ontwikkelingsgericht activiteiten aanbieden Flashcards

1
Q

ontwikkelingsgericht activiteiten aanbieden

A

Ontwikkelingsgericht activiteiten aanbieden is een belangrijk onderdeel van het werk van een pedagogische medewerker en Het is namelijk belangrijk dat we bis materiaal en activiteiten aan computers die passen bij de ontwikkeling van de baby en bij de verschillende ontwikkelingsgebieden waarop hij zich ontwikkelt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Baby’s spelen, ontdekken en leren

A

de meeste meisjes heb ik het af op de wereld om zich heen te gaan ontdekken en belangrijke voorwaarde is dat een baby mogelijkheden en een materiaal in moet krijgen waarmee hij dat kan doen. de medewerker heeft de taak de baby in uitdagende speel en leeromgeving gaan vinden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Emi Pikler – werken met jonge kinderen (Hongaarse kinderarts, 1902-1984)

A

Pikler wit het kind alles zelf laten leren en niet helpen in de ontwikkeling. Als een baby actief wordt geholpen, loopt een opvoeden vooruit op de ontwikkeling van de baby
Pikler is van mening dat wanneer een baby een omgeving aangeboden krijgt waarin hij zelf kan ontdekken en experimenteren, een baby vaardigheden als kruipen, zitten en lopen beter aanleert.
Emmy pikler vindt dat kinderen zich moet kunnen ontwikkelen in hun eigen tempo. Kinderen moeten daarbij de ruimte en het vertrouwen van opvoeders krijgen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Bewegen

voor pedagogisch medewerker is belangrijk om op de volgende manier te werken:

A

bewegen is volgens pikler belangrijke manier waarop we weten de wereld om zich heen verkend en ontdekt.

  1. volg het tempo van de baby
  2. Laat een baby zelf bewegen en keuzes maken
  3. ik opvoeden op de achtergrond aanwezig
  4. bied de baby de optimale bewegingsmogelijkheden
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Richtlijnen van Pikler voor optimaal bewegen:

A
  1. Leg een baby tijdens het bewegen en ontdekken op een stevige ondergrond.
  2. Zorg voor voldoende ruimte.
  3. Soepele kleding.
  4. Klim objecten en val kussens.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Spelen

A

Emi pikler is van mening dat een baby zelf moet kunnen spelen en ontdekken Zonder dat hem daarbij iets opgedrongen wordt door een opvoeder. Het is veel viering van alle telefonen die vinden dat een baby gestimuleerd moet worden tijdens het In het spel. volgens haar is een baby van nature nieuwsgierig en vindingrijk als hij zo kan beslissen waar hij mee gaat spelen dan doet hij veel nieuwe ervaringen op en leert hij de rechten en mogelijkheden van het materiaal en zijn eigen lichaam kennen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Geschikt speelgoed volgens Pikler:

A

Pikler is een voorstander van PASSIEF SPEELGOED Omdat wat is speelgoed en informatie en ze dus zelfontdekking moet gaan.
- Actief speelgoed: Is speelgoed dat een kind kan vermaken. Denk aan speelgoed dat uit zichzelf beweegt, geluid maakt of licht geeft.
- Passief speelgoed: Is speelgoed dat vanuit zichzelf niets doet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Spel en ontwikkelingsmaterialen

A

Per ontwikkelingsfase heeft w behoefte aan verschillende soorten spelmateriaal. wanneer een baby wil een bepaalde fase in je gaat betekent het niet dat het spelmateriaal van de vorige ontwikkelingsfase niet meer interessant is. de spiegel is het voorbeeld van materiaal dat voor baby’s altijd interessant is. Bij ontwikkelingsfase zoekt een baby op verschillende gebieden weer uitdagingen en stimulering door het aanbieden van specifiek spelmateriaal kunt u een beter ondersteunen in zijn ontwikkeling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

spelmateriaal tot 3 maanden oud:

A

Het leukste speelgoed voor een baby tot dimmen aan de Oude bent u zelf en zijn eigen lichaam in deze periode ontdekt de baby’s zijn eigen handen en voeten. in deze periode bereidt hij zich voor het bereiken en pakken van voorwerpen. Geef baby’s bijvoorbeeld een doekje dat ze kunnen grijpen, ermee zwaaien of verfrommelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

spelmateriaal van 3 tot 6 maanden oud:

A

Baby’s van 3 tot 6 maanden gaan voorwerpen grijpen en laat het doelgericht pakken. even handzaam materiaal dat ze op kunnen pakken en bekijken denk aan lichte materialen die van elkaar verschillen wat betreft kleuren en texturen als een stoffen doekje of stoffen boekje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Spelmateriaal van 6 tot 12 maanden oud

A

baby’s van 6 tot 12 maanden oud krijgen steeds meer mogelijkheden om zich te gaan voortbewegen. Rollen, tijgeren, zitten en mogelijk kruipen en lopen. we krijgen ook behoefte om op bladen voorwerpen te klimmen en klauteren. lage klimt kussend of houdt het klimt plateaus van maximaal 17 cm zijn een aanrader.
- Huis tuin en keukenmaterialen
- Ballen
- voorwerpen op wielen
- Boeken
- Bijtringen
- eenvoudige muziek instrumentjes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Spelmateriaal van 12 tot 18 maanden oud:

A

Dit is van 12 tot 18 maanden elk aan hun eigen lichaam steeds beter beheersen de meeste baby’s leren lopen en de ook hun fijne motoriek in zijn steeds beter te beheersen.
- Stapelen en bouwen
- inpakken en uitpakken
- Verzamelen
- boeken lezen
- poppenwagen om achter te lopen
- loopfiets of loopauto
- liedjes zingen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Spelmateriaal van 18 tot 24 maanden oud:

A

Baby’s van 18 tot en met 24 maanden worden naast het bewegende graag cognitief gebied uitgedacht. wij ontwikkelen steeds meer de vaardig een kleine probleem tussen op te lossen en door graag naar wat zij u zien doen.
- eenvoudige puzzels
- bouwen materiaal zoals duplo blokken of lego
- loopfiets of loopauto
- Zandbak of waterbak
- keukentje voor imitaties spel of rollen spel
- knuffels of poppenhoek

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Keuze van meubilair, materialen en speeltoestellen
Waar moet u opletten?

A
  • Veiligheid: zorg dat het meubilair en het spel materiaal heel zijn en voldoen aan de eisen Voor veiligheid. Denk hierbij aan valgevaar zet bijvoorbeeld geen hulp castelos In de ruimte.
  • Keurmerken: het materiaal en speeltoestellen In de kinderopvang moeten een keurmerk hebben zodat bay’ss en kinderen er veilig mee kunnen spelen.
  • Brandveiligheid: zorg dat baby’s makkelijk uit een ruimte geëvacueerd kunnen worden de vluchtroute moet altijd vrij zijn van obstakels als meubilair of speeltoestellen.
  • ergonomisch verantwoord materiaal: het meubelen moet echt genomisch verantwoord zijn het pedagogisch medewerker moet op de juiste volwassen hoogte kunnen werken. denk hierbij aan een verstelbare commode.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

aansluiten bij de visie van de kinderopvang en de behoeftes en ontwikkeling van baby’s

A

Kinderdagverblijven werken vaak volgens een bepaalde pedagogische visie met de inrichting van de groepsruimte ruimte We moeten rekening houden met de pedagogische visie en het beleid waarmee gewerkt wordt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

belangrijke punten om mee te nemen bij de inrichting van de ruimte

A

werk vanuit een rustige basis: dit Omdat baby’s anders teveel prikkels krijgen

ruimte om te bewegen: ben je fiets en bij de ruimte nodig om zich te kunnen bewegen.

werk met hoekjes: baby’s vinden het prettig om zich even terug te kunnen trekken om Alleen te spelen of om even bij te komen van alle prikkels. terug Daarom worden verschillende hoekjes om te spelen en wat hoekjes waar niet teveel prikkels te vinden zijn.

creëer overzicht: zorg voor een overzichtelijke groep Waarom bepaalde structuur voor de kinderen te vinden is materialen liggen op een vaste plek en worden daar weer opgeruimd.

houd rekening met looppaden en looprichtingen: in de groep zult u een bepaalde richting oplopen om Baby’s naar bed te brengen. Probeer er bij de inrichting rekening mee dat u geen materialen of speelgoed in bepaalde looppaden zet.

Zorg voor een stimulerende omgeving: wanneer u werkt vanuit de rustige basis kunt u de omgeving voor een baby stimulerend maken door het aanbieden van het juiste materiaal en verschillende hoeken.

de buitenruimte: Als het mogelijk is zou het echt zijn dat er een aparte buitenruimte voor de baby’s kunnen creëren hier kunnen de baby’s afspelen en ontdekken in een ruimte die aangepast is aan hun behoeftes.