1 - Ifølge pensumboken kan personlighet analyseres på tre nivåer. Beskriv kort og gi eksempler på de tre nivåene. Flashcards

1
Q

Hvor mange nivåer kan vi analysere personlighet på? Hva går de ut på, og hva kaller vi de?

A

Personlighet kan analyseres på tre nivåer. Vi sier at alle mennesker er lik alle andre, lik noen andre og ulik alle andre. At mennesker er lik alle andre kan vi kalle det det menneskelige natur nivået, at mennesker er lik noen andre kan kalles nivået for individuelle forskjeller og gruppeforskjeller, mens at mennesker er ulik alle andre kan kalles for det nivået for individuell særegenhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva handler det første nivået i personlighetsanalyse om? Gi eksempler til dette nivået.

A

Det første nivåer i personlighetsanalyse beskriver menneskets natur. Det handler altså om generelle trekk og mekanismer for personlighet som er typiske for vår art og som alle, eller nesten alle er i en besettelse av. For eksempel språkferdigheter som gjør at “alle” kan lære språk. På et psykologisk nivå kan man trekke frem behovet man har for å leve sammen med andre og det å høre til en sosial gruppe. Det er mange måter en person er som “alle andre”, og ved å forstå dette kan vi oppnå en forståelse av det generelle prinsippet for menneskelig natur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva handler det andre nivået i personlighetsanalyse om? Gi eksempler til dette nivået.

A

Det andre nivået i personlighetsanalysen gjelder individuelle og gruppeforskjeller. For eksempel så er noen mennesker veldig sosiale og elsker sosiale sammenkomster, mens andre foretrekker heller en rolig kveld hjemme alene. Noen elsker å ta store risikoer, slik som å hoppe i fallskjerm eller kjøre motorsykler, mens andre styrer unna slike risikoer. Dette kan ses på som dimensjoner av individuelle forskjeller, altså måter hver person er lik noen andre.
Personlighet kan også bli observert ved gruppestudier, hvor mennesker i en gruppe kan ha felles trekk som skiller gruppen fra andre grupper. Aldersgrupper, kjønn, sosioøkonomisk bakgrunn, kulturelle, etniske grupper osv. For eksempel har man funnet ut gjennom gruppestudier at menn er mer fysisk aggressive enn kvinner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva handler det tredje nivået i personlighetsanalyse om? Gi eksempler til dette nivået.

A

Det tredje nivået i personlighetsanalysen handler om individuelle forskjeller, altså det omhandler at alle mennesker ulik alle andre. Det betyr at det er ingen mennesker i hele verden som har nøyaktig samme personlighet, heller ikke eneggede tvillinger som er vokst opp i samme miljø. Alle mennesker vil ha noen kvaliteter eller særegenheter som ingen andre har. Et eksempel på en individuell forskjell kan være hvordan akkurat jeg uttrykker irritasjon, eller min måte å uttrykke interesse på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly