Seminar 11+12: Mangler Flashcards

1
Q

Mangelsbegrebet: Hvornår er entreprenørens ydelse mangelfuld? Hvilket begreb anvendes om de tilfælde, hvor der er “noget galt” med E’s ydelse, men hvor BH ikke har mangelsbeføjelser?

A

Ifølge AB 92 § 30 foreligger der en mangel ved E’s ydelse, hvis,

(1) udførelsen ikke er fagmæssigt korrekt,
(2) hvis materialerne ikke er af sædvanlig god kvalitet,
(3) eller hvis arbejdet ikke er udført i henhold til aftalen.

De samme krav til entreprenørens ydelse fremgår af AB 92 § 10.

Hvis manglen skyldes projektfejl eller tilsynsansvisninger, så må BH i stedet for gå efter rådgiveren eller tilsynet. I det omfang, at en mangel beror på byggetidens viden, kan E heller ikke mødes med krav.

Hvis der er “noget galt” med E’s ydelse, og BH ikke opnår mangelsbeføjelser derved, er der tale om “svigt”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mangelsbegrebet: Hvordan er systematikken i forhold til mangler og mangelsbeføjelser? Hvordan løftes bevisbyrden?

A

Ved vurderingen af om E’s ydelse er mangelfuld, og om BH som følge heraf har mangelsbeføjelser, skal denne systematik følges:

(1) Foreligger der en mangel
(2) Har BH mangelsbeføjelser

BH har bevisbyrden for, at der foreligger en mangel. Bevisbyrden løftes som regel ved syn og skøn. Skønsmanden udpeges af Voldgiftsnævnet (eller retten), og skønsforretningen gennemføres således, at modparten også har mulighed for at stille spørgsmål. Skønsmanden vil herefter redegøre for sine fund og sine synspunkter i en skønserklæring, som fremlægges som bevis i sagen. Skønsmanden vil typisk blive indkaldt til at afgive forklaring om sin skønserklæring under sagen, en såkaldt “afhjemling” af skønnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mangelsbegrebet: Hvad er forskellen på det konkrete- og det abstrakte mangelsbegreb?

A

Det konkrete mangelsbegreb omhandler hvorvidt E’s ydelse er i overensstemmelse med aftalen. Hvis E ikke har udført arbejdet i henhold til aftalen, eller materialerne ikke er som aftalt, så foreligger der en mangel.

Det abstrakte mangelsbegreb omhandler de tilfælde, hvor aftalen ikke rummer tilstrækkelige holdepunkter for mangelsspørgsmålets besvarelse. Herefter vil E’s ydelse anses for mangelfuld, hvis arbejdet ikke er udført fagmæssigt korrekt, eller hvis de anvendte materialer ikke er af sædvanlig god kvalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Mangelsbegrebet: Findes der en bagatelgrænse inden for entrepriseretten? Kan der også ske økonomisk korrektion af aftalen, selvom der ikke er tale om en mangel?

A

Uoverensstemmelsen mellem projektet og arbejdsresultatet kan være så bagatelagtigt, at ydelsen ikke bør karakteriseres som mangelfuld.

Bagatelgrænsen ligger meget lavt. Se hertil KFE 1976.28 DIV, hvor rustpletter på altanplader, der ikke havde betydning for funktionen, ikke blev anset som værende en mangel. BH fik et afslag på 4.000 kr.

Desuden kan voldgiftsretten også gå ind og foretage en økonomisk korrektion af aftalen selvom der ikke er tale om mangler. Hvis E f.eks slipper for at levere en dyr vare mod at levere end billigere, skal besparelsen godskrives BH.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mangelsbegrebet: Hvilke tidspunkter er afgørende for vurderingen af om der foreligger en mangel?

A

I henhold til AB 92 § 30, stk. 4 er afleveringstidspunktet afgørende for, om E’s ydelse lider af en mangel.
Det er uden betydning, at manglen først udvikler sig efter afleveringstidspunktet, hvis blot manglen var til stede før risikoens overgang, f.eks. sætningsskader der ofte bliver synlige lang tid efter fejlen ved konstruktionen.

Udførelsestidspunktet er også af afgørende betydning for mangelsvurderingen, da E ikke kan mødes med mangelskrav fra BH, hvis E har udført eller anvendt materialer i overensstemmelse med “byggetidens viden”, da BH i så fald bærer udviklingsrisikoen. Med andre ord må BH bære risikoen for mangler, hvis E har bygget i henhold til den faglige viden, som man havde på dagældende tidspunkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Mangelsbegrebet: Hvordan er mangelsvurderingen i relation til E’s udførelse? Er E erstatningsansvarlig for udførelsesfejl, og hvordan er bevisbyrden?

A

For at der foreligger en mangel ved E’s udførelse, må E have tilsidesat de faglige normer eller almindelig byggeskik, dvs. have udvist fejl eller forsømmelse ved udførelsen.

Hvis der foreligger mangler ved E’s udførelse er der en formodning for, at E har udvist professionsculpa. Det betyder, at BH ud over at have mangelsbeføjelser, som udgangspunkt også har et erstatningskrav over for E.

Det skyldes, at der er tale om erstatningsansvar i et kontraktsforhold, hvorfor der er omvendt bevisbyrde. Det betyder, at E skal føre bevis for, at han ikke har handlet ansvarspådragende.

E vil eksempelvis blive fritaget for ansvar (og mangelskrav), hvis E kan godtgøre, at han handlede i overensstemmelse med byggetidens viden, da BH i så fald må bære udviklingsrisikoen. Hensynet er bl.a. at vi gerne vil fremme ny teknologi i byggebranchen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mangelsbegrebet: Hvornår har BH mangelskrav mod E som følge af mangelfulde materialer? Hvornår er E undtaget fra BH’s mangelskrav? Hvad med angivelse af referenceprodukter?

A

Hovedreglen i henhold til AB 92 § 30, stk. 2 er, at der foreligger mangler ved leverede materialer, såfremt disse,

(1) ikke er som aftalt, eller
(2) ikke er i sædvanlig god kvalitet.

Ved vurderingen af om BH har mangelskrav mod E som følge af de mangelfulde materialer, skal der sondres mellem:
(I) Formålsuegnede materialer.
(II) Materialer med fabrikationsfejl “mandagseksemplarer”.

Formålsuegnede materialer:
Formålsuegnede materialer er som udgangspunkt BH’s problem, hvis han har foreskrevet materialet, men E’s problem, hvis han har valgt det.

Fabrikationsfejl:
Fabrikationsfejl er E’s problem, såfremt han havde mulighed for at fremskaffe fejlfri eksemplarer. Det følger af et genussynspunkt, hvorefter det siges at E har haft frit valg inden for den pågældende genus art. Der er dog grænser for hvor store bestræbelser E skal gøre sig på at fremskaffe fejlfrie eksemplarer.

Sondring mellem frit valg og ikke frit valg:
(A) Hvis E har haft frit materialevalg, hæfter han for manglerne. Det skyldes at genus er stor, da den omfatter både det anvendte produkt og tilsvarende produkter.
(B) Hvis E ikke har haft noget valg, slipper han for mangelshæftelse, medmindre E i kraft af sin faglige viden burde have frarådet BH at anvende materialerne i den konkrete sammenhæng.

Undtagelse - Byggetidens viden:
E kan dog slippe for mangelshæftelse for formålsuegnede materialer, hvis han godtgør at have handlet i overensstemmelse med byggetidens viden, idet udviklingsrisikoen påhviler bygherren. E skal føre bevis for, at det var sædvanligt at anvende de materialer til det formål, som entreprenøren benyttede dem til. Beviset må føres ved indhentelse af sagkyndige udtalelser, syn og skøn eller fremlæggelse af håndværkermanualer eller fagtidsskrifter. Undtagelsen om byggetidens viden fritager dog ikke E for mangelshæftelse ved fabrikationsfejl.

Referenceprodukter:
Hvis BH i udbudsmaterialet har anført, at et materiale skal være som referenceprodukt “X”, og hvis E vælger et andet produkt, så har E bevisbyrden for, at det valgte produkt har de samme egenskaber som referenceproduktet. Hvis E vælger referenceproduktet, vil der ikke være tale om mangler ved hans ydelse, hvis produktet er formålsuegnet. Med hensyn til fabrikationsfejl, må det afgørende være om E har haft frit valg inden for referenceproduktets art. Har E haft frit valg, så er det E’s problem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Mangelsbegrebet: Hvad er retsstillingen, hvis bygherren har godkendt et foreslået produkt fra entreprenøren?

A

Som udgangspunkt må entreprenøren hæfte for, at det foreslåede produkt er uegnet til formålet. Dette må gælde selv i de tilfælde, hvor BH’s rådgiver har godkendt dets anvendelse.

Hvis det foreslåede produkt blot er ét blandt flere, så behandles situation som om, at det er BH selv der foreskriver produktet. Undtagelsen om byggetidens viden og udviklingsrisiko skal erindres.

Med hensyn til fabrikationsfejl ved det foreslåede produkt, må det afgørende være om der var reel mulighed for at vælge produkter uden sådanne fejl. E kan ikke indsnævre genus til netop det foreslåede produkt, da der må lægges vægt på de valgmuligheder, der i det hele taget var til rådighed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mangelsbegrebet: I hvilke tilfælde skal der sondres mellem reglerne om henholdsvis forsinkelse mangler?

A

Hvis E’s arbejde viser sig at være behæftet med så væsentlige mangler, at BH kan afvise arbejdet, jf. AB 92 § 28, stk. 2, er arbejdet ikke fuldført, og situationen skal bedømmes efter reglerne om forsinkelse.

Hvis E’s arbejde ved afleveringen viser sig at være behæftet med mangler, dog således at BH ikke har ret til at afvise arbejdet, jf. AB 92 § 28, stk. 2, skal situationen bedømmes efter reglerne om mangler.

Det er antaget i litteraturen, at der er tale om en mangelssituation, hvis E indstiller sit arbejde og tilkendegiver, at han ikke agter at udføre mere arbejde. Det samme vil være tilfældet, hvis E tilkendegiver, at han nu anser manglerne for at være afhjulpet. Det er ikke i praksis afklaret om BH kan kræve dagbod i tidsrummet fra E’s standsning til indgåelse af aftale med ny entreprenør.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mangelsbeføjelser: Hvilke mangelsbeføjelser har BH som følge af mangler ved E’s ydelse?

A

I praksis vil BH typisk gøre krav på afhjælpning af manglen, og eventuelt erstatning for følgeskader.

BH’s beføjelser kan opgøres til følgende:

(1) Tilbageholdelse af betalingen.
(2) Afhjælpning.
(3) Udbedringsgodtgørelse.
(4) Afslag.
(5) Erstatning.
(6) Ophævelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Mangelsbeføjelser: Hvad indebærer tilbageholdelse af betalingen?

A

Tilbageholdelse af betalingen er særlig aktuelt ved slutafregningen, der foretages, efter at der er afholdt afleveringsforretning. BH’s tilbageholdelse af betalingen vil tjene som sikkerhed for, at E opfylder sin afhjælpningspligt.

Tilbageholdelse af betalingen kan dog også blive relevant under arbejdets gang, hvis BH eller tilsynet konstaterer så væsentlige mangler ved arbejdet, at de må kassere det, jf. AB 92 § 11, stk. 4. Retsfølgen er, at E må omgøre/udbedre sit arbejde, før han kan kræve betaling herfor. Hvis E allerede har krævet beløbet, må BH straks underrette E om, at det ikke er forfaldent, jf. AB 92 § 22, stk. 12.

Er parterne uenige herom, skal BH betale E for de arbejder, som de er enige om, jf. AB 92 § 22, stk. 13. Resten “parkeres” så at sige. Hvis parterne er uenige om BH’s ret til at tilbageholde betalingen, kan en af parterne begære om en § 46-procedure, jf. AB 92 § 22, stk. 14.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Mangelsbeføjelser: Hvilke situationer sondrer AB mellem i forhold til afhjælpning af mangler?

A

AB sondrer mellem to situationer:

(1) Mangler påvist ved afleveringen, jf. AB 92 § 31.
(2) Mangler påvist efter aflevering, jf. AB 92 § 32.

Ved påvisning af mangler ved afleveringen eller efter afleveringen, vil afhjælpning være BH’s principale misligholdelsesbeføjelse. Udbedringsgodtgørelse kommer først på tale, hvis E misligholder sin afhjælpningspligt.

Påvises mangler under arbejdets udførelse, vil det i praksis ofte foregå således, at BH kasserer arbejdet efter § 11, stk. 4, og herefter tilbageholder han sin betaling indtil E har omgjort/udbedret arbejdet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Mangelsbeføjelser: I hvilket omfang kan BH kræve afhjælpning af mangler påvist ved afleveringen?

A

E har pligt og ret til at afhjælpe mangler, der påvises ved afleveringen, jf. AB 92 § 31, stk. 1.

I praksis sker dette ved:

(1) BH fastsætter en rimelig frist til afhjælpning af de påviste mangler, og når manglen er afhjulpet skal E give besked til BH, jf. AB 92 § 31, stk. 2.
(2) Hvis BH efter udløbet af fristen eller E’s meddelse, mener at manglerne ikke er afhjulpet, skal BH inden 10 dage skriftligt meddele E, hvilke mangler der stadigvæk påberåbes, jf. AB 92 § 31, stk. 3.
(3) Afhjælper E herefter ikke straks de påviste mangler, har BH ret til at lade dem udbedre for E’s regning eller kræve afslag i entreprisesummen, jf. AB 92 § 31, stk. 4.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Mangelsbeføjelser: I hvilket omfang kan BH kræve afhjælpning af mangler påvist efter afleveringen?

A

E har også pligt og ret til at afhjælpe mangler, der påvises inden for 5 år efter afleveringen, BH’s “absolutte reklamationsfrist”, jf. AB 92 § 32, stk. 1.

I praksis sker dette ved:

(1) BH reklamerer over for E inden for rimelig tid efter, at manglerne er eller burde være opdaget, da han ellers fortaber sit krav, medmindre E har handlet groft uagtsomt, jf. AB 92 § 32, stk. 2.
(2) BH fastsætter en rimelig frist til afhjælpning af de påviste mangler, og E giver besked, når manglen er afhjulpet. Afhjælpningen kan udskydes til foretagelse sammen med afhjælpning af andre mangler konstateret ved “1-års eftersynet”, hvis manglen ikke forværres derved, jf. AB 92 § 32, stk. 3.
(3) Afhjælper E ikke manglen inden udløbet af fristen, har BH ret til at lade dem udbedre for E’s regning eller kræve afslag i entreprisesummen, jf. AB 92 § 32, stk. 4.
(4) BH kan lade mangler udbedre for E’s regning, hvis manglen er opsættelig, og E ikke er i stand til at afhjælpe, eller hvis BH har grund til at tro at E ikke afhjælper mangler på rette måde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Mangelsbeføjelser: Kræves der culpa fra E’s side førend der kan kræves afhjælpning?

A

Da E bærer risikoen for arbejdets hændelige undergang indtil aflevering eller ibrugtagning, er det uden betydning, om arbejdets mangelfulde tilstand skyldes E’s culpa eller en hændelig begivenhed, som han bærer risikoen for.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Mangelsbeføjelser: Hvilke omkostninger må henføres til afhjælpningen?

A

Afhjælpningen går ud på, at E eliminerer den påviste mangel ved at udbedre manglen. E må selv bære omkostningerne, hvis det i forbindelse med afhjælpningen er nødvendigt med destruktive indgreb og efterfølgende rekonstruktioner af mangelfri dele.

17
Q

Mangelsbeføjelser: Hvad sker der, hvis E afviser afhjælpning, og har BH frit valg mellem afhjælpning og udbedringsgodtgørelse?

A

Afviser E uberettiget at afhjælpe en mangel, har han misligholdt sin afhjælpningspligt og fortaber dermed også sin afhjælpningsret. BH vil herefter få adgang til udbedringsgodtgørelse, og udgangspunktet er at E er forpligtet til at betale BH de faktiske afholdte udbedringsomkostninger.

BH har således ikke frit valg mellem afhjælpning og udbedringsgodtgørelse, hvilket hænger sammen med, at E har afhjælpningsret. Udbedringsgodtgørelse kommer først på tale, hvis E misligholder sin afhjælpningspligt.

18
Q

Mangelsbeføjelser: Hvornår har BH ret til udbedringsgodtgørelse, og hvad indebærer det?

A

BH’s ret til udbedringsgodtgørelse følger af AB 92 §§ 31, stk. 4 og 32, stk. 4. Uden for disse tilfælde følger kravet af almindelige entrepriseretlige regler.

Godtgørelseskravet bliver først aktuelt, hvis E misligholder sin afhjælpningspligt. Godtgørelsen udregnes efter prisniveauet på det tidspunkt, hvor der træffes afgørelse i sagen, men vil ofte blive skønsmæssigt reduceret som følge af, at BH har medvirket til skaden, forsømt at begrænse tabet, eller hvis BH har opnået en berigelse “nyt for gammelt”. E må føre bevis, hvis han mener at udbedringsgodtgørelsen er urimelig stor.

19
Q

Mangelsbeføjelser: Hvad er retsstillingen, hvis BH uberettiget nægter E at afhjælpe? Hvornår kan BH berettiget nægte E adgang til afhjælpning?

A

Hvis BH uberettiget nægter E adgang til afhjælpning, vil BH kun være berettiget til godtgørelse af det beløb, som den afviste E har sparet ved ikke at udføre afhjælpningen. Dvs. kostprisen for udbedringen, eksklusive dækningsbidrag og moms. I nogle tilfælde i praksis fortaber BH alle sine krav mod E, hvis han uberettiget nægter E adgang til afhjælpning.

BH kan berettiget nægte E adgang til afhjælpning i de tilfælde, der er opregnet i AB 92 §§ 31, stk. 4 og 32, stk. 4 og 5. Det vil være i tilfælde af, at E forgæves har forsøgt at afhjælpe inden for de fastsatte frister, eller hvis afhjælpning er af uopsættelig karakter, og E er ude af stand til at foretage afhjælpningen, eller hvis BH med rette har grund til at antage, at E ikke kan afhjælpe på rette måde. I praksis tilkendes E dog mange forsøg, førend han mister sin afhjælpningsret, hvilket formentlig skal ses i sammenhæng med samfundsøkonomiske hensyn, da der ofte vil være mere værdispild forbundet med afhjælpning af tredjemand.

20
Q

Mangelsbeføjelser: Hvornår har BH ret til afslag i entreprisesummen, og hvad indebærer det? I hvilke andre situationer kan afslag komme på tale?

A

Når E misligholdelser sin afhjælpningspligt efter AB 92 §§ 31 og 32, kan BH vælge at leve med manglerne og at kræve økonomisk kompensation (et afslag) i stedet for udbedring, jf. AB 92 § 34, stk. 1.

Afslaget som er en substitut for afhjælpning, udmåles på samme måde som udbedringsgodtgørelsen, jf. AB 92 § 34, stk. 2, og er som udgangspunkt helt uafhængig af entreprisesummen og skal derfor ikke forveksles med det obligationsretlige begreb “forholdsmæssigt afslag”, hvor afslaget indrømmes som kompensation for at have betalt et for stort vederlag for ydelsen.

Derudover kan afslag komme på tale i to andre situationer:

(1) Hvis afhjælpning er umulig.
(2) Hvis afhjælpning er forbundet med uforholdsmæssigt store udgifter, jf. offergrænseprincippet i AB 92 § 33.

I sådanne tilfælde udmåles afslaget skønsmæssigt, da det ikke giver mening at tage udgangspunkt i udbedringsomkostningerne.

21
Q

Mangelsbeføjelser: Hvornår er der tale om overskridelse af offergrænsen, og hvad indebærer det?

A

Offergrænseprincippet indebærer, at E ikke er forpligtet til at overvinde enhver forhindring, og er altså udtryk for, hvor stor en byrde E skal tåle at bære.

Offergrænsen vil være overskredet, hvis udbedring af manglen vil være forbundet med uforholdsmæssigt store omkostninger for E, i forhold til den værdi, som mangelfri ydelse udgør for BH.

22
Q

Mangelsbeføjelser: Hvornår har BH et erstatningskrav som følge af mangler, og hvilke begrænsninger er der?

A

Erstatningskrav fordrer et ansvarsgrundlag ud over manglen.

Hvis AB 92 ikke er vedtaget, har BH krav på fuld erstatning for direkte tab og adækvate følgeskader i henhold til de almindelige erstatningsretlige regler.

Hvis AB 92 er vedtaget, har BH krav på erstatning for direkte krav og adækvate følgeskader, jf. AB 92 § 35, stk. 1, med de begrænsninger som følger af § 35, stk. 2.

Ansvarsbegrænsninger efter AB 92 § 35, stk. 2:

(1) Driftstab
(2) Avancetab
(3) Andre indirekte tab, f.eks rente- og kurstab.

Ansvarsbegrænsningen i AB 92 § 35 gælder kun ved mangler og ikke forsinkelse. Ansvarsbegrænsningen i ABR 89 pkt. 6.2.4 gælder for både mangler og forsinkelser.

Grov uagtsomhed fra E’s side af tilsidesætter ikke ansvarsbegrænsningen i AB 92 § 35, stk. 2, og det gør AFTL § 36 heller ikke.

Hensynet bag ansvarsbegrænsningen i AB 92 § 35, stk. 2, er at det er lettere for BH at dække sig ind via en driftstabsforsikring, end for E at ansvarsforsikre sig mod sådanne tab. Det er den overvejende opfattelse i litteraturen, at rente- og kurstab anses for indirekte tab.

23
Q

Mangelsbeføjelser: Hvornår er BH berettiget til at ophæve entrepriseaftalen som følge af mangler?

A

Ophævelse vil ofte være alt for indgribende over for den misligholdende E, og BH’s interesser vil i vidt omfang kunne tilgodeses igennem andre misligholdelsesbeføjelser.

Ophævelse på grund af mangler er reguleret i AB 92 § 40, nr. 3, hvilket kræver:

(1) At det udførte arbejde er af en sådan kvalitet, at BH har grund til at antage, at E ikke vil være i stand til at fuldføre arbejdet uden væsentlige mangler.
(2) At BH afgiver skriftligt påkrav til E om, at han agter at hæve.

Det er omdiskuteret hvorvidt der kræves Culpa fra E’s side, hvis AB ikke er vedtaget. Dette er dog besvaret benægtende i den juridiske litteratur.

I praksis kræver ophævelse i de fleste tilfælde, at E har haft adgang til flere afhjælpningsforsøg, hvilket hænger sammen E’s afhjælpningsret, som altså er udgangspunktet.

Ved en ophævelse, skal der foretages et såkaldt hæveopgør, hvorefter parterne på baggrund af en skønsforretning fastslår hvilke arbejder E skal have betaling for, og hvilke arbejder E ikke skal have betaling for.

24
Q

Bortfald af mangelsbeføjelser: Hvordan kan BH fortabe sine mangelsbeføjelser, uanset at der er tale om en mangel?

A

BH fortaber sine mangelsbeføjelser hvis:

(1) Hvis E udnytter sin afhjælpningsret.
(2) Hvis kravet er forældet.
(3) Hvis BH reklamerer for sent.
(4) Hvis BH fortaber kravet pga. passivitet.
(5) Hvis bagatelgrænsen er overskredet.
(6) Hvis offergrænsen er overskredet, dog krav på afslag.

25
Q

Bortfald af mangelsbeføjelser: Hvornår bortfalder BH’s misligholdelsesbeføjelser ved E’s afhjælpningsret? Hvad er retsfølgen af E’s afhjælpning? Hvornår bortfalder E’s afhjælpningsret?

A

Er AB 92 vedtaget, skal der sondres mellem byggearbejder og anlægsarbejder, da den tidsmæssige udstrækning for E’s afhjælpningsret er forskellig:

(1) E har afhjælpningsret i 5 år efter aflevering, hvis der er tale om et byggearbejde, jf. AB 92 § 32, stk. 1.
(2) E har afhjælpning i 1 år efter aflevering, hvis der er tale om et anlægarbejde, jf. AB 92 § 36, stk. 3.

Er AB 92 ikke vedtaget, så har E afhjælpningsret vedrørende mangler påvist ved afleveringen, og vedrørende mangler, der påvises inden for en aftalt afhjælpningsperiode. Hvis der ikke er aftalt en afhjælpningsperiode, så er den tidsmæssige udstrækning af E’s afhjælpningsret uklar. I henhold til U.2001.940 V, var E’s afhjælpningsret ikke ophørt ved udløbet af en 1-årig håndværkergaranti. Det må antages, at E’s afhjælpningsret er vidtrækkende henset til samfundsøkonomiske betragtninger om, at der er mindre værdispild ved at lade E afhjælpe manglen selv.

Den altovervejende hovedregel er, at E’s afhjælpning eliminerer BH’s misligholdelsesbeføjelser, og at nødvendige destruktive indgreb og eventuelle rekonstruktioner er indeholdt i afhjælpningen.
Retten til at kræve erstatning for følgeskader er dog uberørt af en eventuel afhjælpning, men fordrer at E har handlet ansvarspådragende.

Ved mangler påvist ved afleveringen, bortfalder E’s afhjælpningsret, jf. AB 92 § 31, stk. 4, når:
(1) Hvis E misligholder sin afhjælpningspligt ved ikke at afhjælpe inden for de fastsatte frister.

Ved mangler påvist efter aflevering, bortfalder afhjælpningsretten, jf. AB 92 § 32, stk. 4 og 5, når:

(1) Afhjælpning er uopsættelig, og E ikke er i stand til umiddelbart at afhjælpe manglen selv.
(2) BH har grund til at antage, at E ikke vil afhjælpe på rette måde, eller uden ufornødent ophold.

Reglerne om bortfald af E’s afhjælpningsret er udfyldende almindelig entrepriseret, og gælder uanset om AB er vedtaget eller ej.

26
Q

Bortfald af mangelsbeføjelser: Hvornår bortfalder BH’s misligholdelsesbeføjelser pga. forældelse eller for sen reklamation? Kan den absolutte forældelsesfrist fraviges ved garantiløfte?

A

Der skal sondres mellem forældelse og reklamation. Forældelse er behandlet i forældelsesloven. Reklamation er behandlet i AB.

Anses BH’s mangelskrav for enten forældet i henhold til forældelsesloven, eller fremsat ved for sen reklamation i henhold til AB, så fortaber BH sit krav endeligt. Fristerne er således sideløbende, og BH skal holde begge frister in mente.

BH’s reklamationsfrist ved mangler er uden ugrundet ophold, jf. AB 92 §§ 31, stk. 2 og 32, stk. 2. Den absolutte reklamationsfrist er på 5 år, jf. AB 92 § 36, stk. 1. Afbrydelse sker ved skriftlig meddelse til E i form af neutral reklamation - reklamationen skal altså blot angive, hvad der reklameres over.

Forældelsesfristen af BH’s krav er som udgangspunkt 3 år fra kendskab eller burde kendskab til manglen, jf. FOL §§ 2 og 3, og BH skal foretage retslige skridt for at afbryde fristen, eller indgå i forhandlinger med E og derved opnå en midlertidig afbrydelse på 1 år, jf. FOL § 21, stk. 5. Den absolutte forældelsesfrist er 10 år, jf. FOL § 3, stk. 3. Reklamationsfristen i henhold til AB er udfyldende entrepriseret, og gælder uanset om AB er vedtaget eller ej.

FOL er præceptiv, og der kan derfor ikke på forhånd aftales længere frister, dog kan kortere frister aftales. Ifølge Højesteretspraksis U 2014.2427 H kan den absolutte forældelsesfrist på 10 år undtagelsesvis fraviges ved garantiløfte ud over fristen, hvis BH foretager retslige skridt fra opdagelsen af manglen inden for rimelig tid. I sagen anlagde BH sag en måned efter modtagelsen af rapport om manglen, hvilket ikke blev anset for reklamation inden for rimelig tid.

27
Q

Bortfald af mangelsbeføjelser: Hvornår bortfalder BH’s misligholdelsesbeføjelser pga. passivitet?

A

Retsfortabende passivitet spiller en tilbagetrukken rolle, henset til de korte forældelsesfrister i Forældelsesloven, og henset til at BH’s retsfortabende passivitet allerede er indeholdt i hans reklamationsfrist i henhold til AB 92 §§ 31, stk. 2 og 32, stk. 2.

BH skal have givet E føje til at tro, at kravet er opgivet, førend retsfortabende passivitet måske kan komme i spil.

28
Q

Bortfald af mangelsbeføjelser: Hvad er omfanget af leverandøransvarets tidsmæssige udstrækning?

A

Tidligere gjaldt der i købeloven en absolut reklamationsfrist på 2 år, jf. KBL § 54, hvilket medførte, at E kunne blive mødt med mangelskrav fra BH i 5 år fra afleveringen, men selv kun havde 2 års reklamationsfrist over for leverandøren.

KBL’s § 54 er dog blevet ændret således, at der nu gælder en 5-årig frist for køb af byggematerialer fra byggeriets aflevering, jf. KBL § 54, stk. 2.

KBL § 54 er deklaratorisk og hele bestemmelsen kan fraviges ved f.eks. at leverandøren indgår aftale med E på AB-vilkår, jf. AB 92 § 10, stk. 4.