ADHD Flashcards

1
Q

Waar staat ADHD voor?

A

Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vertel wat over de emotieregulatie bij kinderen:

  • 1 jaar
  • 1.5 jaar
  • 2 jaar
  • 4 of 5 jaar
A
  • 1 jaar: dan kunnen ze het uiten van hun emoties afstemmen op hun verzorgers. Bij een onverwachte situatie kijken ze eerst naar hen en kopiëren ze vervolgens hun reactie.
  • 1,5 jaar: Kinderen proberen negatieve emotionele situaties te vermijden of te negeren.
  • 2 jaar: Kind gaat zijn empathische vermogens ontwikkelen, en kan bijvoorbeeld proberen anderen vriendelijk te stemmen.
  • 4 of 5 jaar: Het kind kan het anticiperen op de emoties van anderen, zijn gedrag daarop afstemmen en zijn eigen emoties onderdrukken en verstoppen. Kinderen die leren hun emoties te beïnvloeden en te beheersen, zullen heftige gevoelens als minder overweldigend of ondermijnend ervaren
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat zijn executieve functies?

A

Dit bestaat uit vaardigheden die nodig zijn voor het uitvoeren van bewust, zelfgekozen en doelgericht gedrag. Het gaat dan om op tijd en adequaat beginnen, stoppen, volhouden, remmen, plannen, organiseren en strategisch inzetten van gedrag.

De executieve functies worden aangestuurd door de prefrontale cortex, het jongste en buitenste deel van de hersenen, dat pas uitgerijpt is als we volwassen zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Noem vijf denkvaardigheden

A
  1. Planning: je kunt een plan bedenken om een doel te bereiken of taak te voltooien, en ook besluiten waarop je je aandacht wilt richten.
  2. Organisatie: je bent in staat dingen volgens een bepaald systeem te ordenen;
  3. Timemanagement: je kunt inschatten hoeveel tijd je hebt, hoe je die kunt indelen en hoe je je aan tijdslimieten en deadlines houdt.
  4. Werkgeheugen: je kunt eerder geleerde vaardigheden, ervaringen of probleemoplossende strategieën tijdens het uitvoeren van complexe taken in het geheugen houden en toepassen.
  5. Metacognitie: je kunt jezelf en de situatie overzien, waarbij zelfmonitoring en zelfevaluatie van belang zijn: ‘Hoe breng ik het ervan af?
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Noem zes vaardigheden om gedrag te sturen of aan te passen

A
  1. Reactie-inhibitie: je bent in staat eerst na te denken en dan pas te handelen; je kunt een situatie beoordelen en je gedrag daarop afstemmen.
  2. Emotieregulatie: je kunt je emoties controleren om zo je gedrag te sturen, doelen te realiseren en taken te controleren.
  3. Volgehouden aandacht: je kunt je concentreren op iets of iemand ondanks afleiding, vermoeidheid of verveling.
  4. Taakinitiatie: je kunt op tijd en op een efficiënte manier aan een taak beginnen.
  5. Flexibiliteit: je kunt je aanpassen als de omstandigheden of de informatie veranderen, of als je fouten maakt.
  6. Doelgericht doorzettingsvermogen: je kunt een doel formuleren en dat realiseren zonder dat andere behoeften of tegengestelde belangen dat doorkruisen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is Minimal brain dysfunction?

A

Van de jaren dertig tot vijftig van de vorige eeuw sprak men van Minimal Brain Damage. Zuurstofgebrek en virusinfecties zouden de hersenen hebben beschadigd. Deze beschadigingen konden niet worden aangetoond.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat zijn kenmerken van ADHD?

A

Adhd wordt gekenmerkt door hyperactiviteit, impulsiviteit en aandachtsproblemen; de variant add kent geen hyperactiviteit.

Adhd wordt daarnaast gekenmerkt door gebrekkige zelfregulatie en gebrekkige executieve functies.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat zijn therapie vormen die worden ingezet bij mensen met ADHD?

A
  1. Psycho-educatie
  2. Gedragstherapeutische behandeling: Er worden drie behandelingen het meest toegepast.
    A. Gedragsmodificatie
    B. Oudertraining
    C. Sociale-vaardigheidstraining van het kind
  3. Medicatie
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is gedragsmodificatie?

A

Hiermee wordt gewerkt met korte termijn doelen en sterkere beloningen en straffen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat is oudertraining?

A

Ouders trainen hoe ze met het gedrag van hun kind kunnen omgaan. Ze leren welke factoren het gedrag van hun kind beïnvloeden en leren daarop in te spelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat houdt de sociale-vaardigheidstraining in?

A

Kinderen leren goed gedrag aan en ongewenst gedrag te beheersen. Dit werkt vooral goed bij kinderen die naast adhd ook nog andere stoornissen hebben.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat houdt de eliminatiedieet in?

A

Bij sommige kinderen kan voeding een rol spelen in het ontstaan van adhd. Dit heeft niet te maken met suikers, maar met allergische reacties. Bij een standaard eliminatie dieet eten kinderen vijf weken voedingsmiddelen waarop niemand een allergische reactie op krijgt. Daarna wordt er steeds een voedingsmiddel bij gevoegd om een allergische reactie uit te lokken. Als dit getoond is wordt het voedingsmiddel vermeden en kan het kind normaal mee eten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hoe trainen ze de executieve functies door middel van video games?

A

Bij deze training is vooral ervaring opgedaan met het oefenen van het werkgeheugen, zodat het kind beter informatie leert vast te houden. Het werkgeheugen wordt gezien als een centraal element van de executieve functies. Het bekendste programma is Cogmed, bedoeld voor kinderen van 7-17 jaar. Zij trainen thuis 5 weken lang 5 dagen per week elke dag gedurende 45 minuten werkgeheugentaken, en met succes. Hun werkgeheugen verbetert, en dat heeft een positief effect op de adhd-symptomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is het doel van neurofeedback?

A

Het doel van neurofeedback is dat iemand die elektrische activiteit pr-beert te beïnvloeden en te optimaliseren. Er worden elektroden op zijn hoofd geplaatst die de elektrische activiteit meten, en dat wordt zichtbaar gemaakt op een computerscherm. Door middel van ontspanning en oefeningen kan de persoon leren hoe hij zijn hersenactiviteit kan beïnvloeden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Veroorzaakt een slechte opvoeding adhd?

A

Adhd wordt niet veroorzaakt door een verkeerde opvoeding van de ouders, maar zo’n opvoeding kan de stoornis wel verergeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Is adhd erfelijk?

A

Adhd is voor 80 procent erfelijk. Meer dan de helft van de ouders die adhd hadden of hebben, heeft een kind met adhd.

17
Q

Is Ritalin verslavend?

A

Kinderen met adhd die ritalin gebruiken, raken er niet aan verslaafd en hebben géén grotere kans om verslaafd te raken aan andere middelen

18
Q

Wat is ritalin

A

Ritalin heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel en verhoogt het vermogen tot concentratie. Hierdoor worden kinderen met ADHD minder snel afgeleid en rustiger.

Ritalin geneest niet maar verlicht de symptomen. Bij 70% tot 80% van de kinderen die Ritalin krijgt voorgeschreven, verbeteren klachten als hyperactiviteit, chaotisch gedrag en emotionele prikkelbaarheid.

19
Q

Hoe werd er vroeger over ADHD gedacht?

A

vroeger werd er gedacht dat de morele ontwikkeling bij kinderen met ADHD minder ontwikkeld was. Nervositeit werd het toen genoemd in 1903 zeg men al een toename.

Jaren 30-50 Minimal Brain Damage: Zuurstof gebrek en virusinfecties zouden de hersenen beschadigd hebben.

Jaren 70 Hyperkinetisch syndroom, over bewegelijke kinderen, term wordt nog steeds gebruikt. Ernstige vorm van ADHD, aandacht tekort, hyperactiviteit en impulsiviteit.

20
Q

Kenmerken bij kinderen met ADHD

A

Aandacht tekort: moeite met zich langdurig concentreren. Kinderen met ADD vallen hierdoor weinig op. Hebben voortdurend aansporing en controle van andere nodig. Zijn slecht in staat tot reactie-inhibitie ( nadenken voor je handelt), verminderde controle over executieve functies. Directe behoeftebevrediging wordt boven lange termijndoelen.

21
Q

Wat is hyperfocus?

A

Bij aantrekkelijke taken kan de concentratie heel goed zijn en kunnen ze zich helemaal verliezen.

22
Q

Waarom moet je voorzichtig zijn met het diagnosticeren van ADHD gedrag?

A

Het is belangrijk voorzichtig te zijn met diagnosticeren op een jonge leeftijd, omdat ADHD lastig te onderscheiden is van puber gedrag. Vaak verdwijnt een aantal ADHD symptomen bij het ouder worden.