Mestring ved kreftsykdom Flashcards

1
Q

Hva er kreft?

A

o Kreft er en fellesbetegnelse for over 100 sykdommer som kjennetegnes ved ukontrollert celledeling. Vanligst er prostata, bryst, tykktarm, lunge og føflekkkreft. Ca 30k nye tilfeller hvert år, og ca 225k personer lever med kreft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Psykiske plager/lidelser ved kreft

A

o Depresjon: ca 15% av kreftsyke er deprimerte, over det dobbelte av hva som er vanlig i befolkningen. Depresjon ved kreftsykdomer er knyttet til svekket etterlevelse av medisinsk behandling og økt risiko for død.

o Angst: Ca 10% av kreftsyke har angst.

o Smerter: ca 25-33% som nylig er diagnostisert med kreft eller er i aktiv behandling har en betydelig grad av smerter. Psykologiske faktorer som katastrofetenking og symptomer på depresjon og angst, kan forsterke smerteopplevelsen.

o Utmattelse: 60-96% opplever vedvarende utmattelser både før, under og etter behandling for ulike typer kreftsykdom. Utmattelsen er særlig sterk under behandling, spesielt ved høydosebehandling med cellegift. Så mange som 25-33% rapporterer om vedvarende utmattelse i opptil ti år etter at de fikk kreftdiagnosen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Psykologisk behandling ved kreftsykdom

A

o Psykologisk behandling ved kreftsykdom er rettet mot å redusere vedvarende utmattelse og smerter, forebygge eller lindre psykiske vansker, fremme etterlevelse av medisinsk behandling, redusere bivirkninger av medisisk behandling, styrke funksjon og forbedre livskvalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Betydningen av håp ved kreftsykdom

A

o Håp defineres som en positiv motivasjonstilstand med ønskede mål og tanker om hvordan de kan nås.

o Personer med sterkere grad av håp er bedre i stand til å ta til seg og anvende informasjon om helse og sykdom. De gjør mer av det som hjelper, og mindre av det som gjør vondt verre. Håp styrker evnen til å mestre smerte og funksjonstap. Håpet gir noe å se frem mot og leve for, motivasjon og energi.

o Mentale strategier for å styrke opplevelsen av håp:
Håpefullt selvsnakk kan være en nyttig mental strategi ved kreftsykdom. Handler om å trene på å minne seg selv på at det finnes en vei å gå mot et ønsket mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Tiltak mot depressive plager

A

o Depresjon gir økr risiko for redusert levealder og svekker livskvalitet og funksjon.
o Behandlingen til Hopko & co er rettet mot hverdagslige gjøremål og atferdsaktivering, med økning i antall gjøremål som kan gi en følelse av tilfredsstillelse og mestring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

tiltak mot energitappende kvernetanker: grubling og bekymring

A

o Grubling er blitt definert som å ha gjentatte tanker om symptomer på ubehag og mulige årsaker til og konsekvenser av symptomene.

o Bekymringstreet er et hjelpemiddel for å skille mellom problemer som kan påvirkes og problemer som er utenfor ens kontroll. Essensen er at om du ikke kan gjøre noe med bekymringen, handler det om å ikke gi denne oppmerksomhet og heller gjøre noe annet – ikke gi bekymringer du ikke kan gjøre noe med oppmerksomhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Frykt for tilbakefall

A

o Mange som opplever kreftsykdom, har i perioder sterk frykt for tilbakefall. Frykt for tilbakefall er forbundet med høyere bruk av helsetjenester og redusert livskvalitet for både pasienter og deres ppårørende.
o Mange plages av ubehagelige og påtrengende tanker eller mentale bilder lenge etter at de har blitt friske. Slike påtrengende kognisjoner kan være en risikofaktor for problemer med tilpasning og er forbundet med økte psykiske plager, søvnproblemer, utmattelse og smerter ett år etter avsluttet behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly