Segmentering, differentiering och positionering Flashcards

1
Q

Vad innebär målmarknadsföring?

A

att identifiera marknadssegment, välja ut segment och utveckla produkter och erbjudanden för respektive segment.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv de fyra steg där marknadsföringen anpassas för enskilda konsumenters behov och preferenser.

A

Genom segmentering delas en marknad upp i delmarknader, där varje segments unika behov, preferenser, karaktärsdrag och beteendemönster formas. När segment har identifierats används targeting eller målmarknadsföring, för att utvärdera varje segments attraktivitet och välja de segment som företaget har bäst förutsättningar att attrahera. Genom differentiering laddas och profileras värdeerbjudandet för att ge bättre kundvärde än konkurrenternas erbjudanden. Slutligen handlar Positionering om att nå en unik position i kundernas föreställningsvärld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka typer av marknadsföring kan företag tillämpa om tillräckligt med resurser finns och vad innebär dem?

A

Om det finns tillräckliga resurser för att ge sig på ett segment kan företaget välja differentierad marknadsföring - att skapa unika erbjudanden för respektive segment, eller mikromarknadsmarknadsföring - som innebär att varje kund behandlas unikt vilket är ovanligt på konsumentmarknader.

Differentierad marknadsföring - En marknadsföringsstrategi som innebär att företag vänder sig till olika segment med olika erbjudanden. Inditex grupp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilken typ av marknadsföring kan företag med resursbrist eller generiska produkter implementera?

A

odifferentierad marknadsföring - att tillämpa samma erbjudande för hela marknaden och därmed avstå från en mångdimensionell segmentering av erbjudandet.

En marknadsföringsstrategi som innebär att man ignorerar skillnader mellan segment och erbjuder hela marknaden samma produkt och erbjudande

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad kan man säga om ett företags värdeerbjudande?

A

ett företags värdeebjudande speglar differentiering och positionering som har valts. Värdeerbjudandet utgör grunden för konkurrensfördelar som företaget har gentemot konkurrenters erbjudanden. Det är enklare att kommunicera ett värdeerbjudande som betonar en tydlig fördel gentemot konkurrenterna än ett erbjudande som speglar en mängd mindre tydliga fördelar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nämn ett sätt som företag kan förtydliga sitt erbjudande på.

A

Ett sätt att förtydliga sitt erbjudande är att fundera över företagets värdeposition: more for more, more for the same, more for less, more for much less och same for less är positioner som har förutsättningar att vara framgångsrika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara marknadssegmentering.

A

Genom att dela upp konsumenter i olika segment kan man skapa kunderbjudanden som tillgodoser individuella behov bättre. Många fördelar: företaget kan nå fler kunder eftersom ett bredare utbud utvecklas; kunderna köper produkter som passar deras preferenser bättre eftersom erbjudanden utvecklas i enighet med preferenser och önskemål från ett visst segment, och kunderna är beredda att betala högre priser för produkter som passar deras behov och önskemål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara vad STP-modellen innebär och vad dem olika delarna innefattar.

A

Att identifiera marknadssegment, välja ett eller flera av dem för att utveckla produkter och erbjudanden som passar de olika segmenten. Kallas ibland för STP-Processen: segmentering, targeting och positionering.

Marknadssegmentering - Uppdelningen av en marknad i delmarknader med distinkta behov, karaktärsdrag och beteendemönster, som tilltalas mer effektivt genom att erbjudandet anpassas. Vilka kunder satsar vi på?

Målmarknadsföring (targeting) - Utvärdering av olika segments attraktivitet och val av de segment som företaget har bäst förutsättningar att tilltala.

Differentiering - Utforma värdeerbjudandet så att det har ett annat innehåll än konkurrenternas erbjudanden, dvs ett högre eller annorlunda kundvärde som innebär en konkurrensfördel.

Positionering - Utforma företagets erbjudande så att det får en tydlig, distinkt och eftertraktad plats i de önskade målgruppernas föreställningsvärld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilka är de vanligaste segmenteringsvariablerna på konsumentmarknader?

A

De fyra vanligaste segmenteringsvariablerna på konsumentmarknader: geografiska, demografiska, psykografiska och beteendemässiga variabler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är geografisk segmentering?

A

ppdelningen av marknaden i olika geografiska enheter som nationer, regioner, provinser, städer och stadsområden. Kan handla om att företaget väljer att fokusera på några segment, eller försöka hantera alla med anpassade erbjudanden efter varje segments (geografiskt) profil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är demografisk segmentering?

A

Uppdelning av en marknad i segment baserat på variabler som ålder, generationstillhörighet, kosttillhörighet, familjestorlek, läge i familjelivscykeln, inkomst, yrke, marknadsområde, utbildning och nationalitet. Används frekvent då konsumenters behov är starkt förknippat till detta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är ålderssegmentering?

A

Uppdelning av marknad i olika ålders- och livscykelgrupper. Viktigt att undvika stereotyper när detta tillämpas då ålder har ett svagt förklaringsvärde när det gäller karriär, hälsa, köpkraft etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är könsbaserad segmentering?

A

Uppdelning av marknaden i segment för män respektive kvinnor. Traditionellt kvinnliga erbjudanden riktas mer och mer mot även män.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är inkomstsegmentering?

A

Uppdelning av en marknad efter konsumenters olika inkomstnivåer. Mer självklar i USA än i Sverige. Idag vanligare att höginkomsttagare nyttjar lågprisalternativ och vice versa (H&M, LIDL).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är beteendebaserad segmentering?

A

Uppdelning av marknaden i segment baserat på konsumenters kunskap, attityder, användning och reaktioner på en produkt. Kompletterar demografisk segmentering som har brister när det gäller att förutse konsumentreaktioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Förklara hur man kan segmentera för köp- och användningstillfälle.

A

Tillfällessegmentering kan bidra till att användning och efterfrågan ökar: från att dricka juice på förmiddagen till att dricka det på eftermiddagen eller till drinkar. Exempel: coca-cola good morning som syftade till att öka konsumtionen av diet coke på morgonen. Rikta för mors- och fars dag. Fördelssegmentering är att gruppera de kunder efter den fördel de söker. Behöver veta vad dem är ute efter. Zlatan för Vitamin Well. ‘‘För den inredningsintresserade’’. Marknader kan segmenteras för kunder där användarstatus har förändrats, exempelvis för nyblivna föräldrar. Även efter användningsfrekvens där frekventa användare belönas med erbjudanden och rabatter. Lojalitetsstatus är en tänkbar segmenteringsgrund då man kan lära sig mycket genom att studera lojalitetsmönster: svagheter exempelvis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad kan man säga om segmentering av industriella marknader?

A

Några variabler tillkommer som är av stor vikt på industriella marknader: företagets arbetssätt, inköpsmetoder, situationsfaktorer och personliga faktorer hos kontaktpersonen på de företag man träffar.

18
Q

Vad kan man säga om segmentering på internationella marknader?

A

Utmaningar till följd av ekonomiska, kulturella och politiska särdrag. Ekonomiska förhållanden kan användas som segmenteringsgrund när världsmarknader segmenteras, politiska förhållanden är även en viktig faktor trots att den inte utgör den primära segmenteringsgrunden. Även kulturella förhållanden är meningsfullt. Genom mellanmarknadssegmentering kan segment med individer från olika länder och kulturer skapas.

19
Q

Vad bör segmenten vara för att segmenteringen ska vara meningsfull och effektiv?

A

Mätbart: kunna kvantifieras. Storlek, köpkraft och segmentens profil ska kunna mätas. Vissa variabler svårmätta (kultur, social tillhörighet).
Tillgänglig: Segment kan identifieras, nås och erbjudanden utformas på ett effektivt sätt. Vet vi inte hur vi hittar individerna kan dem ej nås.
Substantiellt: Marknadssegmentet är tillräckligt stort och har tillräcklig lönsamhetspotential.
Differentierbart: Segmentet är möjligt att skilja från andra segment och responderar annorlunda på olika marknadsföringsaktiviteter.
Möjligt att angripa: Effektiva marknadsföringsaktiviteter kan utvecklas för att attrahera kunder, för varje segment.

20
Q

Vad innebär utvärdering av segment?

A

ilka kan vi konkurrera med? Utvärdering av segmentets långsiktiga attraktivitet, antalet konkurrenter, deras resurser och hur aggressivt de agerar, potentiella substitutprodukter, köpares och leverantörers förhandlingsstyrka. Dessa påverkar segmentets strukturella attraktivitet.

21
Q

Vad innebär nischmarknadsföring?

A

innebär att företag söker en stor marknadsandel i en eller flera nischer snarare än ger sig in i kampen om stora delar av massmarknaden. Genom en överlägsen kunskap om kundbehov och kundönskemål kan nischstrategin vara både hållbar och lönsam. Något som bör övervägas hos små företag. Riskfylld då man är beroende av få kunder.

22
Q

Vad innebär mikromarknadsföring?

A

Aktiviteter och erbjudanden anpassas efter de specifika behoven hos kunder och lokala miljöer. Främst används lokal marknadsföring och individbaserad marknadsföring. Kan innebära logistiska problem, minskade möjligheter till skalfördelar och höga kostnader inom tillverkning, admin och marknadsföring.

23
Q

Vad innebär lokal marknadsföring?

A

Varumärken, erbjudanden och kommunikation anpassas efter lokala miljöer.

24
Q

Vad innebär individbaserad marknadsföring?

A

Produkter, aktiviteter och erbjudanden anpassas efter enskilda individers behov och önskemål.

25
Q

Vad avgörs målmarknadsföringen av?

A

Målmarknadsföring avgörs av företagets storlek och resurser. Är de knappa är koncentrerad marknadsföring rimlig medan odifferentierad marknadsföring passar för enhetliga produkter där olika köpare inte visar stor skillnad i preferenser (basklädesplagg)

26
Q

Vad är exempel på kritik som målmarknadsföring kan få gällande socialt ansvarstagande?

A

I USA kritiseras snabbmatskedjor säljer onyttig kost till låga och lockande priser, banker riktar sig till konsumenter med svag ekonomisk ställning som tar lättillgängliga lån med ofördelaktiga villkor. I Sverige finns frågan om nätkasinons sociala ansvar. Digitalisering gör barn mer utsatta för marknadsföring.

27
Q

Varför är differentiering och positionering viktigt?

A

Ett värdeerbjudande behöver tas fram som svarar på frågan hur värde kan skapas för kunderna i de tänkta segmenten och hur de skiljer sig från konkurrenterna. Uppfattningen om varumärken utgörs till en del av associationer kring vilken typ av individer som äger och använder produkterna. För att förenkla köpprocessen kategoriserar konsumenter varor och tjänster och positionerar dem. En produkts position utgörs av en komplex uppsättning perceptioner, intryck och känslor som en konsument har om en viss produkt jämfört med konkurrenters produkter. Marknadsförare vill gärna påverkar detta och planerar åtgärder för att maximera produktens intryck på marknaden.

28
Q

Vad är positioneringskartor?

A

Ett mätverktyg som visar hur konsumenter uppfattar ett varumärke jämfört med varumärken i två eller fler dimensioner.

29
Q

Vad är positionering?

A

att utforma företagets erbjudande så det får en tydlig, distinkt och eftertraktad plats i de önskade målgruppernas föreställningsvärld.

30
Q

Vad är differentiering?

A

Särskilja en produkt, ett varumärke eller erbjudande från konkurrenters.

31
Q

Vilka steg består differentiering och positionering av?

A

Differentiering och positionering består av tre steg: att identifiera ett antal differentieringsmöjligheter som kan skapa konkurrensfördelar och en tydlig position; att välja rätt konkurrensfördelar och att välja en positioneringsstrategi.

32
Q

Hur identifieras differentieringsmöjligheter och konkurrensfördelar?

A

Handlar om att leverera vad man lovar. Vilken del bör differentieras? Tänka på hela uppsättningen faktorer som påverkar en individs uppfattning av ett företag och dess prestationer. Genom produktdifferentiering kan egenskaper, prestanda, design och andra centrala egenskaper användas för att differentiera produkten. Kan även gälla tjänstedifferentiering: snabb, bekväm och kundorienterad leverans exempelvis. Genom marknadsdifferentiering kan produkter erbjudas på platser som ger en fördel gentemot konkurrenter. Medarbetardifferentiering innebär att de mest lämpade medarbetarna används för att skapa en konkurrensfördel.

33
Q

Vad är en konkurrensfördel?

A

Fördel gentemot konkurrenterna som skapas genom att erbjuda större kundvärde, antingen genom lägre kostnader eller genom fler fördelar vilka rättfärdigar ett högre pris.

34
Q

Hur bör man tänka kring valet av konkurrensfördelar?

A

Erfarenhet talar för att en bör väljas och marknadsföras aggressivt. En USP bör utvecklas för varje varumärke i portföljen som speglar konkurrensfördelar.

35
Q

Vilka kriterier behöver differentiering uppfylla för att vara meningsfull på en konkurrensintensiv marknad?

A

För att differentiering ska vara meningsfull på en konkurrensintensiv marknad, bör den uppfylla följande kriterier:
*
* Betydelsefull för de tänkta kunderna
* Distinkt: möjlighet att erbjuda fördelen på ett tydligare sätt än konkurrenterna.
* Överlägsen: egenskapen är överlägsen andra sätt att uppnå samma kundfördel.
* Kommunicerbar: tänkta köpare kan se och märka, alternativt låta sig övertygas om fördelarna.
* Svårkopierad: konkurrenter kan inte utan stor ansträngning kopiera fördelen.
* Överkomlig: för köparna så att de är villiga att betala för fördelen.
Lönsam: det finns förutsättningar att lansera fördelen på ett lönsamt sätt.

36
Q

Vad är ett värdeerbjudande?

A

Den uppsättning fördelar på vilka varumärket är differentierat och positionerat. Svarar på ‘‘varför ska man välja just det här varumärket?’’

37
Q

Vad är värdeposition?

A

Den uppsättning kundfördelar som erbjuds relativt konkurrenterna.

38
Q

Positionering bör utryckas i…

A
  • Målmarknad och behov
  • Det egna varumärket
    Vad som differentierar
39
Q

Definiera de steg som ingår i en kundfokuserad marknadsföringsstrategi.

A
  1. Marknadssegmentering - uppdelningen av en marknad i delmarknader med distinkta behov, karaktärsdrag och beteendemönster, som tilltalas mer effektivt genom att erbjudanden anpassas. Det handlar om vika kunder man vill satsa på.
    Målmarknadsföring - Här utvärderas de olika segmentens attraktivitet för att välja de segment som företaget har bäst förutsättning att tilltala, här väljer man alltså de kunder man vill satsa på.
    Differentiering - utforma värdeerbjudandet så att det har ett annat innehåll än konkurrenternas erbjudanden, dvs ett högre eller annorlunda kundvärde som innebär en konkurrensfördel.
    Positionering - utforma företagets erbjudande så att det får en tydlig, distinkt, och eftertraktad plats i de önskade målgruppernas föreställningsvärld: hur erbjudandet upplevs av kunden bland konkurrenter.
40
Q

Förklara hur attraktiva marknadssegment identifieras, bedöms och väljs.

A
  1. När man utför effektiv segmentering i jakt på att den ska vara meningsfull och attraktiv bedöms segmenten utifrån:
    Mätbart: den ska kunna kvantifieras. Storlek, köpkraft och segmentens profil ska kunna mätas. Vissa variabler är svårmätta, exempelvis kultur och social tillhörighet.
    Tillgänglighet: segment ska kunna identifieras, nås och erbjudanden utformas på ett effektivt sätt. Vet vi inte hur vi hittar individerna kan vi ej nå dem.
    Substantiellt: marknadssegmenten är tillräckligt stora och har tillräcklig lönsamhetspotential.
    Differentierbart: segmentet är möjligt att skilja från andra segment och responderar annorlunda på olika marknadsföringsaktiviteter.
    Möjligt att angripa: effektiva marknadsföringsaktiviteter kan utvecklas för att attrahera kunder för varje segment.
41
Q

Diskutera hur produkter kan differentieras och positioneras för att nå konkurrensfördelar.

A
  1. Genom produktdifferentiering kan egenskaper, prestanda, design och andra centrala egenskaper användas för att differentiera produkten. Kan även gälla tjänstedifferentiering så som en snabb, bekväm och kundorienterad leverans. Genom marknadsdifferentiering kan produkter erbjudas på platser som ger en konkurrensfördel: en fördel gentemot konkurrenterna som skapas genom att erbjuda större kundvärde, antingen genom lägre kostnader eller genom fler fördelar vilket då rättfärdigar ett högre pris. För att differentiering ska vara meningsfull på en konkurrensintensiv marknad bör den uppfylla följande kriterier:
    • Betydelsefull för de tänkta kunderna
    • Distinkt: möjligheten att erbjuda fördelen på ett tydligare sätt än konkurrenterna
    • Överlägsen: egenskapen är överlägsen andra sätt att uppnå samma kundfördel.
    • Kommunicerbar: tänkta köpare kan se, märka och alternativt låta sig övertygas om fördelarna.
    • Svårkopierad: konkurrenter kan inte kopiera fördelen utan en större ansträngning.
    • Överkomlig: för köparna så de är villiga att betala för fördelen.
      Lönsam: det finns förutsättningar att lansera fördelen på ett lönsamt sätt.