VO's week 1 Flashcards
(32 cards)
Welke tumoren kennen we en in welke verhoudingen komen deze voor?
- Epitheliale tumoren (carcinoom): 95%
- Tumoren van het hematopoëtische systeem: 4%, leukemieën en maligne lymfomen.
- Tumoren vanuit mesenchymale cellen: steun en bindweefselcellen: 1% sarcomen.
Wat zijn papillomen en adenomen?
Benigne epitheel neoplasieën. Bij een adenoom is er sprake van klierdifferentiatie. Bij een papilloom groeit de neoplasie vertakkend en exofytisch (steekt uit het oppervlak).
Wat is een pre-maligne tumor?
Een tumor die dysplasie toont. De celgroei en differentiatie is verstoord: verlies van uniformiteit van de epitheelcellen en verlies van de architecturale oriëntatie. De cellen hebben een kleiner cytoplasma en een grotere celkern. Dysplasie ontstaat vaak door chronische celschade en is in eerste instantie reversibel. Dit noemen we ook wel een carcinoma in situ.
Wat is het verschil tussen een adeno- en een plaveiselcarcinoom?
- Een adenocarcinoom is afkomstig van kubisch of cilindrisch epitheel en vormen buisjes en slijm.
- Plaveiselcelcarcinomen zijn afkomstig van plaveiselepitheel en maken hoorn en keratine. Hierbij zijn de desmosomen verbindweefseld.
Wat betekend een ongedifferentieerd carcinoom?
Er is dermate weinig behoud van uitrijping (differentiatie) dat het bijna onmogelijk is om uitsluitend op grond van histologisch onderzoek de herkomst van het carcinoom aan te geven.
Waaruit bestaat het colon? En uit welke lagen bestaat de bekleding?
Crypten.
Serosa (adventitia) –> Muscularis –> submucosa –> muscularis mucosae –> mucosa –> epitheel (slijmbekercellen en resorptieve cellen)
Klachten coloncarcinoom?
Obstipatie en anemie (door rectaal bloedverlies)
Waar bevinden de plaveisel- en adenocarcinomen zich in de long?
Plaveiselcarcinomen liggen vaak rond de bronchi en ontstaan door metaplasie van het epitheel. Adenocarcinomen liggen vaak meer perifeer in de longen, ze ontstaan meestal uit klierepitheel.
Met welke spier is de mamma verbonden?
De m. pectoralis.
Uit welke cellen bestaan de ducten van de mamma?
Uit glandulaire cellen en contractiele cellen (met platte kern) en worden afgescheiden van de rest van het weefsel door een basaalmembraan.
Wat betekend desmoplasie?
Vorming van meer en harder bindweefsel.
Uit wat voor epitheel bestaat de cervix?
De ectocervix richting de vagina toe bestaat uit plaveiselepitheel (kleine celkernen met relatief veel cytoplasma), de endocervix richting de baarmoeder bestaat uit cilindrisch epitheel. Op de overgang hiertussen ontstaan vaak de afwijkingen.
Hoe wordt een beenmergpunctie gedaan?
Een bekkenpunctie wordt verricht onder plaatselijke verdoving. Hierbij wordt beenmergbloed verkregen, en een biopt van het bot met daarin beenmergweefsel. Van het beenmergbloed wordt de beenmerguitstrijk gemaakt. Het botbiopt wordt later bewerkt voor histologische analyse.
Hoe maak je een beenmerguitstrijkje?
Het maken van een beenmerguitstrijkje doe je door het beenmergmateriaal op een horlogeglas te gieten. En vervolgens het horlogeglas schuin te houden. Hierdoor worden de stukjes beenmerg gescheiden gehouden van het bloed.
Beschrijf wat je ziet.
Aan de binnenkant van het preparaat zitten de beenmergbrokjes en beenmergcellen en aan de buitenkant van het preparaat zitten bloed en beenmergcellen.
Wat is de May-Grünwald Giemsa kleuring?
May-Grünwald Giemsa is een combinatie van kleurstoffen opgelost in methanol, dat ook als fixatief werkt. Het bevat de volgende kleurstoffen:
- Methyleen blauw: is een basische kleurstof, zorgt voor de aankleuring van zure componenten: met name nucleïnezuren. Het geeft een blauwe kleur.
- Eosine: is een zure kleurstof, zorgt voor de aankleuring van basische componenten, met name eiwitten. Het geeft een oranje/bruine kleur.
- Azuren: is een basische kleurstof, zorgt voor de aankleuring van zure componenten, met name granules. Het geeft een rood/paarse kleur.
Hoe kleuren de verschillende bloedcelcomponenten aan? En met welke kleurstofcomponent worden ze aangekleurd? ((basisch) cytoplasma eiwit, mRNA, kern, azurofiele granula, eosinofiele granula)
Hoe verklaar je de acidofiele kleuring van erytrocyten?
Erytrocyten bevatten veel hemoglobine, een relatief basisch eiwit > acidofiel.
En hoe de basofiele kleuring van het cytoplasma van plasmacellen?
Plasmacellen produceren veel immunoglobulines, eveneens eiwit. Ze houden dit niet in hun cytoplasma, maar scheiden het in grote hoeveelheden uit. Het cytoplasma bevat dus veel zuur mRNA dat codeert voor immunoglobuline een relatief weinig basisch eiwit > basofiel.
Wat zie je als er sprake is van dispers chromatine?
Nucleoli
Wat kun je zeggen over kern : cytoplasma verhouding?
Kern in verhouding tot cytoplasma zegt iets over de rijpingsstadium van de cel. Rijpere cellen hebben meer cytoplasma.
Wanneer komen bij granulocyten de granula? En welke kleur heeft dat dan?
Bij de granulocyten zie je vanaf het promyelocyt stadia granula, die zijn eerst azurofiel en daarna gaan ze zich specialiseren (neutro-, baso- of eosinofiel).
Wat is het verschil tussen de kernen van erytro-, lymfo-, mono-, en granulocytaire reeksen?
Erytrocytair heeft een korrelig chromatine en lymfocytair heeft een egaler gekleurde celkern. De granulo-/monocytaire reeks hebben nooit zo’n ronde celkern.
Hoeveel blasten zijn er normaal gesproken aanwezig? Hoeveel bij een patiënt in remissie? En hoeveel bij een patiënt met een myodysplastisch syndroom? En hoeveel bij acute leukemie?
Normaal zijn er < 2% blasten aanwezig. Bij patiënten in remissie zijn er < 5% blasten, bij het myodysplastisch syndroom < 20% en bij acute leukemie > 20%.