Anställningsavtalet Flashcards
(15 cards)
Vad innebär konkludent handlande och hur kan det leda till ett anställningsavtal?
Konkludent handlande innebär att en persons beteende visar att de accepterar ett avtal, även om det inte uttryckts muntligt eller skriftligt. Till exempel, om en person börjar arbeta utan att ha ett skriftligt avtal kan detta betraktas som ett anställningsavtal genom konkludent handlande.
Vilka former av anställningsavtal är giltiga enligt Avtalslagen (AvtL)?
Enligt Avtalslagen är både muntliga och skriftliga avtal giltiga. Det som är viktigt är att parterna har kommit överens om avtalsvillkoren och att det inte finns något hinder för avtalets giltighet (t.ex. tvivel om parternas rättshandlingsförmåga).
Vilka rättshandlingar gör ett avtal ogiltigt enligt Avtalslagen? Nämn några exempel.
Ett avtal kan göras ogiltigt om det har ingåtts genom tvång, bedrägeri, eller missbruk av annan parts tillit. Ett exempel är om en person under hot eller press tvingas ingå ett avtal.
Vilken upplysningsplikt har en arbetssökande vid en anställningsintervju?
En arbetssökande har ingen direkt upplysningsplikt, men bör vara ärlig om sina kvalifikationer och erfarenheter. Att lämna felaktig information kan senare användas som grund för uppsägning om arbetsgivaren upptäcker det.
Under vilka förutsättningar kan ett vikariat vara giltigt enligt LAS?
Ett vikariat är giltigt om en arbetstagare tillfälligt ersätter en annan person som är frånvarande, t.ex. vid sjukdom eller föräldraledighet. Vikariatet ska vara tidsbegränsat.
Hur kan ett vikariat omvandlas till en tillsvidareanställning enligt LAS?
Om ett vikariat pågår i mer än två år utan avbrott, omvandlas vikariatet automatiskt till en tillsvidareanställning enligt LAS, om inte arbetstagaren och arbetsgivaren har kommit överens om något annat.
Vad innebär ”inlasning” och vilka krav måste uppfyllas för att detta ska inträffa?
Inlasning innebär att en arbetstagare som varit anställd på tidsbegränsad anställning i en viss tid (oftast två år) får en tillsvidareanställning. För att detta ska inträffa måste arbetstagaren ha haft anställning under sammanlagt mer än två år under de senaste fem åren.
Vad är skillnaden mellan en provanställning och en visstidsanställning?
En provanställning är en form av anställning där arbetsgivaren kan avsluta anställningen utan särskild motivering under provanställningstiden (max 6 månader). En visstidsanställning är en anställning som är tidsbegränsad från början och upphör efter den avtalade perioden.
Hur ska arbetsgivaren informera arbetstagaren om att provanställningen inte kommer att övergå till en tillsvidareanställning?
Arbetsgivaren ska informera arbetstagaren senast två veckor före provanställningens slut om att den inte kommer att omvandlas till en tillsvidareanställning.
Vilken arbetsledningsrätt har arbetsgivaren, och vad omfattar denna rättighet?
Arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet. Detta innebär att arbetsgivaren kan besluta om arbetsuppgifter, arbetstider, arbetsplats och andra arbetsförhållanden, så länge det inte strider mot lagar eller kollektivavtal.
Vilka förändringar av arbetsuppgifter kan en arbetsgivare göra utan att behöva motivera det?
Arbetsgivaren kan göra förändringar som ligger inom ramen för arbetsuppgifternas “normala” omfattning utan att behöva motivera beslutet. Om förändringarna är omfattande och innebär en väsentlig förändring, måste arbetsgivaren motivera beslutet och kan behöva förhandla.
Vad innebär “29/29-principen” i relation till arbetsskyldighet?
29/29-principen innebär att en arbetstagare ska vara beredd att utföra arbetsuppgifter utanför sin ordinarie arbetsbeskrivning om det är nödvändigt för att fullgöra arbetsgivarens behov, men inom rimliga gränser.
Vilka anställningsformer räknas som visstidsanställningar enligt LAS?
Enligt LAS räknas följande anställningar som visstidsanställningar: vikariat, säsongsarbete, projektanställningar, och allmän visstidsanställning (ALVA).
Vilka typer av omplaceringar kan en arbetsgivare göra under pågående anställning?
Arbetsgivaren kan omplacera en arbetstagare inom företagets verksamhet, förutsatt att det är i linje med arbetstagarens kompetens och att omplaceringen inte innebär en väsentlig försämring av arbetsförhållandena.
Vad är skillnaden mellan en tillsvidareanställning och en tidsbegränsad anställning enligt LAS?
En tillsvidareanställning är en anställning som inte har någon bestämd slutdatum och kan avslutas av antingen arbetsgivaren eller arbetstagaren enligt uppsägningstider. En tidsbegränsad anställning har ett fastslaget slutdatum eller slutar när ett visst förhållande upphör (t.ex. ett vikariat).