Marknadsundersökningar och konsumentinsikter Flashcards

1
Q

Varför behövs konsumentinsikter?

A

Insikter om kunders behov och önskemål behövs för att kunna skapa värde och bygga relationer med dem. Utmaningen ligger i att välja rätt delar av den enorma informationsmängd som finns och tillämpar informationen för viktiga marknadsföringsbeslut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad krävs för att få konsumentinsikter?

A

information om konsumenter, konkurrenter, butiker och andra aktörer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara marknadsinformationssystemet

A

Marknadsinformationssystemet består av människor, processer och rutiner för att bedöma informationsbehov, ta fram informationen och bidra till att beslutsfattare använder den på rätt sätt för att generera och validera insikter om marknader och konsumenter. Informationskällor är interna databaser, omvärldsbevakning och marknadsundersökningar där problem definieras först och ligger till grund för undersökningen. Därefter sätts målen som kan vara explorativa, deskriptiva och kausala. Därefter utvecklas en plan för att samla in sekundär- och primärdata. Planen implementeras, information samlas in, sammanställs och analyseras. Analysen tolkas och avrapporteras, avancerad statistik och modeller kan användas för att utveckla resultaten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är insamlingsmetoder för primärdata?

A

Insamlingsmetoder för primärdata är observationer, enkäter intervjuer och experiment.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka två metoder finns det för att förstå konsumenter och vad fångar dem?

A

Två metoder för att förstå konsumenter är Big Data och etnografiska undersökningar. Big data identifierar samband som annars skulle vara okända. Etnografi fångar sociokulturella sammanhang och hur konsumenter tänker och agerar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är marknadsinformationssystem (MIS) och vilken avvägning behöver göras?

A

individer och processer för att bedöma informationsbehov, utveckla den information som behövs och hjälpa beslutsfattare att använda informationen för att skapa insikter om marknader och kunder.

Kostnaderna för att samla in, analysera och lagra information kan snabbt bli omfattande, därav behöver en avvägning göras: är värdet av de insikter som informationen ger värd kostnaden? Problemet är att såväl värde som kostnader är svåra att bedöma. Risken är ofta stor att kostnaden för att samla in informationen överstiger värdet av den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är intern data?

A

Interna data omfattar information om försäljning, kunder, marginaler, kors-merförsäljning till befintliga kunder, lönsamhetsanalyser och duration som redan finns tillgängligt för företaget och kan användas för att utveckla insikter om marknader. Snabbare och billigare än andra informationskällor men användandet kan också skapa problem då den kan vara bristfällig eller felformaterad då den är samlad i andra syften.

Marknadsförare vill ofta veta köptransaktioner, demografi, psykografi och annat som genererar information om köpbeteende. Mycket kan komma från kvalitetsavdelning, redovisningsavdelning, produktionsavdelning och logistikavdelning. Läggs detta samman kan man finna intressanta samband.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara omvärldsbevakning

A

Systematisk insamling och analys av den information som finns tillgängligt i samhället om konsumenter, konkurrenter och utvecklingsförlopp med påverkan på marknadsmiljön. Målet är att förbättra kvalitén på de strategiska beslut som fattas genom att utveckla en god förståelse för kunder och miljön beslut fattas i.
Många databaser tillhandahåller viktig information om omvärldsbevakning mot betalning., ett sätt att säkerställa att informationshämtningen sker på ett etiskt sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är marknadsundersökningsprocessen?

A

Marknadsundersökningsprocessen består av fyra steg: att definiera det problem som ska undersökas och målet med undersökningen, att utveckla en plan för undersökningen, implementera den samt tolka och avrapportera resultatet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka tre upplägg kan en marknadsundersökning ha och vad kännetecknar dem?

A

Explorativa undersökningar syftar till att skapa en tydligare problembild samt formulera hypoteser. Passar bra när det finns få idéer om hur marknadsföringsproblem ska lösas, när kunskapen som finns är begränsad eller tidigare inte har tillämpats i ett visst sammanhang.
Kausala undersökningar eller förklarande undersökningar syftar till att testa hypoteser och fastställa samband, till exempel för priselasticitet.
Deskriptiva undersökningar syftar till att beskriva, exempelvis marknadspotentialen hos en viss produkt eller den demografiska profilen och inställningen hos ett visst segment.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilken information bör finnas med i undersökningsplanen?

A

▪** Demografisk, ekonomisk och livsstilskarakteristika hos nuvarande användare av produkten**
Karakteristika och användningsmönster hos tänkta nya användare av produkten: vad förväntas och önskas av produkten? Var vill den köpas? När och hur kommer produkten användas? Vilka redan existerande produkter och varumärken är mest populära och vilken konkurrensfördel har våran produkt i förhållande till de som redan finns på marknaden?
▪ **Marknadskanalers reaktioner: **utan återförsäljares engagemang i produkten är det svårt att lyckas. Skulle produkten hållas i lager och hur skulle den exponeras?
Försäljningsprognoser för nuvarande och nya användare. Kommer den nya produkten att börja säljas till nya segment och hur kan de bidra till förbättrad lönsamhet?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är sekundärdata?

A

Information som redan existerar och dom har samlats in för ett annat syfte än de aktuella.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad innebär observation?

A

att individer, händelser, beteenden och situationer som studeras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är etnografisk metod?

A

att interagera med och studera konsumenter i deras naturliga miljö, kan generera den typ av information som enkäter och fokusgrupper har svårt att fångas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad innebär enkätundersökning?

A

fråga konsumenter direkt för att få kunskap om varumärken, produkter, attityder till branscher, produkter, företag, konkurrenter, preferenser samt köpbeteende. Mest lämplig för insamling av primärdata och speciellt lämpad för deskriptiv information.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är experiment?

A

Metod för att samla in information om kausala samband. Viktigt att faktorer som inte påverkar utfallet hålls undan så man kan se ett tydligt orsak-och-verkan-samband.

17
Q

Vad är en fokusgrupp?

A

sex till tio personer träffas för att, under ledning av moderatorer, diskutera teman, produkter eller en idé.

18
Q

Vad innebär urval och vilka beslut kräver det?

A

en del av en population väljs ut för att representera populationen som helhet i en undersökning. Kräver tre beslut: vem är föremål för undersökningen? Hur många ska tillfrågas? Hur väljs individerna i urvalet?

19
Q

Vad är customer relationship management?

A

att skapa och utveckla lönsamma kundrelationer genom att leverera bättre kundvärde och tillfredsställelse än konkurrenter.

20
Q

Vad är nätbaserade marknadsundersökningar?

A

primärdata samlas in via nätenkäter, fokusgrupper eller experiment, eller genom att kartlägga konsumenters beteende på nätet.

21
Q

Förklara varför det är så viktigt för organisationer att ha djupodlande kunskaper om marknader och kunder.

A

Organisationer behöver ha djupodlade kunskaper om marknader och kunder för att kunna upprätthålla lönsamhet. Förändringar i marknader och köpbeteenden påverkar vad som efterfrågas, för att vara medveten om detta behöver man ha insikter och förståelse. Genom att förstå kundernas behov och preferenser kan produkter och tjänster utvecklas för att möta kundernas krav, vilket minskar risken för att investera i produkter som inte efterfrågas på marknaden samt ökar chansen att lyckas med sina erbjudanden. Har man dessutom en djupodlad kunskap om sina målgrupper kan man skapa målinriktade marknadsföringskampanjer som är mer relevanta och engagerande för kunderna, vilket leder till effektivare marknadsföring och ökad avkastning på investeringen i marknadsföringsaktiviteter. Bättre insikt om marknaden och kunderna gör det enklare för organisationer att differentiera sig från konkurrenterna genom att erbjuda unika produkter som är skräddarsydda efter kunders behov och därmed skapa en konkurrensfördel. Kontinuerlig övervakning och analys av marknaden gör det möjligt att anpassa sig till förändrade marknadsförhållanden och trender vilket möjliggör flexibilitet och innovation i produktutveckling och affärsstrategi. Djupodlad kunskap gör det även enklare att skapa starka och långsiktiga relationer genom att leverera en överlägsen kundupplevelse som är anpassad efter kundernas behov och önskemål.