SANSER Flashcards
(7 cards)
Auditive sansen (hørsel)
Består av det ytre øret, mellomøret og det indreøret. Lyden fanges opp i det ytre øret, trommehinnen ligger i mellom ytre øret og mellomøret i sving. Når svingningene settes i gang ledes de via tre knokler (hammeren, ambolten og stigbøylen), så videre til det indre øret og sneglehuset, der sitter sansecellene. I det indre øret finner vi hørselorganene og likevektorganene. Denne sansen registrerer lyd og mer. via signaler som de tre bueganene i det indre øret sender videre til hjernen, hjelper sansene oss til å holde balansen.
Visuelle sansen (synet)
Synssansen er ikke ferdig utviklet ved fødsel. Dn er viktig for balansen og viktig for å registrere hastighet og retning i lek, eller aktivteter med mye bevegelse. Synssanse er viktig de første ukene/månedene siden man får impulser som skaper nysjerrighet og et ønske om bevegelse
Taktile sansen (følelser)
På fagspråket heter det den taktile sansen eller berøringssansen og kan deles i to, den beskyttende og den diskriminerende delen.
Beskyttende sansen
ligger under den taktile sansen. Registerer påvirkningen utenifra, som varme, kulde, smerte, berøring og lignende. Når vi registrerer noe av dette så kan vi beskytte oss mot farlige situasjoner, som da gjør at vi utrykker motstand, flykter eller trekker oss unna. når vi kjenner det blir varmt så trekker vi handen/foten mot oss.
Diskriminerende sansen
Denne sansen handler om at vi selv tar og kjenner på noe. med aktiv berøring som gir oss erfaring med tyngde, vekt, overflatestruktur, form, vibrasjoner osv. vi kan få informasjon om underlaget, om det er glatt, bratt eller flatt. Da knyttes den kinetiske sansen også inn
Kinetiske sansen (muskel og leddsansen)
Forteller noe om leddenes stilling og muskelens spenningsnivå. Sanseceller finner vi i alle ledd, muskler, sener og senespoler, de er med på å registrere hvordan stilling leddene har og gir videre beskjed til hjernen. Sansene er med å styre hvordan leddene posisjoner burde være for at en bevegelse skal kunne utføre og hvor mye kraft vi må ha for å gjøre denne bevegelsen.
Vestibulære sansen (balanse sansen)
kan kalles likevektsansen eller balansesans.Denne sansen sitter i øret og har med vår balanse å gjøre. Vestibulærsansen registrerer fartsendringer, hva som er i bevegelse, hode stilling, i forhod til kroppen og personens forhold til tyngdepunkt plassering. Denne sansen ikke dirkete forbindelse med hjernen, men stimuleres i fra det øret og består av sekkeorganet og tre bueganger. Når barn beveger seg vil denne vesken komme i bevegelse, så selv om man avslutter bevegelsen så røren vesken seg. Derfor kan vi snurre og stoppe men fortsatt føle oss svimmel en stund etterpå.