de verzorging van een baby Flashcards

1
Q

Van verzorgingsmomentum waardevolle momenten maken

A

Op een babygroep kan het op sommige momenten erg druk zijn. iedere baby heeft zijn eigen ritme en zijn eigen behoeftes. het komt geregeld voor dat een aantal baby’s tegelijkertijd u aandacht vragen. Laat een baby horen dat je hem hebt gehoord en neem de tijd voor alle baby’s.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Emi Pikler – werken met jonge kinderen (Hongaarse kinderarts, 1902-1984)

A

Pikler wit het kind alles zelf laten leren en niet helpen in de ontwikkeling. Als een baby actief wordt geholpen, loopt het opvoeden vooruit op de ontwikkeling van de baby

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Verzorgingsmomenten waardevol maken:

A
  • Neem de tijd voor een baby.
  • Geef de baby u volledige aandacht en doe ondertussen geen andere dingen.
  • Maak contact met de baby kom maar zowel van verbaal als non-verbaal
  • Kijk goed naar de contact initiatieven van een baby.
  • Reageer sensitief op de contact initiatieven en de behoefte van de baby.
  • Zorg dat sprake is van interactie.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Baby’s aanraken

A

Met de manier waarop u een baby aanraakt geeft u hem een boodschap af. Inga Mol schrijft in haar boek dat aanraken een taal is: een taal waarbij u naar een baby communiceert en waar hij op reageert. Het is belangrijk dat deze aanrakingen voor Peters prettig aanvoelen want dat draagt bij aan een veilige hechting en het krijgen van vertrouwen in hun omgeving.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Effectieve of affectieve verzorging

A

Bij het verzorgen van baby’s onderscheid Inga Mol Effectieve en affectieve verzorging.
als u uw baby bij de verzorging aanraakt om Alleen aan zijn lichamelijke verzorging te voldoen dan verzorgt u hem effectief.
Wanneer u ook oog hebt voor zijn emotionele behoeftes, bent u gereageerd en een baby ook liefdevol aanraakt, is het vragen van een affectieve verzorging.
een affectieve bedreiging is erg belangrijk voor de sociaal emotionele ontwikkeling van een baby en een veilige hechting tussen opvoeder en baby.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

De wisselwerking in lichamelijk contact

A

Bij lichamelijk contact tussen opvoeder en baby reageren beide lichamen op elkaar. door middel van tastzintuig, het gevoel, geef u boodschappen aan elkaar door. wanneer u een baby aanraken kunt u voelen hoe een baby daarop reageert: gespannen of ontspannen. Maar een baby kan dit ook bij u aanvoelen. dus wees ontspannen want dan neemt een baby die ontspanning over.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Contact maken en ingaan op initiatieven van een baby

A

Als u een sensitief op een baby wilt reageren begint het al op de manier waarop we contact maakt met een baby voordat u hem gaat verzorgen maar ook tijdens het verzorgen van een baby is contact met hem erg belangrijk.
maak eerst contact met de baby voordat u een handeling bij een baby verricht als optillen. maak hoe verbaal of fysiek contact met een baby en vertel een baby wat er gaat gebeuren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Tips bij de verzorgingsmomenten van een baby

A
  • Richt uw aandacht op de baby.
  • maak In het begin van uw contact non verbaal of fysiek contact met een baby.
  • Praat rustig en op zachte tot normale toon tegen een baby.
  • Bereid een baby voor op wat komen gaat door te vertellen wat u gaat doen.
  • Zorg dat u echt contact maakt met een baby en er ruimte is voor een affectieve verzorging
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Een baby optillen en dragen

A

tillen en dragen zijn alledaagse handelingen die u veel verschilt voeren tijdens uw werk op een babygroep. bij het tillen en dragen van baby’s is het belangrijk dat u een baby voldoende ondersteuning en veiligheid biedt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

basisbevestigend optillen en dragen

A

Als u een kind onder de oksels op tilt wordt het lichaam zwaar en gaat hangen Dit is geen prettig gevoel voor de baby want het lichaam wordt niet ondersteund. wanneer u een baby optilt of vraagt is het belangrijk dat u het lichaam van een baby voldoende ondersteuning biedt. bij jonge kinderen is het belangrijk dat u het hoofdje nog ondersteunt en daarna het belangrijk dat we u de basis/ middelste gedeelte van het lichaam ondersteunt. zorg ervoor dat u de billen ondersteunt dat geeft de baby een veilig gevoel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Dragen aanpassen aan behoeftes

A

De bedden van de baby blijft altijd een belangrijke plek om te ondersteunen. daarmee biedt u een baby een gevoel van Veiligheid en vertrouwen. u kunt de manier van dragen ook aanpassen aan de behoefte van de baby.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Dragen bij buikkrampjes:

A

in buikligging op de onderarm
Omdat de maag en darmen zich nog verder moeten ontwikkelen kan het baby darmkrampjes krijgen. Als de baby darmkrampjes heeft trekt hij vaak zijn benen op en balt zijn handen tot vuistjes. u kunt een baby steun bieden door hem in buikligging op de onderarm te leggen en hem eventueel zachtjes over zijn rug te wrijven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Dragen bij overprikkeling:

A

tegen je lichaam aan van de prikkels afgewend
Wanneer u merkt dat de baby overprikkeld is draag de baby dan tegen u aan en van de prikkels afgewend. zorg dat u de basis van de baby ondersteunt en de eventueel zijn hoofd. vertel dat hij even niets hoeft te doen met alle geluiden die hij hoort stel hem gerust.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Dragen wanneer uw baby de wereld wil ontdekken:

A

van uw lichaam af
Een baby is van nature nieuwsgierig en wil de wereld om zich heen ontdekken. u kunt de baby dank van u afdragen dus met het hoofd gericht op de wereld om hem heen. belangrijk is dat u zijn borstkast en zijn billen hierbij ondersteunt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Dragen bij je een voorkeurshouding:

A

afwisselende draaghoudingen
Wanneer een baby een voorkeurshouding heeft is het belangrijk om de manier van dragen af te wisselen zodat hij verschillende kanten op kan kijken. afwisseling is belangrijk Omdat u dan uw baby ook aandurft om de andere kant uit te kijken dat zij voor een kust houding.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Dragen bij overtrekken:

A

rond dragen
Bij overstrekken is een baby r gespannen hij voelt aan als een plank en strekt zijn benen en rug en gooit zijn hoofdje in zijn nek. de spieren In het lichaam staan strak en kunnen niet goed meer buigen. Het is belangrijk dat de spieren en de baby zelf kunnen ontspannen een manier om dit te bereiken is om de baby rond te dragen. Til zijn beetjes hoger dan de billen. Breng de knietjes van de baby iets dichter naar hun buik toe zo ontstaat er in plaats van een holle rug een bolle rug.

17
Q

Dragen bij reflux

A

bij reflux stroomt de voeding van de baby van de maag terug naar de slokdarm. bij baby’s met reflux is het belangrijk dat u het bovenlijf is tijdens de voeding, rauwe voeding en bij het dragen meer rechtop houdt. Zo stroomt de voeding minder snel terug naar de slokdarm.

18
Q

Ergonomisch verantwoord tillen en dragen

A

Wanneer u In de kinderopvang werkt bent u veel aan het tillen. Zeker op een babygroep tilt en draagt u veel. Enkele tips voor een goede houding bij tillen:
- Zorg dat u zelf stevig staat voordat u baby optilt. zorg tijdens het tillen voor een lichte spreidstand van de benen dan staat u steviger.
- Buig tijdens het tillen niet voorover. Houd uw rug recht en zak door uw knieën voor uw baby optilt.
- Zorg dat u vanuit een rechte houding tilt. Voorkom dat u bovenlichaam tijdens het tillen gedraaid is.
- Til de baby op zo dicht mogelijk bij uw eigen lichaam.
- Werk op een goede hoogte.