Een baby begeleiden op de groep Flashcards

1
Q

De vier pedagogisch basisdoelen

A
  1. Gevoel geven van emotionele veiligheid
  2. Ontwikkelen Persoonlijke competentie
  3. Ontwikkelen sociale competentie
  4. Waarden en normen eigen maken.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Het geven van een gevoel van emotionele veiligheid

A

Het ervaren van emotionele veiligheid bij kinderen vindt plaats wanneer er gereageerd wordt op zijn signalen en behoeftes. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is het rekening houden met karakter, eigenheid, stemming, ontwikkelingsfase en het inspelen op emoties.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Het geven van gelegenheid tot het ontwikkelen van persoonlijke competentie

A

Persoonlijke competenties hebben voornamelijk betrekking op zelfstandigheid, zelfvertrouwen, creativiteit, veerkracht en flexibiliteit. De belangrijkste middelen voor kinderen om grip te krijgen op hun omgeving is door middel van exploratie en spel. Exploratie zorgt voor nieuwe handelingsmogelijkheden bij het kind.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Het geven van gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competentie

A

De ontwikkeling van sociale competenties betreft voornamelijk sociale kennis en vaardigheden, zoals communiceren en samenwerken. Maar ook het aangaan van conflicten met anderen en het bedenken van oplossingen hierin. Voor kinderen van belang om hier op jonge leeftijd, zo vroeg mogelijk, al mee te beginnen en mee bezig te zijn. Het aanleren van deze sociale competenties zorgt ervoor dat het kind op latere leeftijden hier bewuster mee om kan gaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Het geven van een kans om zich waarden en normen, de ‘cultuur’ van een samenleving, eigen te maken

A

Normen en waarden zijn voor ieder mens anders. Wat iemand belangrijk vindt of niet, is voor iedereen anders. Bij de opvoeding van het kind spelen normen en waarden een belangrijke rol. Via verbale en non-verbale communicatie laten mensen blijken wat ze van een situatie vinden. Zo ook kinderen. Het oppikken van deze communicatie bij kinderen is van uiterst belang voor onze pedagogische medewerkers. Daardoor raken zij meer in verbinding met het kind en kunnen zij inspelen op de wensen en behoeften van het individu. Op deze manier wordt de ontwikkeling van het kind gestimuleerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is temperament:

A

Iedereen reageert op een andere manier op situaties dat noemen wij temperament.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

enkele voorbeelden van temperamenten bij baby’s zijn:

A
  • Een gevoelig temperament: niet voor nieuwe situaties en nieuwe gezichten het gevolg weet ik al moeilijk omgaan met zo’n prikkels. hij kan moeten hebben om rustig zijn voeding drinken of om zelf tot spelen te komen of in slaap te vallen.
  • pittig temperament: deze week is weten heel veel wat zij willen en Laten dit vaak luid en duidelijk merken. gaby is zowel luid In het Laten horen van plezier als ongemak.
  • somber temperament: en sombere baby lijkt het verblijf op de dagopvang niet fijn te vinden. Hij jengelt veel en lacht weinig.
  • Makkelijk temperament: de groep zult u een baby met een makkelijk temperament ervaren als een vrolijke en niet veeleisende baby. de baby is vriendelijk en lacht veel.
  • afwachtend temperament: deze baby komt soms wat moeilijk op gang ze even wachten die nieuwe situaties af en hebben de tijd nog om een nieuwe situaties en Mensen te wennen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

omgaan met verschillende temperamenten

A

Respecteer de temperamenten van een baby. Een baby kan een heel ander temprament hebben als u zelf daardoor kunt u zich wellicht aan zijn gedrag of manier van doen gaan ergeren. probeer dit te voorkomen en de eenheid van de baby te accepteren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

tips voor het omgaan met de verschillende temperamenten op een babygroep:

Gevoelig:
Pittig:
Somber:
Makkelijk:
Afwachtend:

A

Gevoelig temperament: probeer de prikkels voor de baby zo min mogelijk te houden, Ik ben de fles op de rustige plek, baker de baby in een lakentje in overleg met ouders.

Pittig temperament: nou kijk het pittige gedrag van de baby van de positieve kant hij kan nu al duidelijk maken wat hij wel en niet leuk vindt, baker de baby in een lakentje in overleg met ouders.

Somber temperament: accepteer het temperament van de baby, trek het gedrag van sommige die je niet persoonlijk aan dit ligt niet aan u, ik het geduld om met een mopperig baby om te gaan en geef hem positieve aandacht.
makkelijk temperament: kijk goed naar de lichaamstaal in contact initiatieven geef het een aandacht aan een baby met een makkelijk tentamens wij vragen die aandacht vaak zelf niet.

afwachtend temperament: geef een baby de tijd om te wennen aan een nieuwe situatie, zorg voor regelmaat op de groep dat geeft een baby met een afwachtend temperament veiligheid en herkenning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

omgaan met verschillende ritmes en behoeftes van baby’s

A

dat programma voor alle kinderen Dat is op een babygroep onmogelijk. welke binnen is het einde ritme of soms zelfs nog geen ritme de baby’s vormen Samen wel op maar is nog geen sprake van vaste groep ritme waar iedere baby aan deelneemt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

ritme van slapen, spelen en eten

A

iedere baby heeft een eigen ritme van slapen spelen en eten uit de volgende baby het prettigst als u avond sluiten bij het ritme dogid thuis ook gewend is. dit kan ik altijd Maar ik probeer er zo min mogelijk van af te wijken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ken het slaap en waakritme van een baby

A

iedere baby heeft periodes dat hij slaapt en dat hij wakker is de meeste baby’s ontwikkelen hierin een bepaald ritme. dit ritme verschuift naarmate een baby ouder wordt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Het slaap en waakritme van een baby verschuift of verandert regelmatig:

A

Slapen: op een babygroep zijn er een paar punten die u moet weten over het slaapgedrag van een baby. heeft een baby een vast slaapritme? hoe vaak en wanneer gaat een baby naar bed? hoe lang slaapt een baby gemiddeld per slaapje? is de baby een rustige of onrustige slaper? baby bepaalde behoeftes om in slaap te vallen bijvoorbeeld een knuffel of een speen?

wakker zijn/ spelen en ontdekken: weet wat een baby nodig heeft als hij wakker is. is een baby gevoelig voor prikkels? heeft een baby even de tijd nodig om te acclimatiseren op de groep? gaat een baby graag op ontdekkingstocht? wat zijn de interesses van een baby? wat doet een baby thuis vaak aan activiteiten? in welke ontwikkelingsfase zit de baby en hoe kunt u daarop aansluiten?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

ken het voedingsritme van een baby

A

Een baby heeft vaak een bepaald ritme wat betreft zijn voeding. op een babygroep is het belangrijk dat u het antwoord weet op de volgende vragen:
1. welke voeding krijgt de baby?
2. hoeveel voeding krijgt een baby?
3. wat zijn de voedings momenten van een baby?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

combineer de behoeftes en ritmes van baby’s in een schema

A

leg de verschillende ritmes en behoeftes van baby’s naast elkaar het kan handig zijn om even een schema te maken waarin je opschrijft wat de behoeftes en ritmes van de baby zijn. hoe krijgt u een overzicht van de laatste beetje voeding moeten en van laat naar bed gaan.
Wanneer je alles in een schema zet kan je zien dat je de nagemaakte krijgt met piekmomenten. overleg met een collega nu dit piekmoment gaat aanpakken bijvoorbeeld welke week belegt u bij elkaar op de slaapkamer of welke baby voedt u als eerst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

als meerdere babys tegelijkertijd huilen

A

er kunnen dagen zijn waarop meerdere baby’s heel veel huilen en een babygroep draaien waar veel gehuild woord kan heel intensief zijn. het geluid van huilen is heel indringend en het kan ervoor zorgen dat u gestrest raakt Als het niet lukt om het huilen te stoppen. aan de pedagogisch medewerkers de taak om de rust in zichzelf en het overzicht over de groep te bewaren. probeer te ontspannen want een huilende baby kan moeilijk ontspannen als hij voelt dat zijn opvoeder gestrest is.

17
Q

het reduceren van prikkels

A

Een baby neemt iedere prikkel die hij met zijn zintuigen waarneemt in zich op. een baby heeft nog geen vilt die volwassenen vaak wel hebben volwassenen kunnen hoofdzaken van bijzaken onderscheiden en reageren vaak Alleen op prikkels die je toe doen. Baby’s kunnen zichzelf nog niet afschrijven of afwenden van prikkels waardoor prikkels afhouden film kunnen worden. U moet dus de prikkels voor een baby reduceren.

18
Q

Dit kunt u doen om die prikkels te reduceren:

A
  • Niet te lang met speelgoed met geluid laten spelen.
  • Rustige momenten om de prikkels te verwerken creëren
  • baby voldoende laat slapen
19
Q

Regelmaat, structuur en voorspelbaarheid bieden

A

baby’s vinden voorspelbaarheid prettig Wij hebben nog geen tijdsbesef of overzicht over een dak voor hen is het dag eigenlijk een groot zwart gat. regelmaat en structuur kunnen w beeld meer overzichten cancel dat zijn momenten gaan herkennen.