De Zintuigelijke & Cognitieve Ontwikkeling Flashcards

1
Q

De zintuiglijke ontwikkeling baby

A

Volgens pedagoog Jean Piaget zet de baby’s van nul tot 2 jaar In de sensomotorische fase. Dat houdt in dat een baby leert doormiddel van zijn motoriek en zijn zintuigen. Wil je beslaan alle informatie die ze via hun gehoor, zicht, reuk, smaak en tast binnenkrijgen op hun hersenen. Ze filteren nog niet alle prikkels die binnenkomen zoals een volwassene dat kan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

De ontwikkeling van het gehoor

A

een baby kan In de baarmoeder al geluiden horen waardoor hij na de geboorte de stem van zijn moeder kan onderscheiden. pasgeboren baby kan wel horen maar nog niet zo goed als een volwassene. het zit dus zeldzaam moet zich eerst nog verder ontwikkelen In de hersenen moeten nieuwe verbindingen worden gelegd. Pasgeboren baby weer kan schrikken van harde onverwachte geluiden zoals een stofzuiger die aangaat op een hond die blaft.
Als een baby 6 maanden oud is kan hij zeer goed horen. Dit is belangrijk voor taalontwikkeling. Gehoor van een baby goed voor het prikkelen van de nieuwsgierigheid. Tevens gaan onderzoeken en ontdekken waar geluid vandaan komt en kunnen daardoor bijvoorbeeld ook hun motoriek oefenen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Signalen die een baby laat zien als hij doof of slechthorend is:

A
  • Een pasgeboren baby schrikt niet van het hart en onverwachte geluid.
  • Een baby van 6 maanden begint niet met brabbelen terwijl u veel tegen hem praat.
  • Een baby van 1 jaar reageert niet op zachte geluiden die er klinken.
  • Een baby van 1,5 jaar Zeg nog geen enkel woord.
  • Een baby van 1,5 ja reageert niet als u hem vraagt iets te doen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

De ontwikkeling van het zicht

A

Van alle zintuigen is het zicht nog het minst ontwikkeld. Een baby die net geboren is kan nog niet zo goed zien als een volwassenen. Het zicht van een pasgeboren baby is het scherpst op een afstand van 15-25 cm. Dit is precies de afstand tussen het hoofd van de baby en het hoofd van zijn opvoeder of bij de opvoeden op de arm ligt hierdoor leert een baby het gezicht van zijn opvoeders herkennen. Baby’s zien in het begin voorwerpen en Mensen In de verte nog wazig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mijlpalen in de ontwikkeling van het zicht
Leeftijd baby - Ontwikkeling van het zicht

A

Pasgeboren: Een baby onderscheidd nog geen kleuren en ziet weinig details. Hij ziet het scherpst op een afstand van 15 tot 25 cm.

1-2 maanden: En baby kan scherper contrasten zien. Denk aan de haargrens of de open in een gezin. Hij vindt lichtbronnen erg boeiend.

3-4 maanden: Een baby kan kleuren onderscheiden. Felle kleuren zijn vaak favoriet en daaruit tot een reactie of een actie.

5-6 maanden: De baby kan nu beter diepte zien waardoor de oog-handcoördinatie beter wordt.

7-8 maanden: baby’s gaan Mensen en dingen herkennen. Ook kunnen ze nu verder wegkijken.

9-12 maanden: Als de baby 12 maanden is, heeft hij net zo’n goed zicht als een volwassene. Hij kan inschatten wat veraf is of dichtbij en kan personen en voorwerpen van een afstandje herkennen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Signalen bij baby’s die blind zijn of slechtziend

A
  • Een baby lacht met 8 weken nog niet naar Mensen of voorwerpen.
  • Een baby van 3 maanden volg met zijn ogen geen bewegingen van Mensen of voorwerpen.
  • De ogen van de baby draaien steeds weg.
  • Een baby maakt snelle oogbewegingen.
  • Een baby is motorisch erg onhandig.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ontwikkeling van de tastzin

A

Een baby leert veel door te voelen, dat is de tastzin. Dit gebeurt door middel van de zenuwen in zijn huid, handen, voeten en mond. Vooral de zenuwuiteinden In de mond zijn heel gevoelig. Dat is de reden Waarom mijn baby bijna alles in zijn mond stopt.
Huidhonger: babies willen graag dingen aanraken en zelf aangeraakt worden.
Een baby heeft liefdevolle aanrakingen nodig om zich goed te ontwikkelen op sociaal emotioneel en cognitief gebied daarnaast komt er bij knuffelen een stofje vrij In het lichaam: oxytocine. Het stofje wordt ook wel knuffelhormoon genoemd. Dit de man zorgt ervoor dat u band met iemand kunt opbouwen en het werkt ontspannend tegen stress

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ontwikkeling van reuk

A

Een baby oriënteert zich op zijn omgeving door middel van zijn reuk. de baby kan bijvoorbeeld ruiken wie zijn opvoeders zijn en waar een moederborst is.
Vaak hebben baby’s een favoriete knuffel Omdat deze bekend ruikt. wil je die knuffel In de was dan gaat die geur verloren dan kunnen ze de knuffel afstoten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ontwikkeling van de smaak

A

Een baby heeft veel meer smaakpupillen dan een volwassen persoon. Een baby ervaart een smaak daardoor veel intenser en kan veel beter proeven. Een baby is in eerste instantie voornamelijk gericht op zoete smaken. Dat komt Omdat moedermelk ook zoet is.
Uit onderzoek is gebleken dat baby’s smaken zoals zuur zout en bitter vies lijken te vinden. Als een baby toe is aan zijn eerste groente en fruithapje heeft een baby vaak een voorkeur voor zoete smaak. Een baby moet stap voor stap verschillende smaken leren kennen.
Moedermelk verandert van smaak op wat de moeder zelf eet en drink. Flessevoeding heeft het niet dit smaakt altijd hetzelfde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

De cognitieve ontwikkeling

A

De babytijd is heel belangrijk voor de verstandelijke ontwikkeling ook wel cognitieve ontwikkeling genoemd. De prikkels die via de verschillende zintuigen van een baby binnenkomen zorg ervoor dat er verbindingen worden gelegd In de hersenen. Deze verbindingen In de hersenen bepalen wat een baby In de toekomst allemaal kan leren. De vroege ervaringen van de baby vormen de basis van zijn cognitieve ontwikkeling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

De cognitieve ontwikkeling verloopt volgens een paar belangrijke mijlpalen:

A
  1. Aangeboren reflexen uitvoeren 0-6 maanden
    De eerste maand voert de baby aangeboren reflexen uit. De acties van een baby zijn nog niet gecoördineerd maar ontstaan toevallig of uit reflexen. Een baby die honger heeft gaat zoeken naar een borst en als een baby ongemak voelt zal hij gaan huilen. Een baby denkt hier niet bij na deze reflexen liggen opgeslagen In de hersenen.
  2. Acties herhalen door effect reflex 2-4 maanden
    Een baby die twee maanden oud is past zich meer aan zijn omgeving aan. In de komende maanden vraagt hij zijn opvoeders nadoen en imiteren. De baby reageert met een lach op het zien van een lach bij een volwassen. Deze periode gaat de baby gedrag herhalen door het effect dat hij op zijn reflex krijgt. Hij doet dit nog niet bewust.
  3. Doelgerichte acties maken vanaf 4 maanden
    Een baby krijgt vanaf 4 maanden meer inzicht In het effect dat ze een eigen handelen heeft. Hij gaat daardoor gedrag herhalen. Vanaf 6 maanden kan hij doelgerichte handelingen doen bijvoorbeeld Als ik huil dan komt er iemand mij troosten of Als ik tegen dat speeltje aansla klinkt er een geluidje.
  4. Kennen en herkennen vanaf 6 maanden
    Vanaf 6 maanden gaat de baby Mensen kennen en herkennen. Hij wordt eenkennig. Ook gaat hij in deze maand voorwerpen dieren en Mensen herkennen. Ook gaat hij ontdekken dat een bal op een plaatje In het boek hetzelfde is als een bal waar hij mee speelt.
  5. Objectpermanentie 9-18 maanden
    Tussen de 9 en 18 maanden ontwikkelen baby’s objectpermanentie. Hierbij beseffen baby’s dat iets wat ze niet meer zien en nog wel is. Dus als er een balletje onder de kast rolt gaan kinderen die dit besef hebben het balletje zoeken.
  6. Praten en woordbegrip 12-24 maanden
    Een baby leert nu steeds meer begrijpen. Rondom zijn eerste verjaardag leeftijd zijn eerste woordje zeggen en hij breidt zijn woordenschat al snel uitput zijn taalbegrip wordt ook steeds groter. Hij begrijpt dat voorwerpen en Mensen een naam hebben. Als u een baby in deze leeftijd een makkelijke opdracht geeft dan begrijpt hij dat vaak en kan hij deze opdracht uitvoeren. Bijvoorbeeld pak je beker.
  7. Probleemoplossend handelen 12-24 maanden
    In deze periode ontwikkelt de baby het vermogen een kleine problemen op te lossen. Als iets niet lukt gaat hij op zoek naar meer of andere mogelijkheden.
  8. Het ontdekken van een eigen ikm18-24 maanden
    Kinderen graag ontdekken dat zij een eigen ik hebben. Ze beseffen dat ze een eigen individuen zijn en losstaan van hun ouders. Baby zal zich in deze periode meer losmaken van onze ouders eenzelfde wereld om zich heen gaan ontdekken.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly