderne efter aflevering. Herefter kan E ikke kræve betaling for yderligere krav, medmindre E har taget konkret forbehold herfor i slutopgørelsen, jf. AB 18 § 36, stk. 5.

Hensynet bag dette er, at tvisteløsningen helst skal ske så tæt på aflevering som muligt, idet bevismæssige spørgsmål vanskeligt lader sig afklare på et senere tidspunkt. Samtidig er der et hensyn at tage til BH som må forvente, at en slutopgørelse er en slutopgørelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Risiko: Hvilke muligheder har BH ved modtagelse af slutopgørelse, hvis der er mangler ved arbejdet?

A

Hvis B mener, at der er mangler ved E’s ydelse, skal B reklamere inden rimelig tid, og kan tilbageholde et rimeligt beløb til sikkerhed for afhjælpning af mangler.

Det beløb, der tilbageholdes, skal stå i forhold til manglens omfang og de forventede udbedringsomkostninger, hvis E ikke gennemfører afhjælpningen. Beløbet skal tilbagebetales snarest muligt, når manglerne er afhjulpet, jf. AB 18 § 36, stk. 10.

Hvis BH mener, at nogle af beløbene ikke er forfaldne, skal BH straks meddele E skriftligt herom, jf. AB 18 § 36, stk. 8.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Risiko: Hvilke muligheder har BH, hvis E ikke har sendt slutopgørelse?

A

Overskridelse af fristerne i AB 92 § 22 og AB 18 § 36 har ikke nogen retsvirkninger for E.

BH kan dog kræve slutopgørelsen fremsendt inden for 10 arbejdsdage, hvis fristen ikke overholdes, jf. AB 92 § 22, stk. 9 og AB 18 § 36, stk. 7.

Oversrides også denne frist, fortaber E også krav på ekstraarbejder, der udføres som regningsarbejder, løn- og prisstigninger, jf. AB 18 § 36, stk. 7.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Risiko: Hvad er forskellen på risiko og ansvar?

A

Ansvar retter sig mod det økonomiske ansvar som følge af fejl og mangler eller ansvarspådragende adfærd. Risiko retter sig i mod hvem, som er nærmest til at bære risikoen for en hændelig skade eller uheld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Risiko: Hvem bærer risikoen for hændelige skader eller uheld?

A

Det følger af AB 92 § 12 og AB 18 § 27, at E bærer ydelsesrisikoen for hændelig undergang indtil aflevering eller BH’s ibrugtagning.

E bærer endvidere risikoen for BH-leverancer, fra det tidspunkt, hvor E har modtaget materialerne, medmindre der er tale om iboende egenskaber.

Hvis AB ikke er vedtaget, skal der sondres mellem tilbudsarbejder og regningsarbejder. Hvis E udfører tilbudsarbejder, så bærer han ydelsesrisikoen frem til aflevering eller ibrugtagning, jf. princippet i KBL § 17. Hvis E udfører regningsarbejder, så bærer BH vederlagsrisikoen. Bemærk dog, at det er omtvistet i litteraturen hvorvidt BH i sådanne tilfælde bærer risikoen. Torsten Iversen mener at BH gør.

Bonus: Risikoen kan overgå hvis den hændelige undergang skyldes BH’s forhold, f.eks. anvisninger, hærværk og sabotagehandlinger rettet mod BH eller jordbundsproblemer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Risiko: Hvilke ændringer indebærer AB 18 i forhold til E’s risiko for hændelig undergang?

A

E er fritaget for risiko for hændelig undergang ved force majeure.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Forsikring: Er bygherren forpligtet til at tegne forsikring?

A

Bygherren skal tegne brand- og stormskadeforsikring, jf. AB 92 § 8 og AB 18 § 11.

Bonus: Hvis BH har tænkt sig at tegne en forsikring som dækker mere end brand og storm f.eks en All-risk forsikring (dækker alt det, der ikke er undtaget), er det en god idé at oplyse herom i udbudsmaterialet, da E’s tilbud derved bliver lavere, da E ikke skal indkalkulere en risikopræmie.

E kan kan anmode om at blive medtaget på BH’s forsikringspolice, jf. AB 92 § 8. Bygherren er i dag forpligtet til at medtage E og eventuelle UE på forsikringen i henhold til AB § 11.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Forsikring: Kan bygherrens forsikringsselskab rette et regreskrav mod entreprenøren?

A

Forsikringsselskabet har regres imod entreprenøren, hvis han har handlet culpøst, jf. EAL §§ 19 og 22.

Hvis entreprenøren er medtaget som forsikringsdækket på bygherrens forsikring, så vil forsikringsselskabet alene have regreskrav for det fulde beløb ved entreprenørens forsæt. Ved grov uagtsomhed nedsættes dækningen, jf. FAL §§ 18-20.

Forsikringsselskabet har mulighed for at fravige FAL § 18 ved grov uagtsomhed, således at der er regres for det fulde beløb ved både grov uagtsomhed og forsæt.

Bonus: Rækkeviden af forsikringsselskabets regresmulighed er illustreret ved U 1996.1161 H, hvorefter det er fastslået, at der ikke er regres mod den simpelt uagtsomme skadevoldende entreprenør.

17
Q

Forsikring: Hvornår anses entreprenøren for at være dækket af bygherrens forsikring?

A

E kan kan anmode om at blive medtaget på BH’s forsikringspolice, jf. AB 92 § 8. Bygherren er i dag forpligtet til at medtage E og eventuelle UE på forsikringen i henhold til AB § 11.

Ifølge FAL § 54 anses tingsforsikring for tegnet til fordel for enhver, der lider tab, som følge af, at han bærer risiko.

Det betyder at E er dækket uanset om han er medtaget på forsikringen eller ej for hændelig undergang. E er dog ikke dækket for skade som følge af andre entreprenørers arbejde.

E har derfor en betydelig interesse i at blive medtaget på BH’s forsikring.

Bonus: Hvis E har anmodet om at blive medtaget, men BH ikke har gjort dette, så foreligger der misligholdelse fra BH’s side af. Retsfølgen er, at hverken BH eller forsikringsselskabet kan rette et krav mod E for denne simpelt uagtsomme skadevoldende handling, hvis E kan løfte bevisbyrden for, at BH har misligholdt aftalegrundlaget ved ikke at medtage E på forsikringspolicen, jf. FED 1997.293 Ø.

18
Q

Forsikring: Er entreprenøren forpligtet til at tegne forsikring?

A

E og eventuelle UE er forpligtet til at tegne sædvanlig ansvarsforsikring, jf. AB 92 § 8.

Med AB 18 er kravet udvidet, da E nu er forpligtet til at tegne både erhvervs- og produktansvarsforsikring, jf. AB 18 § 11.

19
Q

Risiko: Hvad er forskellen på vederlagsrisiko, ydelsesrisiko og ejers risiko?

A

Vederlagsrisiko angår spørgsmålet om hvem der skal betale for den hændelige undergang.

Ydelsesrisiko angår spørgsmålet om der er pligt til at levere ydelsen, hvis den hændeligt går til grunde.

E’s udførelse af entreprisen har karakter af en ydelsesrisiko, idet E skal sørge for kontraktsmæssig udførelse også ved hændelig undergang.

Ejers risiko er en tilbagefaldsregel, således at ejeren må bære risikoen i de tilfælde, hvor der ikke er påvist hjemmel for andet.

20
Q

Sikkerhedsstillelse: Hvad er hensynet bag entreprenørens og bygherrens sikkerhedsstillelse?

A

Bygherren har en interesse i at E stiller sikkerhed i tilfælde af E’s konkurs, da BH i så fald vil stå med betydelige ekstraomkostninger. Derudover er der et præventivt hensyn i form af, at de “useriøse”/ulikvide entreprenører bliver frasorteret.
Entreprenøren har en interesse i at BH stiller sikkerhed i tilfælde af, at E ikke har likviditet til at dække sine omkostninger, men er berettiget til f.eks. ekstrabetaling for ekstraarbejder.

21
Q

Sikkerhedsstillelse: Hvad indebærer E’s sikkerhedsstillelse over for bygherren?

A

E skal senest 8 dage efter entrepriseaftalens indgåelse stille sikkerhed på betryggende vis for opfyldelse af sine forpligtelser over for BH svarende til 15 % af entreprisesummen indtil aflevering og herefter 10 %, jf. AB 92 § 6, stk. 1 og 2.

Sikkerheden nedskrives til 2 % af entreprisesummen 1 år efter afleveringstidspunktet, medmindre BH forinden skriftligt har fremsat krav om afhjælpning for mangler. I så fald nedskrives sikkerheden efter afhjælpning af mangler, jf. AB 92 § 6, stk. 4.

Sikkerheden ophører 5 år efter aflevering, medmindre BH forinden skriftligt har fremsat krav om afhjælpning for mangler, jf. AB 92 § 6, stk. 5.

BH kan trække på sikkerheden i løbet af E’s arbejder ved skriftlig meddelelse til E og garanten med angivelse af den påståede misligholdelse samt størrelsen af det krævede beløb til afhjælpning, jf. AB 92 § 6, stk. 7.

I så fald skal E inden 10 arbejdsdage udbetale det anmodede beløb, eller anmode Voldgiftsretten om en § 46-procedure, jf. AB 92 § 6, stk. 7.

Bonus: E’s sikkerhedsstillelse dækker E’s opfyldelse af alle sine forpligtelser over for BH, dvs. alle krav, der udspringer af aftaleforholdet, eksempelvis dagbod, erstatning mv.

22
Q

Sikkerhedsstillelse: Hvad indebærer BH’s sikkerhedsstillelse over for entreprenøren?

A

E kan kræve, at BH ved private arbejder, senest 8 dage efter kravets fremsættelse, på betryggende vis stiller sikkerhed for opfyldelse af sine betalingsforpligtelser over for E, jf. AB 92 § 7.

Sikkerheden skal svare til mindst 10 % af entreprisesummen. E kan kræve sikkerheden forøget ved udvidelse af entreprisesummen som følge af ekstraarbejder, jf. AB 92 § 7, stk. 2.

E kan trække på sikkerheden fra BH ved skriftlig meddelelse til BH og garanten med angivelse af størrelsen af det krævede beløb, jf. AB 92 § 7, stk. 3.

I så fald skal BH inden 10 arbejdsdage udbetale det anmodede beløb, eller anmode Voldgiftsretten om en § 46-procedure, jf. AB 92 § 7, stk. 3.

Bonus: BH’s sikkerhedsstillelse dækker alle krav i anledning af aftaleforholdet, dvs. også erstatning, godtgørelse mv.

23
Q

Sikkerhedsstillelse: Hvad indebærer en § 46-procedure?

A

På en parts begæring kan Voldgiftsnævnet udpege en sagkyndig til at træffe beslutning om udbetaling af stillet sikkerhed efter §§ 6 og 7, og om berettigelsen af at tilbageholde betalinger eller foretage modregning i tilfælde af uenigheder som nævnt i § 22, jf. AB 92 § 46.

§ 46-procedure (AB 18 § 67) er af hensynet til hurtig og mindre omkostningstung afklaring af parternes retsstilling, så byggeriet kan fortsætte og blive færdiggjort frem for en dyr og omkostningstung (og lang) tvist ved Voldgiftsretten.

24
Q

Sikkerhedsstillelse: Læs om ændringer af regler om sikkerhedsstillelse i AB 18.

A

Entreprenørens sikkerhedsstillelse er ikke krævet ved entrepriser under DKK 1. mio.

Garant kan også indlede § 67-procedure (AB 92 § 46), hvis E er gået konkurs. Gælder også den anden vej rundt ved BH’s garanti.

Afgørelse efter § 67-procedure kan også vedrøre nedskrivning og ophør - og altså ikke kun træk på garantien.

Bonus: Flere muligheder for tvisteløsning, beslutning om stillet sikkerhed og hurtig afgørelse.