Internering Flashcards

1
Q

Wat is internering?

A

Het is een veiligheidsmaatregel van onbepaalde duur uitgesproken door een onderzoeksgerecht of vonnisgerecht die de maatschappij beschermt en de ervoor zorgt dat de geïnterneerde persoon de zorg krijgt die vereist (bescherming tegen zichzelf) is in zijn toestand met het oog op re-integratie in de maatschappij.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat zijn de twee belangrijkste wetten in verband met hun rechtspositie?

A
  • Wet van 12 januari 2005 ivm interne rechtspositie van gedetineerden en geïnterneerden
  • Wet van 17 mei 2006 ivm externe rechtspositie van gedetineerden met uitsluiting van geïnterneerden
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat zijn de voorwaarden tot internering?

A
  • een misdaad of wanbedrijf die de fysiek en/of psychische integriteit van derden aantast of bedreigt
  • geestesstoornis op het ogenblik van beoordeling tot internering (toerekeningsvatbaarheid)
  • gevaar van plegen van nieuwe feiten ten gevolge van zijn geestesstoornis in samenhang met andere risicofactoren
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat zegt de nieuwe wet van 1 oktober 2016?

A
  • Er is een grotere interneringsdrempel (feiten met zekere zwaarwichtigheid), maar wat met zij die nog onder het oude stelsel vallen?
  • Er komt opnieuw een invoering van internering van veroordeelden.
  • Er komt ook een deskundigenonderzoek of inobservatiestelling.
  • Daarnaast gaan geïnterneerde de jure niet meer in de gevangenis, maar wat met hen die daar nog verblijven?
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wie zijn onhandelbare geïnterneerden?

A

Zij die een specifieke problematiek hebben en gebrek aan perspectief. wanneer is er geen perspectief meer of geen hoop meer. Men zoekt naar manieren om met die mensen op een andere manier aan de slag te gaan. Dit doen ze via de long stay afdelingen (Bierbeek), ze worden lange tijd verzorgd. Care is belangrijker dan cure. Het zal moeilijk zijn om ze nog in de gewone samenleving te integreren, dus beter verzorgen en niet genezen. Maar men moet zorgen dat mensen geen detentieschade hebben. Ze hebben zolang in detentie gezeten dat ze zich nestelen in de voorzieningen en niet meer in de samenleving zouden overleven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hoe gebeurt de indeling van het risicoprofiel?

A
  • Low-risk
  • Medium-risk
  • High-risk

97% zijn mannen, grootste deel tussen 26-45 jaar. en 76% heeft comorbiditeit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is de taak van justitie en volksgezondheid?

A
  • Justitie: toezicht op naleven van verschillende fasen van interneringsmaatregel
  • Volksgezondheid: behandeling, begeleiding en rehabilitatie (+ zorgorganisatie en coördinatie
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Welk spanningsveld speelt er bij de geïnterneerde persoon vanuit de orthopedagogiek?

A

Je krijgt de spanning tussen de persoon als patiënt in de forensische psychiatrie (zorg en begeleiding) en anderzijds de persoon als iemand die gecontroleerd moet worden (dwang). Wij worden opgeleerd om mensen te helpen en te verzorgen, niet om ze onder dwang te behandelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is de interne en externe rechtspositie

A

Intern: Alles wat te maken heeft met rechten van mensen die in de gevangenis zitten (gezondheidszorg krijgen zoals een consult bij een psycholoog). De basiswet van 2005 houdt zich daar mee bezig).

Extern: Alles wat er gebeurd als de ex gedetineerde terug in de samenleving komt, welk rechten heeft die persoon dan?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Welke stap wordt er bediscussieerd in verband met internering?

A

Men wil de stap van Justitie naar Volksgezondheid maken. Ze staan onder beide bevoegdheden, dus je krijgt twee ministers en departementen met verschillende belangen. Ze moeten leren met elkaar omgaan. Bij gedwongen behandeling zouden ze een latrelatie moeten hebben, ze moeten mekaar ontmoeten. Je kan als hulpverlener niet als politieagent aan de slag gaan.

Men moet nadenken over de gelijkheid en continuïteit van de zorg binnen en buiten de gevangenis. De transitiehuizen zijn kleinschalige initiatieven waar ze voorbereid worden op de transitie naar de buitenwereld. Dit wordt ook in de wetgeving besproken.

Gevangenisstraffen zonder begeleiding zouden slecht zijn. Gevangenissen van vroeger zijn zelfs criminogeen (zorgen voor plegen van meer feiten). Het is daarom belangrijk dat er nagedacht wordt over vrijetijdsbesteding en ondersteuning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat zijn de vijf belangrijke tracks in internering?

A
  • Juridische aspecten: in hoeverre krijgen mensen inspraak in hun proces, zijn er linken in het juridisch en patiëntenrecht
  • Procedurele rechtvaardigheid: je gaat mensen bejegenen (tegemoetkomen) op een faire en respectvolle manier. Ook al neem je maatregelen die ze niet leuk vinden, zolang ze het gevoel hebben dat er rechtvaardigheid is, zullen ze het gemakkelijker hebben dan als ze voelen dat ze niet terecht behandeld zijn geweest. Er is gevraagd geweest wat ze belangrijk vinden in de relatie met de HV. = relationele continuïteit van zorg is super belangrijk (met dezelfde persoon verder gaan, niet heel tijd doorverwezen worden)
  • Desistance: onderzoek naar het stoppen met plegen van feiten, persistors and desistors (verder doen of stoppen met feiten) = vb. kinderen krijgen, een nieuwe job vinden… Ze creëren een ander verhaal over zichzelf en dus een andere manier waarop ze naar mekaar kijken.
  • Persoonlijk herstel: we zijn geïnteresseerd in wat voor mensen de moeite waard maakt, ondanks de moeilijkheden die er zijn door de problematiek. Je gaat op zoek naar wat voor de persoon belangrijk is en hoe ze hun levensdoelen kunnen bereiken. Het gaat over gewone dingen (bijna banaal) zoals het belang van haar eigen zetel (terwijl ze dit in psychiatrie moest delen), gewoon je ergens thuis voelen. Vaak kunnen die mensen die basisbehoeften niet bereiken op sociaal aanvaardbare manieren, dus gaan ze het op niet sociaal aanvaardbare manieren doen.
  • Familieleden
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat zijn de twee sterktegericht benaderingen?

A
  • McNeill: verschillende vormen van rehabilitatie

- Ward: Good Lives Model

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is het verschil tussen internering en gedwongen opname?

A

Is niet gelijk aan gedwongen opname (collocatie), bij internering zijn er al feiten gepleegd. Bij gedwongen opname vormt de persoon een gevaar voor zichzelf en voor anderen, maar heeft nog geen feiten gepleegd.

Gedwongen opname kan enkel in behandelingscontext, terwijl internering (ook al mag het niet) ook in de gevangenis voorkomt.

Gedwongen opname wordt uitgesproken door een vrederechter terwijl internering via een onderzoeksrechter of vonnisrechter wordt uitgesproken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is risicotaxatie?

A

Dit is het inschatten van de kans op een risico. De zwaarte van de feiten is niet gelinkt aan de recidive. Het wil niet zeggen dat iemand die een zwaar feit pleegt, die opnieuw zullen doen. De kans is heel klein, als ze kleine feiten plegen dan is de kans groter dat ze het doen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly