Spørgsmål 8 - Domstolskontrol med forvaltningen Flashcards

1
Q

Grundlaget for domstolskontrol

A

Domstolens kontrol med forvaltningen er et vigtigt element i magtens tredeling, jf. GRL § 3 om magtens tredeling.

Adskiller sig fra kommunaltilsynet og ombudsmandens prøvelse, da domstolene ikke har mulighed for at tage en sag op af egen drift.

Domstolsprøvelse er desuden underlagt forhandlingsprincippet og ikke officialprincippet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hjemmel for domstolskontrol

A

Den almindelige hjemmel for domstolskontrol med forvaltningen følger af GRL § 63, stk. 1, hvorefter domstolen er berettiget til at prøv ethvert spørgsmål om forvaltningens grænser.
U: Hvis der er en endelighedsbestemmelse i særlovgivningen, hvorefter domstolsprøvelse afskæres
UU: Hvis der foreligger sagsbehandlingsfejl eller andre særlige omstændigheder, der taler for domstolsprøvelse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

“Ethvert spørgsmål om forvaltningens grænser”

A

Domstolene kan prøve ethvert spørgsmål og forvaltningens grænser jf. GRL § 63, stk. 1. Ikke begrænset til afgørelsessager

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

U: Endelighedsbestemmelser

A

Domstolenes prøvelsesret kan være afskåret ved en såkaldt “endelighedbestemmelse” i særlovgivningen, hvorefter myndighedernes afgørelser er endelige.
Udlændingelovens § 56, stk. 8, hvorefter Flygtningenævnets afgørelser er endelige.
Domstolsprøvelse af sådanne afgørelser er begrænset til en prøvelse af retsspørgsmål, mangler ved afgørelsesgrundlaget, sagsbehandlingsfejl og ulovlig skønsudøvelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Procesforudsætninger

A

En sagsøger skal have søgsmålsret og overholde en evt. søgsmålsfrist for at kunne anlægge sag mod en myndighed ved domstolene. I visse tilfælde gælder endvidere et krav om, at administrative rekursmuligheder skal være udnyttet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Søgsmålsret

A

HR: Sagsøgeren skal have retlig interesse. Afhænger af to momenter:

  1. Om det spørgsmål der ønskes stillingtagen til, er aktuelt og konkret nok, og
  2. Om den pågældende har tilstrækkelig tilknytning til eller interesse i sagen

U: Lovhjemmel.
I visse tilfælde følger det af lovgivningen, hvem der er berettiget til at anlægge en sag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Søgsmålsfrist

A

HR: Der gælder ingen søgsmålsfrist. I tilfælde, hvor der ikke gælder søgsmålsfrister, må det antages, at almindelige passivitetsbetragtninger efter omstændighederne kan føre til frifindelse af forvaltningen, hvis der er gået urimeligt lang tid.

U: Lovhjemmel
I tilfælde, hvor loven fastsætter en frist for indbringelse af en forvaltningsafgørelse for domstolene, og denne frist overskrides, vil domstolene normalt afvise sagen. Der kan dog undtagelsesvis ses bort fra denne frist.
Forvaltningen er forpligtet til at vejlede borgeren om søgsmålsfristen.

Afgørelser om aktindsigt, har umiddelbart ingen søgsmålsfrist.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Udnyttelse af administrativ rekurs

A

HR: Der gælder ikke i almindelighed et krav om, at administrativ rekurs skal være udnyttet for at domstolene kan prøve en forvaltningsmyndigheds beslutning.v.
U: Et sådant krav følger i visse tilfælde af lovgivningen. Hvor det er tilfældet vil domstolen afvise sagen.
UU: Det kan udledes af Højesterets præmisser i U 1997.1345/3 H, at visse stærke indsigelser må kunne prøves ved domstolene selv om administrativ rekurs ikke er udnyttet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Opsættende virkning

A

HR: Sagsanlæg har ikke opsættende virkning, jf. GRL § 63, stk. 1, 2. pkt., hvorefter sagsøger ikke ved at indbringe sagen for domstolene kan “unddrage sig fra foreløbig at efterkomme øvrighedens befaling”
U: Opsættende virkning kan være lovhjemlet.
U2: Domstolene kan efter begæring beslutte at tillægge sagsanlæg opsættende virkning
(må bero på en konkret vurdering)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Sagens ramme

A

For domstolsprocessen gælder forhandlingsprincippet. Det er således parterne i sagen, der er ansvarlige for sagsoplysningen. Domstolene må derfor afgøre tvisten på grundlag af det faktum, parterne forelægger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Nova og mellemkommende fakta

A

Forvaltningsafgørelsen skal som udgangspunkt bedømmes i forhold til retstilstanden på afgørelsestidspunktet jf. bl.a. U 2000.179 H, hvor flertallet statuerede, at tidspunktet for afgørelsen - og ikke for ansøgningen - var afgørende for tilkendelse af almindelig førtidspension. normalt kan også frit inddrages mellemkommende fakta, dvs. faktiske oplysninger, der er fremkommet efter afgørelsestidspunktet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Bedømmelsesgrundlag

A

Domstolenes bedømmelsesgrundlag er gældende ret, jf. GRL § 63, dvs. en efterprøvelse af retlige spørgsmål. Domstolene prøver alle spørgsmål om forvaltningens lovlighed, hvorimod spørgsmål om hensigtsmæssigheden af forvaltningens dispositioner falder uden for domstolenes prøvelsesadgang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Faktiske grundlag

A

Domstolene prøver faktum, der efter parternes påstande og anbringender er anledning hertil

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Det retlige grundlag

A

Domstolene påser om forvaltningens virksomhed er i overensstemmelse med gældende ret, og der gælder således ingen begrænsninger med hensyn til, hvilke retsregler domstolene prøver. Prøver både det materielle indhold og om de formelle krav ifbm. sagsbehandlingen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Reaktionsmuligheder

A

Domstolene har en meget bred vifte af reaktionsmuligheder, men er i modsætning til andre prøvelsesorganer bundet af parternes påstande, idet retten følger RPL § 338 ikke kan gå ud over parternes påstande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Afvisning

A

En sag vil normalt blive afvist, hvis procesforudsætningerne ikke er opfyldt. Ved afvisning foretages ikke nogen prøvelse af sagens realitet, men alene af sagens formaliteter.

17
Q

Stadfæstelse

A

Stadfæstelse betyder, at domstolen efter en realitetsprøvelse finder, at forvaltningens afgørelse m.v. er korrekt og derfor stadfæstes. I realiteten sker dermed en frifindelse af forvaltningsmyndigheden

18
Q

Ugyldighed

A

En af de i praksis vigtigsteretsvirkninger af retlige mangler er ugyldighed. Dvs. at indholdet af afgørelsen bortfalder, så afgørelsen ikke får virkning svarende til afgørelsens indhold.

19
Q

Betingelser til ugyldighed

A

Retlig mangel, som skal være væsentlig onder må ikke være tertiære momenter

20
Q

Annullation

A

Domstolenes traditionelle reaktion over for en ugyldig forvaltningsakt er annullation, der indebærer, at forvaltningsaktens retsvirkninger sættes udad kraft uden at der sættes noget andet i stedet.

21
Q

Ændring

A

Endvidere kan domstolene ændre en forvaltningsret, nr der foreligger det tilstrækkelige grundlag herfor. Om dette er tilfældet beror ud over parternes påstande på, hvilken afgørelse og hvilken mangel der er tale om, herunder om der er tale om en skønsmæssig afgørelse

22
Q

Hjemvisning

A

Domstolene kan også konstatere, at forvaltningsakten lider af en mangel, og på det grundlag hjemvise sagen til fornyet behandling.

23
Q

Erstatning

A

Endelig kan domstolene i forbindelse med stillingtagen til forvaltningens virksomhed tilkende erstatning. Dette kan både være relevant i forbindelse med mangler ved forvaltningensakter og i forbindelse med faktisk forvaltningsvirksomhed.

24
Q

Prøvelse af domstolenes afgørelser

A

Det ligger i selve magtfordelingslæren, at fastlæggelsen af gældende ret i sidste instans henhører under domstolene. Prøvelse af domstolenes afgørelser kan derfor kun ske i domstolssystemet

25
Q

Administrativ prøvelse

A

Der er ikke mulighed for administrativ prøvelse af domstolenes afgørelser

26
Q

Ombudsmandsprøvelse

A

Ombudsmandens virksomhed omfatter ikke domstolene, jf. OMBL § 7, stk. 2. Ombudsmanden er derfor i praksis set afskåret fra at behandle sager eller spørgsmål, der har været behandlet ved domstolene. Ligeledes anser ombudsmanden sig normalt ikke kompetent til at behandle sager eller spørgsmål, der er under behandling ved domstolene, eller som forventes indbragt for domstolene

27
Q

Domstolsprøvelse

A

Eneste mulighed for at prøve domstolenes afgørelser er i domstolssystemet ved hjælp af at anke efter RPL § 368.