Artikel Burawoy Flashcards

1
Q

Sociologie naar eigen wetenschap

A

De sociologie startte als een zoektocht naar de orde in de gebroken fragmenten van de huidige samenleving. Karl Marx stelde dat het socialisme werd veroorzaakt door de verveemding. Emilie Durkhiem dacht na over organische solidariteit en anomie en Max Weber had het over de vrijheid in het rationalisme en de onttovering. Uiteindelijk is de sociologie een eigen wetenschap geworden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

The scissors movement

A

Je zou de sociologie en de wereld als een schaar kunnen zien. Hierbij is de inhoud van de sociologie de ene kant van de schaar en de andere kant de wereld die we bestuderen. De sociologie en de wereld bewegen de andere kant op. Ondanks dat de gelijkheid en vrijheid groter worden, is er toch meer ongelijkheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

T he multiplicity of public sociologies

A

:
Je hebt twee vormen van sociologie die lijnrecht tegenover elkaar staan:
a. De traditionele publieke sociologie: Dit is een vorm van sociologie waarbij sociologen
het hebben over belangrijke zaken. Over deze zaken schrijven ze bijvoorbeeld een
opiniestuk voor in de krant.
b. De organische publieke sociologie: Bij deze vorm van sociologie wordt er
samengewerkt met het lokale publiek, zoals bepaalde mensenrechtenorganisaties,
gelovige gemeenschappen, etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

The division of sociological movement

A

De publieke sociologie is onderdeel van een bredere visie. Deze bredere visie omvat ook de volgende vormen van sociologie:
a. Beleidssociologie: In deze vorm van sociologie wordt een doel gesteld en er worden
oplossing bedacht bij dit probleem. Deze oplossingen worden gepresenteerd. Dit is dus anders dan de publieke sociologie, omdat deze gaan over waarden en doelen in plaats van problemen. Deze vorm van sociologie heeft als doelgroep de cliënten en stelt bepaalde beleidsinterventies op. Deze cliënten leggen soms veel obligaties op en dit kan leiden tot vervormingen.
b. Professionele sociologie: Deze vorm van sociologie betreft onderzoeken, kennis conceptuele kaders, etc. Deze vorm van sociologie verantwoordt peerreview en beschermt daarmee de condities van de wetenschap. Het probleem met deze vorm van sociologie is dat er soms wordt gefocust op iets wat niet relevant is.
c. Kritische sociologie: Deze vorm van sociologie bekritiseerd het impliciete en het expliciete. Het is een vorm van sociologie binnen de professionele psychologie die de onderzoeksprogramma’s onderzoekt. Er wordt dan dus onderzoek gedaan naar of een onderzoeksprogramma voor een bepaald klasse of ras even goed werkt als voor de andere klasse of ras. Deze vorm van sociologie is voor de gemeenschap van kritische intellectuelen. Soms kan deze vorm van sociologie zich focussen op bepaalde onderzoeksprogramma’s die niet meer actueel zijn en dit is een probleem binnen deze discipline

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

The elaboration of internal complexity

A

Er zijn twee hoofdvragen in deze discipline:

a. Sociologie voor wie? Gebruiken we de sociologie alleen voor onszelf en dus het academische publiek of gaat het ook om het extra-academische publiek?
b. Sociologie voor wat? Gebruiken we de sociologie om aan te geven op welke manieren de samenleving tot zijn einde kan komen of gaat het meer om het zorgen maken om het einde van deze samenleving?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Locating the sociologist

A

Je kan als socioloog op verschillende plekken gaan werken. Je kan les geven, onderzoek doen of journalist worden. Je kan de routes van een socioloog als volgt opdelen:
a. De interne dimensies van de sociologie: Welke sociologen met een Phd werken nog
binnen de universiteit en welke erbuiten?
b. Welke trajecten heeft de socioloog gevolgd? Heeft de socioloog een academische
route gevolgd en is hij/zij onderzoek gaan doen of is hij/zij bijvoorbeeld een
journalist geworden?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

The normative model and its pathologies

A

Bij elke vorm van sociologie kan er een pathologische vorm ontstaan die de voortleving
van deze vorm van sociologie bedreigt.
 Bij de publieke en professionele sociologie is dit respect. Deze twee lijken erg op
elkaar en er moet dus respect tussen deze twee vormen van sociologie zijn.
 De professionele sociologie is de basis voor de drie andere vormen van sociologie.
Deze professionele sociologie hangt af van bepaalde openbare kwesties in de
samenleving.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

The discipline as a field of power

A

De disciplines in de sociologie kunnen uiteindelijk asymmetrisch of antagonistisch
worden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

History and hierarchy

A

Bij de professionele sociologie is er ongelijkheid, omdat dit alleen universitair geschoolde mensen kent. Deze vorm van sociologie is wel dominant, maar dit wordt intussen geaccepteerd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Provincializing american sociology

A

De vier verschillende soorten van sociologie verschillen van land tot land. In de zuidelijke landen is er meestal vooral sprake van publieke sociologie. Dit is dus de globale verdeling van sociologie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Dividing the disciplines

A

De manier waarop de sociale wetenschap zich weet te onderscheiden van de geesteswetenschappen en natuurlijke wetenschappen is door instrumentele en reflexieve kennis te gebruiken. Hierdoor zijn er verschillende interventies mogelijk van het publiek en het beleid. De balans tussen deze instrumentele en reflexieve kennis verschilt per sociologische discipline:
 Professionele sociologie: Er is sprake van cross-disciplinaire lening. Dit houdt in dat als je bijvoorbeeld iets schrijft in de economische sociologie je als het waren kennis ‘leent’ van de economie.
 Kritische sociologie: Dit is een trans-disciplinaire infusie. De infusie blijft gelimiteerd, maar er is wel sprake van infusie met bijvoorbeeld het feminisme.
 Publieke sociologie: Er is sprake van multidisciplinaire collaboratie. Als de gemeenschap een probleem heeft, dan wordt er met meerdere disciplines gekeken naar een oplossing.
 Beleidssociologie: In deze vorm van sociologie is er een gezamenlijk-disciplinaire coördinatie, wat inhoudt dat je vaak reflecteert op een hiërarchie van de disciplines.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Sociologist as partisan

A

De sociologie verdedigt de interesses van de mensheid. De sociologie is afhankelijk van de burgermaatschappij en de specifieke interesse in de uitbreiding van het sociale. Dit zorgt ervoor dat de sociologie geen smeltkroes is van disciplines, maar een eigen discipline is. De sociologie bestudeert niet enkel deze burgerstaat, maar ook de invloed van de economie of politiek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly