K10: STI:er Flashcards

1
Q

Vad är cervicit? Vilka symptom ses? Vilka STI:er kan ge cervicit? (3p)

A

Cervicit = cervix-inflammation

Symptom = vaginal flytning, mellanblödning/samlagsblödning och lindrig nedre buksmärta

STI:er som orsakar cerviciter/uretriter = gonorré, mycoplasma, ureaplasma och trichomonas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Gonorré: inkubationstid? Symptom? Risker med obehandlad infektion? Diagnostik? Behandling? (4p)

A

Gonorré är en anmälningspliktig sjukdom och diagnostik med hjälp av odling och mikroskopiering är oftast den enda diagnostiska möjligheten vi har och inkubationstiden är även kort, 2-7 dagar. Män som har en gonorré infektion med uretrit har alltid symtom i princip medan kvinnor med en infektion inte har symtom. Kan alltså vara mer lömskt hos kvinnor.
Symptomen innefattar miktionssveda, flytningar från genitalier men även rectum kan förekomma, mellanblödningar, scrotumsmärta. Lite ovanligare symptom är feber, artrit, buksmärta, röda ögon ifall dom varit i kontakt med sperma eller slidsekret.

Obehandlat kan en gonorre infektion leda till en salpingit med risk för infertilitet eller X graviditeter och på liknande vis hos männen kan det leda till en epididymit med risk för infertilitet.

I värsta fall kan man få en disseminering av gonorréinfektionen med en sepsisbild och i dessa fall kan patienterna ofta ha inga eller små besvär från genital området. Patienter kan alltså få feber, artriter och hudpustler (varfyllda blåsor).

Diagnostiken av gonorré är som sagt i princip via mikroskopiering men även NAAT (PCR metod) kan användas. Odling är i sin tur viktigt för resistensbestämingen och typningen av gonokockerna.
Vid ett positivt NAAT tar man alltid en odling före behandling.
I mikroskopet kan man oftast se väldigt många leukocyter och även förekomsten av diplokocker intracellulärt.

Gonorré positiva patienter ska alltid handläggas i samråd med en venerolog och alla patienter som är positiva ska således till STD mottagningen för odling, fortsatt behandling och sedermera uppföljningskontroll.

Med gonorrébakterierna har man en del resistensproblematik men den behandling som är förstahandsvalet innan man får sitt odlingsvar är ceftriaxon 1 mg och detta ger man alltså intramuskulär som en engångsdos. Vid känt resistensmönster så kan man nöja sig med denna behandlingen oftast om det inte är så att den visat sig vara resistent mot ceftriaxon också och då får man byta till något annat preparat.

Efter avslutad behandling är det kontroll efter 2 veckor för en kontroll odling och patienterna är skyldiga att komma på detta besöket enligt lag och vad gäller lokalisationen i svalg eller rektum så väntar man oftare i 4 veckor med uppföljingen då det oftast tar längre tid i dessa lokaler innan man får ett negativt provsvar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mycoplasma: inkubationstid? Symptom? Diagnostik? Behandling? (4p)

A

Vad gäller mycoplasma så har detta en inkubationstid på 1 vecka oftast och likaså här att kvinnorna kan i många fall vara asymtomatiska men männen har oftare symtom i form av uretrit, flytningar och ont i bitestikeln.

Hos kvinnorna är det istället ändrade flytningsvanor, miktionssveda, mellanblödningar och samlagsblödningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad gäller ospecifika STI:er eller virus-STI:er; hur bör man handlägga dessa? (2p)

A

Viktigt och komma ihåg att även virusinfektioner kan leda till en uretrit och det viktigaste och vanligaste och ha koll på är herpes simplex virusen.

Hos patienterna som har en bekräftad uretrit enligt mikroskoperingen men inte har symtom och där man inte har någon anamnestisk misstanke så ska man inte behandla, en ospecificerad uretrit utan symtom ska således inte behandlas utan man ska vänta på provsvaren.

Vid en behandling av en ospecificerad uretrit där patienten har symtom ska man behandla med doxycyklin.

Meningokocker kan även leda till STD infektioner och då är det främst efter oralsex verkar det som (fellatio; betyder avsugning)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly