Spørgsmål 1 - Hjemmelskravets område og styrke Flashcards

1
Q

Hvad vil det sige at forvaltningen skal have hjemmel?

A

Udgangspunktet er, at forvaltningen skal have hjemmel, dvs. lovhjemmel, da forvaltningens virksomhed er afledet i forhold til lovgivningsmagten. En afgørelse skal derfor have fornøden bemyndigelse (hjemmel) i loven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvoraf udledes hjemmelskravet?

A

Det er naturligt i et moderne demokrati, at det er lovgiver, der – i modsætning til forvaltningen – har et demokratisk fundament, som fastlægger rammerne for, hvad forvaltningen kan foretage af reguleringer af borgernes forhold. Dette demokratisynspunkt harmonerer også med den fortolkning som anlægges af GRL § 3 om magtadskillelsen. Dette giver en retsbeskyttelse af borgerne (retsbeskyttelsessynspunktet).
Derfor er det naturligt, at forvaltningens afgørelser skal være afledt af en bemyndigelse fra lovgiver, og dermed at der er et krav om hjemmel.
Retsgrundsætning på grundlovsniveau.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Lovgivers enekompetence

A

Hovedopfattelsen, der også ligger til grund for pensum, er at lovgivers enekompetence afgrænses ud fra legalitetsprincippet. Det betyder, at det kun er regulering af borgernes forhold, der kræver lovhjemmel, ikke den interne regulering af forvaltningens forhold. Det antages, at der er et område, hvor forvaltningen kan handle uden lovhjemmel, betegnet selvstændig anordningsmyndighed. Her kan forvaltningen udsteder regler (anordninger) og træffe afgørelser/beslutninger i kraft af den bemyndigelse, der ligger i GRL § 3, 2. pkt. om udøvende magten.
Kan fx følge direkte af GRL, fx § 43, § 20 og § 73 og legalitetsprincippet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Lovgivningsmagtens almindelige kompetence

A

Med respekt for Grundloven og retssædvaner på grundlovsniveau kan lovgivningsmagten vedtage hvad som helst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Legalitetsprincippet

A

Legalitetsprincippet rummer to elementer.
Det ene element er den formelle lovs princip, som er et negativt krav til forvaltningsakter i form af, at forvaltningsakter ikke må stride mod lovgivningen (den retlige trinfølge, og fravigelse af loven ved derogation og dispensation kræver lovhjemmel). Endvidere gælder, at områder, der én gang er reguleret ved lov, også fremover alene kan reguleres ved lov.
Det andet element er hjemmelskravet, også betegnet det materielle lovbegreb (den materielle lovs princip). Dette er et materielt (indholdsmæssigt kriterium, der i særdeleshed bygger på et intensitetskriterium med særlig fokus på, at afgørelser, der direkte eller væsentligt berører borgernes retsstilling, kræver lovhjemmel. Det er altså et positivt krav om, at forvaltningsakter skal have bemyndigelse i lovgivningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hjemmelskravet som variabel størrelse

A

Kravene til hjemlen varierer. Det betyder, at der er forskel på, hvilken retskilde der skal til for at opfylde kravet, og hvilken klarhed der kræves. Hjemmelskravet medfører, at hjemlen skal være i en lov. Der kan dog forekomme hjemmel i andre retskilder
Lovregler kan variere i præcision, og de hovedinddeles i 3 kategorier:
1) Præcise lovregler
2) Vage, elastiske lovregler
3) Meget upræcise eller ”tomme” lovregler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Det almindelige hjemmelskrav

A

Kræver lovhjemmel, men upræcise lovregler er nok.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Det skærpede hjemmelskrav

A

Kræver præcise lovregler. Skærpelsen går altså ud på, at lovreglerne skal være klare og præcise. Hjemlen skal være sikker
Eksempler på områder med skærpet hjemmelskrav:
- Indgreb i frihedsrettigheder (personlig frihed, ytringsfrihed mv.), økonomiske byrder, ekspropriation, straf, tilbagevirkende kraft, indgreb i erhvervsforhold (alt efter tyngde). Også afvigelse fra almindelige retsgrundsætninger kræver klar hjemmel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Det lempede hjemmelskrav:

A

Her behøver der ikke være lovhjemmel. Derfor kan meget upræcise lovregler selvfølgelig også accepteres. Forholdets natur kan være kilde.
Eksempler på områder med lempet hjemmelskrav:
Regulering af forvaltningens interne forhold omfattes ikke af hjemmelskravet. Regulering af brugen af offentlige institutioner (anstaltsforhold) kræver ikke lovhjemmel, da reguleringen følger af selve brugsforholdets natur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hjemmel for gebyrer og betalingskrav

A

Økonomiske byrder, betalingskrav, dækker så mange forskellige områder, at det ikke er muligt at håndtere alt under en skabelon, men nogle hovedsynspunkter kan anføres. (Gebyr-sagen)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Skatter og afgifter (fiskale formål)

A

Kræver direkte lovhjemmel. GRL § 43

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Omkostningsgebyrer

A

Ved udstedelse af forvaltningsakter kræves lovhjemmel. Et gebyr er en betaling for en ekspedition eller tjeneste, der udføres af det offentlige. Et gebyr er begrebsmæssigt ikke en skat efter grundloven, da et gebyr er en betaling til det offentlige for en konkret modydelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Andre betalingskrav ved udstedelse af forvaltningsakt

A

Kræver også lovhjemmel. Dette gælder i al fald, hvor forvaltningsakten er et nødvendigt eller sædvanligt led i den retlige regulering af borgernes forhold – også i ansøgningssager. I nogle tilfælde kan ”formålsbestemte afgifter” opkræves selv på grundlag af upræcise regler.

I nogle situationer, hvor betalingskravet ikke angår forvaltningsakter, men er led i faktisk forvaltningsvirksomhed eller service, kan krav om betaling ske uden lovhjemmel. Dette kaldes ”særlige ydelser”. Spørgsmålet om reel frivillighed i antagelse af ydelsen spiller ind i vurderingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hjemmelskravet ved serviceydelser

A

Serviceydelser kræver normalt ingen hjemmel, smh. sagen om P og T’s kuverteringsbureau, FOB 1990.605 – her krævedes dog hjemmel, men en bred og upræcis hjemmel var nok. Her var der tale om almindeligt hjemmelskrav.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hjemmel i andre retskilder end formel lov

A

Førkonstitutionelle forskrifter, Retssædvane, Retspraksis, Forholdets natur eller stiltiende hjemmel, Analogi, Grundsætning om nødret

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Førkonstitutionelle forskrifter

A

Retsforskrifter fra før 1849

17
Q

Retssædvane

A

(handlemåde som er fulgt almindeligt, stadigt og længe ud fra en overbevisning om at være retligt forpligtet hertil). Forvaltningen kan ikke selv ændre eller opgive en praksis, der har karakter af en retssædvane – rangerer på lovsniveau i den retlige trinfølge. Fastslået ved retspraksis, fx U 1958.1275 (Teltholderne på Bakken), ulovbestemt rekurs i o/u-forhold

18
Q

Retspraksis

A

Retspraksis kan i sig selv ikke være hjemmel, men retspraksis kan fastslå, at der gælder en retssædvane eller en almindelig retsgrundsætning

19
Q

Forholdets natur eller stiltiende hjemmel

A

Kan ikke erstatte lovhjemmel som hjemmelsgrundlag. Hvor hjemmelskravet er lempet, kan forholdets natur være hjemmel. fx anstaltsforhold, serviceydelser. Begrænses af de almindelige retsgrundsætninger. Anstaltsregulering kan ikke udgøre hjemmel til fysisk indgreb på person eller ejendom. Fastslået ved retspraksis (U 1988.731/2 – Bibliotekshunden, U 2001.83 – AMU-center

20
Q

Analogi

A

årsagernes lighed (U 1940.644 – Luftkaptajn)

21
Q

Grundsætning om nødret

A

Væsentlig større gode kan reddes ved brud på legalitetsprincippet/legitimere en ulovlig forvaltningsakt. Situationen skal være uforudseelig, eller så sjælden, at regulering med henblik på offentligretlig beredskab ikke er en rimelig foranstaltning.

22
Q

Eksempler på hjemmel for anordninger

A

Flagbekendtgørelserne:
- Hjemmel er i en retssædvane
Anordning om pastoralseminariet
- Er en anstaltsanordning

23
Q

Anstaltsforhold

A

En anstalt er karakteriseret ved, at den drives af det offentlige for borgerne og fremtræder som en del af det offentlige

24
Q

Hvorfor må det antages, at det ikke kræver udtrykkelig lovhjemmel at udstede forbud mod at medbringe hunde på et bibliotek, jf. U 1988.731/2?

A

Anstalten kan som en slags udfyldende virksomhed foretage en generel regulering eller træffe konkrete afgørelser i forhold til anstaltens klienter. Hjemmel i forudsætningssynspunktet eller generel bemyndigelse i lov eller anordning. Formålet med anstaltsreguleringen (skiltning) var udelukkende at sikre ro og orden. Kravet om saglighed i forhold til bibliotekets drift og funktion var opfyldt i det konkrete tilfælde. I dag findes for hovedparten af anstaltsforhold et materielt lovgrundlag.