Produkt Flashcards

1
Q

Hur kan en produkt analyseras?

A

En produkt kan analyseras genom att delas upp i tre olika nivåer:
Kärnfunktion är den grundläggande funktion som produkten har och den fördel som köparen söker när den köps (exempelvis transport eller självförverkligande).
Den verkliga produkten är produkten som säljs med en viss kvalitet, vissa egenskaper, en viss design, ett utförande, namn och paketering.
Den utvidgade produkten är en verklig produkt samt olika tilläggstjänster som garantier, support, hemleverans, installation och underhåll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är konsumentprodukter?

A

Konsumentprodukter köps av slutanvändare, medan industriella produkter köps för fortsatt användning av industriella processer (sjukhus myndigheter etc.). Syftet avgör om det är en konsument- eller en industriell produkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är en produkt?

A

Något som kan erbjudas en marknad för köp, användning och konsumtion och som syftar till att tillfredsställa ett behov eller önskemål.

I vid mening är produkter även platser, event, individer, organisationer, idéer eller en kombination av dessa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är en tjänst?

A

Aktivitet och kundfördel som är till för försäljning och som för köparen innebär problemlösning, behovstillfredsställelse och upplevelser men som inte resulterar i att köparen äger den. En produkt som är abstrakt och utförs i form av aktiviteter och kundfördelar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka är produktens olika nivåer?

A

Varje nivå adderar kundvärde. Den mest grundläggande nivån betonar produktens kärnfunktion: vad är det konsumenten egentligen köper? Man bör veta vilken fördel eller nytta konsumenten köper när den köper produkten.

På nästa nivå omvandlas den till en verklig produkt: Här gäller det att ta fram produktegenskaper, design, kvalitet, paketering etc. samt tjänsten som ingår.

Slutligen finns den utvidgade produkten som utgörs av olika tilläggstjänster som kan tillhandahållas, ofta mot betalning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är dagligvaror/Lågengagemangsprodukter - (convenience products)?

A

varor som köps ofta, snabbt och utan närmare ansträngning för att finna rätt produkt (tvättmedel & snabbmat). Priset är ofta lågt och tillgänglighet är avgörande för att uppnå en stor försäljningsvolym.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är kapitalvaror?

A

varor som köps mer sällan och där konsumenter jämför kvalitet, design, utförande, pris etc. noggrant (möbler, resor, större hushållsmaskiner). Vanligt att produkterna säljs genom färre kanaler och säkerställa att kvalitén är hög gällande säljsupport och produktexponering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är specialprodukter?

A

produkter som har unika egenskaper eller förutsättningar att genom varumärkesidentifikation få vissa kunder att fatta köpbeslut (designkläder, exklusiva bilar). Sällan jämförelse då kunden vet vad hon vill ha.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är icke-eftersökta produkter?

A

produkter som köparen inte överväger att köpa, eller inte ens känner till (livförsäkringar, bloddonnationer). Här krävs flitig annonsering, personlig försäljning, ibland media.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är industriella produkter och vilka olika typer finns det?

A

produkter för användning i ett industriellt sammanhang, företagsköp.
Tre typer:
material och delar inkluderar råmaterial och delar som används i tillverkningen (tyger, djurfoder, järn och cement). Pris, kvalitet och tjänst centralt - varumärke och annonsering mindre viktigt.
Kapitalvaror är industriella produkter som ger förutsättningar att producera varor (fabriker, kontor, datorsystem, hissar).
Förbrukningsmaterial, support och tjänster är pappor, pennor, material för reparationer samt tjänster som reparationer, städ och konsulttjänster. Vanligt att kontraktet ligger till grund för utförandet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

På vilka sätt omfattar varumärkestänkandet även personer, platser och idéer?

A

Employer branding: organisationer försöker sälja sig själva som potentiella arbetsgivare. Corporate image advertising: PR-verksamhet för att marknadsföra sig. Personal marketing/branding: en individ får till uppdrag att skapa, ändra och upprätthålla attityden till vissa personer (komiker, fotbollsspelare), bygga ett varumärke kring sig själva.
Marknadsföring av idéer/ social marketing är verktyg för att påverka individers beteende i syfte att förbättra deras och samhällets välbefinnande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Social marknadsföring kan förklaras som…

A

kommersiell marknadsföring som används i syfte att påverka individers beteende till det bättre och även att skapa ett bättre samhälle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är produktlivscykeln?

A

utvecklingen av en produkts försäljning och vinstgenerering över livscykeln.
Kan liknas vid bostonmatrisen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Förklara produktlivscykelns olika stadier.

A

Utvecklingsstadiet: inga försäljningsintäkter, omfattande investeringskostnader: idéscreening ,produktutveckling, marknadsanalys och testmarknadsföring för att säkerställa att produkten kan bli framgångsrik på marknaden vid lansering.
Introduktionsstadiet: trög försäljning, kostnader högre än nettointäkterna. Olika sätt att hantera: marknadsskummning - ett högt pris så försäljningen sker endast till innovatörer. Marknadspenetrering - lågt pris för att vinna massmarknaden och marknadsandelar.
Tillväxtstadiet - marknaden växer snabbt och produkten blir lönsam, vinstpotential växer. Lockar nya konkurrenter och en mängd varianter och utföranden tillkommer. Från innovatörer till massmarknad.
Mognadsstadiet - tillväxten minskar då behovet minskat, stor del av försäljning är ersättning av uttjänade produkter. Vinsten slutar öka och börjar minska, konkurrens intensiv.
Nedgångsstadiet - minskad försäljning och vinst. Kostnader ökar, litet tryck på försäljning, låg prisefterfrågan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Förklara de olika nivåerna i produktbeslut.

A

Sker på tre nivåer.

Produktattribut - kvalitet, egenskaper och design - avgör vilka fördelar produkten skapar för kunden.

Produktkvalitet är centralt för marknadsförarens positioneringsverktyg. Har en direkt påverkan på hur produkterna presterar och därmed vilket värde och vilken tillfredsställelse de skapar för köparen.
Två dimensioner: kvalitetsnivå måste fastställas som stödjer produktens positionering. Konsekvent kvalitet handlar om att upprätthålla den kvalitet som möter köparens önskemål och krav.
Produktegenskaper är ett konkurrensmedel för att differentiera ett företags produkter från konkurrenterna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilka beslut sker för enskilda produkter?

A

Produktdesign - bidrar till att göra produkten funktionell samt emotionellt och estetiskt tilltalande.
Paketering - skydda produkten samt skapa uppmärksamhet, attraktion, beskriva produkten och bidra till att den säljs.
Etikett - identifierar produkten och beskriver egenskaper, kan väcka frågor.

17
Q

Förklara produktlinje och produktlinjebeslut

A

Produktlinje - en grupp produkter som är nära relaterade till varandra och fungerar på ett liknande sätt, marknadsförs på liknande sätt och håller sig inom vissa prisramar.
Produktlinjens längd - antalet enheter som är tillgängliga inom produktlinjen.
Beslutet påverkas av företagets övergripande strategi och de strategiska målen. Kan handla om stark korsförsäljning, eller att minska risken för ekonomiska förluster genom att sprida ut risker (Inditex).
Även linjeutfyllnad: addera produkter, eller linjeutvidgning: tillföra lågpris eller exklusiva produkter

18
Q

Förklara produktmix och produktmixbeslut.

A

Produktmix - alla produkt-linjer och artiklar som erbjuds för försäljning av ett företag eller en affärsenhet (Sony).
Beslut innefattar djupet: bredden av olika apparater, och konsekvens: hur väl de underliggande artiklarna och produktlinjerna hänger ihop gällande användning.

19
Q

Förklara de olika delarna i produktutvecklingsprocessen.

A

Idègenerering - kan komma internt från chefer, säljare, inköpare. Centralt hos marknadsförare. Kräver nyfikenhet och uppmärksamhet på omvärlden, kreativitet och diskussioner med andra.

Idètestning - minska antalet idéer genom att testa deras bärkraft: uppskattningar av marknadsstorlek, pris, utvecklingstid, kostnader etc.

Konceptutveckling och testning - tester på konsumenter, symboliskt eller fysiskt, förstå fördelar och betalvilja.

Utveckling av marknadsstrategi - konkretiserar hur produkten ska introduceras på marknaden. 1. beskriver målmarknaden och hur produkten skapar värde, volym lönsamhet och marknadsandelar. 2. produktens planerade marknadsmix med pris, kanaler och marknadskommunikation. 3. långsiktig strategi för marknadsmix, försäljning och lönsamhet.

Bedömning av marknadspotential - granskning av försäljning, kostnader, lönsamhet och om produkten uppfyller företagets mål och har en plats i produktmixen. Kan användas historisk data för liknande produkter och marknadsundersökningar.

Produktutveckling - kräver stora investeringar, noggranna tester för att säkerställa värdeskapande.

Testmarknadsföring - testas i realistiska marknadsmiljöer.

Kommersialering - omfattande kostnader gör marknadskommunikation.

= Helheten avgör framgången.

20
Q

Förklara tjänsters karaktärsdrag.

A

Tjänstens immateriella karaktär - ett viktigt karaktärsdrag hos en tjänst är at man inte kan se den, ta och känna på den, lukta på den eller höra den (med undantag för musik som man brukar kunna provlyssna på) innan den köps.

Tjänsten kan inte separeras - tjänsten produceras och konsumeras samtidigt och kan inte separeras från den som utför den. Produktionen sker i samspel med kunden.

Tjänster är heterogena - tjänstens utförande och kvalitet varierar påtagligt beroende på vem som utför den, när och hur.

Tjänstens obeständighet - tjänsten kan inte lagras för senare bruk och följaktligen måste strategier utvecklas för att matcha utbud och efterfrågan.

21
Q

Förklara marknadsstrategier för tjänsteföretag.

A

God service för att positionera sig. Frontpersonalen (de som är närmast kunderna) interagerar. För effektiv interaktion behövs god kompetens hos frontpersonalen och stödjande processer, både människor och system som backar upp medarbetarna.
Service-profit chain - Länken mellan god service, hög lönsamhet, nöjda medarbetare och nöjda kunder. Består av fem länkar:
Intern servicekvalitet: rekrytera, anställa och utbilda rätt medarbetare; erbjuda en bra arbetsmiljö; ge stark support till dem som arbetar närmast kunden, vilket resulterar i…
Nöjda och produktiva medarbetare som är lojala och arbetar kundorienterat, vilket resulterar i…
Högre tjänstevärde: mer effektiv överföring och skapande av värde för kunden och bättre tjänsteleverans, vilket resulterar i…
Nöjda och lokala kunder som kommer tillbaka, och berättar för andra om sina positiva upplevelser, vilket resulterar i…
God lönsamhet och tillväxt.

Tjänstemarknadsföring kräver förutom 4P även intern och interaktiv marknadsföring.

22
Q

Vad är intern marknadsföring?

A

marknadsföring som riktar sig mot medarbetare med kundkontakt och annan stödjande personal Innebär att de måste motivera dessa och organisera arbetet så de tillsammans får nöjda kunder, alla i organisationen måste bli kundorienterade. Nära besläktat med Employer branding.

23
Q

Vad är interaktiv marknadsföring?

A

Interaktiv marknadsföring - Marknadsföring med betoning på att kvaliteten på den utförda servicen i hög grad beror på kvaliteten i själva interaktionen mellan köpare och säljare. I tjänstemarknadsföring är det centralt att kunna hantera interaktionen mellan köpare och säljare/utförare.

24
Q

Hur kan tjänster differentiera sig?

A

Kan differentiera sin service genom att ha fler eller mer tränade kontaktpersoner, genom att utveckla en särskilt bra fysisk miljö i vilken tjänsten levereras, eller genom att utveckla riktigt bra tjänsteleveransprocesser såsom hemleverans med kvalitetssäkring som säkerställer att det alltid levereras. Man kan även jobba med servicekvaliteten trots att det är svårare än för varor. Återkommande kunder är en hög indikator på kvalitet. En organisations förmåga att återställa fel är avgörande när brister uppstår då de kan övertyga kunder och göra dem glada och lojala igen. Även viktigt att motivera medarbetare med att ge dem auktoritet, ansvar och de incitament som behövs för att upptäcka och ta hand om kundbehov.

25
Q

Hur främjar man tjänsteproduktivitet?

A

Rätt rekrytering, rätt utbildning och standardiserad av tjänster. Även ny teknik kan öka tjänstekvaliteten och vara avgörande för produktiviteten. Finns alltid en risk att långt drivet produktionsfokus minskar kvaliteten.

26
Q

vad innebär en tjänstedominant logik?

A

Allt fler företag säljer med utgångspunkt i de värde en produkt skapar och det har blivit vanligare att koppla tjänster till erbjudanden. För att lyckas med detta är det viktigt med ett annat perspektiv på värdeskapande där man ser värde som samskapat mellan kund och leverantör.

27
Q

Vad innebär tjänstelogik?

A

Att se varan som en fysisk resurs i ett paket av immateriella och materiella resurser där värdet för köparen skapas i interaktionen mellan tjänsteutförare och köpare.

'’Tjänstelogik är ett sätt att förstå och beskriva värdeproduktionen och leveransen av tjänster. Det fokuserar på att förstå kundens behov och önskemål för att skapa värde genom att erbjuda tjänster. I tjänstelogik är kunden central och tjänsten ses som en upplevelse eller löfte om nytta för kunden. Det betonar också vikten av interaktionen mellan tjänsteleverantör och kund samt betydelsen av immateriella faktorer som relationer, upplevelser och kundupplevelser. Tjänstelogik betonar att tjänster inte bara är fysiska produkter utan även inkluderar upplevelser, relationer och processer som bidrar till att skapa och leverera värde för kunderna.’’