Vätsketerapi och blandbarhet Flashcards
(35 cards)
nämn några egenskaper som kan påverka en formulerings blandbarhet
- Vilken aktiv substans man har (de kan vara olika känsliga)
- Koncentrationen av aktiv substans
- pH (påverkar löslighet, de flesta läkemedel är svaga syror/baser)
- Hjälpämnen
Det är mycket som kan gå fel med vätskor för intravenöst bruk, nämn några saker som man måste passa sig för
- Kemisk nedbrytning
- Utfällning (påverkas av löslighet)
- Interaktioner med förpackning
- Mikrobiell kontamination
- Effekter av ljus och temperatur
- Hållbarhet, kan påverkas vid blandning
Vad är pKa?
pKa beskriver vid vilket pH hälften av substansen är laddad/oladdad. Den laddade formen är mer vattenlöslig. Syror är mer lösliga vid högre (basiskt) pH och baser vid lägre (surt).
Vad kan hända med en substans om den förvaras i fel pH?
Vid fel pH kan substansen brytas ner eller fällas ut.
Vad kan man tillsätta för att behålla rätt pH i en lösning?
Buffertlösning. De består ofta av en svag syra och dess salt (konjugerad bas). Ju högre buffertkapacitet desto svårare är det att ändra pH.
Ge exempel på tre buffertlösningar som ofta används
fosfatbuffert, citratbuffert och acetatbuffert
Hur kan man förbättra lösligheten för fettlösliga substanser?
Löslighet kan förbättras med tillsats av solubiliseringsmedel, tex. etanol, propylenglykol, cremophor, makrogol, liposomer.
Hur kommer det sig att man kan få en utfällning när man späder en vätska? (vanligtvis brukar ju högre koncentration öka risken för fällning)
Det kan hända om substansen har mycket låg löslighet och kräver hjälpämnen för att vara i lösning. Hjälpämnena kan då bli för utspädda för att vara effektiva.
Ge två exempel på kemisk nedbrytning
hydrolys och oxidation
När kan hydrolys ske? Hur kan det motverkas?
Hydrolys sker då läkemedlet reagerar med vattenmolekyler och är ofta pH-beroende. Motverkas genom tex inställning av pH, annat lösningsmedel än vatten, torrampull, suspension, frystorkning
När kan oxidation ske? Hur kan det motverkas?
Oxidation sker när syre finns tillgängligt och påskyndas av katalysatorer som metalljoner och ljus. Motverkas genom att sänka pH och temperatur, tillsätta antioxidanter (tex vitamin C/E), ljusskydd, komplexbindning, borttagande av syre.
Vad är skillnaden på adsorption och absorption?
Adsorption innebär att ett läkemedel binds av elektrostatiska krafter till ytor, ex insidan av en infusionspåse eller flaska. Absorption innebär att läkemedlet löser sig i förpackningsmaterialet.
Det finns ett material som det är särskilt vanligt att substanser absorberas i, vilket?
PVC
Vad är osmolaritet?
Osmolaritet beskriver antalet upplösta molekyler. Dvs. t.ex. NaCl bindrar med 2 medan glukos bidrar med 1, även fast glukos är en större molekyl
Vad är skillnaden när ett läkemedel är ljuskänslig och när ett läkemedel ska ljusskyddas?
Ett ljuskänsligt läkemedel ska skyddas från ljus under förvaringstiden. När det anges att ett läkemedel ska ljusskyddas innebär det att det ska skyddas från ljus även under hela administreringstiden (t.ex. under aluminiumfolie).
Hur påverkar fettemulsioner osmolariteten?
Fettemulsioner är en egen fas och bidrar inte alls.
Vad har osmolariteten för betydelse när man ska ge en vätska IV? Vilken osmolaritet är fysiologisk?
I kroppen har vi 300 mOsmol/kg. Om man har för låg osmolaritet kan det ge skador, t.ex. sterilt vatten kan inte ges IV pga risk för skador så som hemolys.
Om osmolariteten däremot är för hög (>800) kan lösningen inte ges i perifer ven utan behöver ges centralt (eftersom lösningen då blandas ut snabbare i blodet).
Ge 4 exempel på blandbarhetsproblem som kan uppstå när man blandar flera infusioner med varandra
Utfällning, kemisk nedbrytning, emulsionsrubbning och komplexbindning mellan två läkemedel.
Den finns en tumregeln för hur mycket pH får skilja mellan två infusioner för att de ska vara lösliga med varandra, vad säger den?
1-2 pH-enheter. Men som med alla tumregler finns det undantag.
Det finns lösningar som är mer och mindre lämpliga att tillföra tillsatser till. Ge exempel på några lämpliga och några olämpliga medium för tillsatser.
Lösningar som är lämpliga för tillsatser kan vara svagt sura kolhydratlösningar (ex glukos 50 mg/ml (isoton)) eller elektrolytlösningar (ex NaCl, dock mycket elektrolyter så kan vara problematiskt vid hypernatremi).
Lösningar som är olämpliga för tillsatser är tex TPN (fettemulsion med hög komplexitet), natriumbikarbonat (högt pH och hög buffertkapacitet), helblod.
Hur fördelar sig glukoslösningar, kristalloider (ex. NaCl och ringeracetat) och kolloider i kroppen?
Glukoslösningar diffunderar fritt, och fördelar sig i plasma, extracellulärt och intracellulärt. Kristalloider (ex. NaCl, ringeracetat) fördelar sig i plasma och extracellulärt. Kolloider innehåller större makromolekyler och stannar i plasma.
Ge några exempel på orsaker till att man kan vilja ge IV vätska till en patient
- Behandla dehydrering
- Ersätta vätskeförluster vid kräkning/diarré, blödning etc.
- Täcka behov av vätska, elektrolyter, näring
- Korrigera rubbningar i elektrolyter och pH
Vad är en kristalloid?
Det är en lösning med små partiklar (oftast elektrolyter) vars primära syfte är uppvätskning av den extracellulära vätskan (plasmavolym och interstitiell vätska). Namnet kommer ifrån att de bildar kristaller när vätskan avdunstar. Används initialt vid all typ av chock och dehydrering.
Ge exempel på kristalloider
Ex. på kristalloider är ringer-acetat och NaCl. Även glukos klassificeras ibland som kristalloid, men glukos har annorlunda syfte, sammansättning och fysiologiska egenskaper jämfört med de “rena” kristalloiderna.