TEHNIKE ZBIRANJA PODATKOV Flashcards

1
Q

Kaj je razlika med metodo, tehniko in instrumentom?

A

Raziskovalna metoda je pot, po kateri želimo nekaj raziskat. Je splošen način organiziranja raziskovanja nekega problema. Ločimo: deskriptivno, kavzalno ne eksperimentalno; eksperimentalno; eksplorativna.

Ožja od metode je tehnika, ki nam pove, kako bomo zbirali podatke (npr. anketiranje). Tehnika je poseben postopek, ki se uporablja v določeni stopnji raziskovanja. Za tehniko se lahko uporablja sinonim metoda zbiranja podatkov. Ne mešaj pojma metoda zbiranja podatkov in pojma raziskovala metoda, ne gre za isto. Anketiranje je ena izmed oblik tehnik zbiranja podatkov.

Instrument pa je priprava s pomočjo katere podatke zbiramo (npr. anketni vprašalnik, lestvica stališč …)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Postopki(tehnike) zbiranja podatkov

A

V osnovi bodisi opazujemo bodisi sprašujemo bodisi analiziramo dokumentacijo. To so trije temeljni principi, znotraj katerih so se razvile naslednje tehnike:

  • Analiza dokumentarnega gradiva (glej zapiske - kvalitativna analiza) Dokumentarno gradivo so razni dokumenti, protokoli, zapisniki, vzgojni red šole, anamneze, ki nastajajo v postopkih … Sem ne pride v poštev strokovno gradivo, kot so znanstveni članki itd.
  • Opazovanje - Tehnika, ki je nekoliko redkejša … Poznamo več vrst: strukturirano, nestrukturirano, tajno, javno …
  • Intervjuvanje - Sodi v širši spekter spraševanja.
  • Anketiranje - Najbolj razširjena tehnika zbiranja podatkov, predvsem v kvantitativnih raziskavah.
  • Testiranje - Manj uporabljeno. Poznamo testiranje raznih zmožnosti, sposobnosti … Ta spekter bolj sodi na področje psihologije. Mi ga moramo poznati z vidika preverjanja in ocenjevanja znanja.
  • Merjenje stališ - Lestvice za merjenje stališč so pogosto vključene v anketne vprašalnike, kot poseben postopek in iz tega razvit instrument …
  • Ocenjevanje - Pri tem ne mislimo ocenjevanje znanja! Ocenjevalne lestvice uporabljamo za zbiranje podatkov zato, da znamo odgovoriti na raziskovalna vprašanja. Ne zato, da bi ocenjevali znanje.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly