Persons & Tompkins, 2007: Cognitive-behavioral case formulation Flashcards

1
Q

Persons & Tompkins, 2007: Cognitive-behavioral case formulation

CB caseformulerings 3 nøgle-elementer:

A

1, vurdering (assessment),
2, formulering
3, intervention.

De fleste nomotetiske kognitive-adfærdsformuleringer er diatese-stress hypoteser

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Persons & Tompkins, 2007: Cognitive-behavioral case formulation

De 7 trin i sagsformuleringen:

A

1: dannelse af problemliste – man ønsker at få information om alle problemer i alle domæner samt de kognitive, adfærdsmæssige og emotionelle aspekter af problemerne. Man får typisk disse informationer ved et klinisk interview.

2: dannelse af en 5-akse DSM diagnose – man har diagnosefokus og ser på hvordan problemlisten kan være tegn på diagnoser inden for de fem akser af DSM
(Akse 1: diagnose, akse 2: personlighedsstruktur, akse 3: somatiske forhold, akse 4: stressorer og akse 5: funktionsniveau).

3: Valg af primær diagnose – man ønsker at finde frem til en enkelt primær diagnose, som kan dække over de fleste problemer på problemlisten.
4: Valg af nomotetisk formulering af diagnosen – en nomotetisk formulering er en normal forståelse/forklaring på en diagnose – man vælger den som passer til klientens historie.
5: Individualisering af formuleringen - indeholder detaljer vedr. den specifikke sag og alle problemerne fra problemlisten og deres relation
6: Forslag til hypoteser omkring oprindelsen af de psykologiske mekanismer – hypoteser om udviklingen af skemata hos klienten.
7: Beskrivelse af de udløsende faktorer i den nuværende episode af sygdommen – fx stressorer, der kan have udlæst symptomerne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly