Holistisch paradigma van het postmoderne opvoeden Flashcards

1
Q

Wat zijn de 4 paradigma’s?

A
  • Existentieel fenomenologisch
  • Empirisch analytisch
  • Kritisch dialectisch materialistisch
  • Holistisch
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Bespreek existentieel fenomenologisch

A

De mens als verhaal in zijn volle bestaan: sommigen zeggen dat je de werkelijkheid kan ontrafelen en in kleine stukjes bekijken om in essenties te gaan bestuderen.

De existensieve fenomenologen zeggen dat je het enkel kan bestuderen als geheel. Bv. Ter Horst was de man die de term problematische opvoedingssituatie heeft ontwikkeld en geïnteresseerd was in het handelen. Waarom stellen mensen bepaalde daden, er is altijd een ethisch component aan verbonden. Dit soort denken leidt tot de mens bekijken als een soort verhaal.

Narratief, je moet proberen het verhaal te begrijpen en doorgronden. Dit doe je door de pedagogische grondvormen (samen spelen, eten,…) Deze stellen je in staat om een persoon te leren kennen.

Je leert een situatie goed kennen als je actief het leert kennen. Je moet met mensen in dialoog gaan bekijken en dit kan niet door je buiten de situatie te stellen en het objectief te gaan bekijken. Er is een verbondenheid met de bredere context. De mens en pedagogiek gaat er diepgaand mee in relatie stappen.

Je kan het niet generaliseren, maar enkel toepassen afhankelijk van de situatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Bespreek empirisch analytisch

A
  • De mens als machine: iets dat je kan herstellen door de deeltjes te bekijken en te repareren. Via kwantitatieve methoden gaat men de werkelijkheid uit elkaar halen en modellen creëren waarbij we hypothesen gaan aannemen of weerleggen. Het gaat dus de mens reduceren tot delen van een geheel en vergelijken en toetsen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Bespreek kritisch dialectisch materialistisch

A
  • De mens als kritische burger: Kritisch zijn ten opzichte van wat je onderzoekt en hoe je als onderzoeker een rol kan opnemen in het emanciperen van mensen. Dit zijn de pedagogen zoals Hennep die zegt dat we moeten de sociale ongelijkheid moeten afbreken. De mens ondersteunen en in staat stellen om kennis te genereren door hen kennis te geven. Dit gaat over diversiteit en inclusie bv.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is post-structuralisme volgens Foucault?

A

Hij was tegen de existentiële denkwijze waar mensen centraal staan en eigen beslissingen kunnen nemen. Sartre zei dat we wel de vrijheid hebben om te kiezen en net gedoemd zijn om de keuzes te moeten maken. (verzet tegen personalisme en existentialisme)

F zegt ook dat we vastzitten in eigen denkbeelden, je wordt bepaald door de zaken die in een bepaald tijdperk heersen. Hij is ook kritisch tegen personalisme. We zijn afhankelijk van een aantal interpretaties, we zitten vast in onze taal. Marx zei dat we vastzitten in bepaalde structuren. We hebben invloed op taal en structuur, maar ook weer niet. Volgens F is waarheid maar waar in een zekere tijd.

F zegt ook dat het gaat over macht, de discours van machtstructuur is genealogie. De school en de leerkracht zijn belangrijk, ze gaan ons introduceren in de geschiedenis (geschiedenis als genealogie). We kunnen niet anders dan er in meegenomen worden door de school die normeert en disciplineert. F toont ons hoe het examen ons normeert. (de school en leerkracht zijn onvermijdelijk nodig)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hoe bekijkt Bruner het post-structuralisme

A

Positieve kijk, als post-constructivisme
Constructivisme: Het proces van opvoeden is een actief gebeuren waarbij nieuwe ideeën op basis van huidige en vroegere geconstrueerd worden


Leren als resultaat van een persoonlijke interpretatie van de wereld, het verstand ordent intern de uiterlijke wereld
. We kunnen onze existentie reguleren ook zonder existentiële zekerheden, maar met de geest. De post moderne constructivisten focussen op hoe de mens de werkelijkheid creëert.

Opvoeden is een gebeuren waarbij nieuwe ideeën op basis van oudere opnieuw geconstrueerd worden. Je kan het op verschillende manieren berieken: de oosterse denkwijzen hebben geprobeerd om die wisselwerking via andere manier te beschrijven. Het is niet cognitief of intellectueel maar kenis krijgen in jezelf, zelfverdieping.

Piaget: assimilatie en accomodatie; door die afwisseling leer je en bouw je verder op wat je al weet. We zijn zelf in staat om ons opvoeden vorm te geven.

Vigotsky

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is post-constructivisme volgens Krishnamurti?

A
  • Holisme en zelfverdieping
  • Psychologische mutatie zonder leerkracht, opvoeder, ideologie of religie
  • Zichzelf verstaan en niet het onderricht op zichzelf telt
  • Onderzoek naar eigen denken en gedrag

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is post-constructivisme volgens Miller?

A

Jung: Een cognitief geheel van denkbeelden die in een cultuur aanwezig zijn.

Maslov: behoeftepiramide en zelfactualisatie (boven jezelf uitstijgen)

Capra: het mysticisme, het mystieke denken

Bohm: heeft therapeutische groepen ontwikkeld zoder doel, ze gingen samenzitten en spraken met elkaar om zo te leren

Miller:

Als mensen kennis opdoen zonder de vastgezette paden naar kennis, leren ze vooral door verder te bouwen en naar hun eigen geest op zoek te gaan. In plaats van kennis over te dragen, gaat het hier om het aanzetten, het zoeken naar mogelijkheden om tot transformatie te komen. Hoe kunnen we leren door met elkaar in dialoog te gaan. Het overstijgt de verschillende disciplines, het gaat om leren over de verschillende heen.

  • Systemisch en transformatief in tegenstelling tot transmissie
  • Spiritueel, affectief, moreel en intellectueel
  • Inter- en transdisciplinair
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hoe sluit de gedragstherapie aan bij de empirisch analytische benadering?

A

De gedragstherapie sluit hierbij aan via conditionerende mechanismen, er zijn bepaalde gedragswetten die we moeten kunnen beïnvloeden. Je gelooft in het feit dat je kan terug gaan naar de essentie, de aparte deeltjes in het geheel. Je gaat een hypothese opstellen. Het is de vorm van wetenschap die veel aandacht krijgt. Een van de belangrijke delen is de wetenschappelijke robuustheid, het moet goed onderbouwd zijn. Het zijn de randomised trials. Je kan duidelijk toewezen waaraan de effecten gelegen zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hoe kan je de aanwezige tegenstellingen in het lichaam via het holisme uitleggen?

A

De tegenstellingen en elementen zitten in elk van ons. In de mensen zitten de ontwikkelingsmogelijkheden en het niet ontwikkelen. Volwasssenen zijn ooit eens kind geweest en hebben tegelijk altijd dat kind in hen. Je kan zien dat de verschillende elementen in de mens aanwezig zijn. Het is belangrijk om de mogelijkheden te blijven zien en er aandacht voor te hebben.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat zijn de twee belangrijkste principes is holisme?

A

Alles is met elkaar verbonden en het geheel is meer dan de som van de delen.

Complementariteit is een van de kenmerken: de aspecten vullen elkaar aan zoals twee kanten van een munt, ze sluiten elkaar uit want ze staan op weerszijden maar ze vormen 1 geheel. De afwisseling van verschillende aspecten leidt tot conflicten. De schok van de tegenstellingen zorgt voor licht, verandering en evolutie. Crisis betekent in Japan ook opportuniteit. Het is door alternatieve manieren van kijken dat de evolutien en groei er is. De aspecten vloeien niet samen maar dagen elkaar uit. De antithese leidt tot een nieuwe synthese. Je komt dichter bij de werkelijkheid. De situatie waar we moeten komen wordt uitgedaagd door andere situaties.

De simultaniteit: het gebeurt tegelijk en zorgt ook voor het holisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hoe bekijkt het post-structuralisme ons?

A

Als ongeordend, we hebben nooit een eindpunt om ons aan vast te houden, geen externe zekerheid en waarheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wie beïnvloedde het post-structuralisme?

A

Nietzsche: ‘God is dood.’ hij gelooft niet in de allesverklarende verhalen.

Rousseau: je hebt vrijheid nodig om te kunnen ontwikkelen en te groeien

Marx: sociale structuren, kapitalisme en het vastzitten in strijd tussen verschillende groepen.

De kritische theoretici en frankfurter schule waren ook kritisch: het zit hem niet in de mogelijkheden als mens, maar welke rol speelt de samenleving

Sartre: we moeten als mens ons eigendom scheppen en zoeken naar ons eigen doel, de hel zijn de anderen vooral omdat ze ons in een bepaalde rol duwen die we niet willen = pessimistisch

Categorisch imperatief van kant = men was hiertegen. Men was op zoek naar een regel die in alle situaties opging, hier was men niet voor te vinden

Existentialisten: de mens moet zichzelf zoeken en verwezenlijken, het heeft aandacht voor de indivdiuele ervaring van de mens zelf, je moet de mens gaan zoeken

De PS was fan van de anarchistische denkbeelden, gaande tot nihillisme, skeptisime en relativisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hoe bekijkt Bataille het post-structuralisme?

A

Negatief. Er is weinig zekerheid in hoe we staan in het leven. Bataille was de filosoof van het kwaad, schreef rare dingen en was gefascineerd door geweld. Het deed het omdat hij het negatieve omarmde en een plaats gaf in ons dnken. We hebben maar 1 zekerheid, nl dat we gaan sterven. We gaan deel uitmaken van de natuur waarin we gaan verdwijnen. Men kan niet ontsnappen aan het noodlot. Het negatieve is iets wat B benadrukt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vertel wat je weet over Clockwork Orange

A

De titel verwijst een beetje naar het aspect van ‘het is een raderwerk, zeer mechanistisch’. Men probeert om de jongen te behandelen op een speciale manier. Men gaat proberen gedragstherapeutisch hem te behandelen.

De behandeling: men ging kijken naar beelden van geweld en kreeg een middel ingespoten waar hij ziek van wordt wanneer hij de beelden bekijkt. Dit is een kritische visie op gedragstherapie en de Skinneriaanse manier van leren. Hij slaagt er niet meer in om nog zaken te doen die niet kunnen. Waar doen we goed aan? Iemand goeie dingen laten doen zonder vrije wil? Of iemand toch overleveren aan zn vrije wil en de keuze erbij nemen dat hij of zij ook wel eens slechte dingen kan doen?

Waar verwijst deze film naar? PS of PC?
De individuen voelen zich overgelaten aan onzekerheid, er zijn geen absolute zekerheden meer. De dader die behandeld wordt, wordt zelf slachtoffer van de sml. Als je een behandeling loskoppelt van ethische waarden en normen, dan doe je rare dingen. => Post structuralistisch

Het duwt ons ook in ideeën die te maken hebben met anarchisme, het zijn jongeren die zomaar dingen doen zonder enige motief. Het is irrationalistisch en nihilistisch.

Het toont ons de slechtheid van de mens, de mens die volgens hem van nature niet goed is. Eenmaal je de sociale façade laat vallen, zie je de slechtheid naar boven komen. = Bataille

= Het negatieve zit in ons allemaal een beetje, het negatieve dat we zien bij mensen met gedragsproblemen, als je het vanuit afstand bekijkt en het ziet als een deel van het geheel kan je het gedrag toch een plaats geven!!!!! = HOLISME

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Leg uit: modernisme, structuralisme, post-structuralisme en holisme

A

Het modernisme realiseert de idealen van de Verlichting: rationaliteit en orde. In het modernisme (rond de 20e eeuw) had je de stroming structuralisme. Het structuralisme bestaat uit verschillende manieren waarop men het denken kon structureren. Holisme is een manier van structureel denken, omdat het denken structuur krijgt door het geheel te zien als intern samenhangende fenomenen.

In het postmodernisme spreken we van post-structuralisme omdat dit de periode is dat we een tegenreactie krijgen tegen het modernisme en structuralisme. Het post-structuralisme benadrukt het feit dat mensen geen eindpunt hebben en dat er onzekerheid heerst. Het postmodernisme kan worden opgevat als anti-modernisme: het benadrukt stilte, toeval, incoherentie , historiciteit.