4 - Gjør rede for Eriksons åtte utviklingsstadier og drøft likheter og forskjeller mellom denne og Freuds utviklingsteori. Flashcards

1
Q

Innledning - Gjør rede for Eriksons åtte utviklingsstadier og drøft likheter og forskjeller mellom denne og Freuds utviklingsteori.

A

Erikson mente at personlighet utvikler seg gjennom å konfrontere en serie av åtte store psykososiale stadier, som innebærer en “krise” over hvordan vi ser på oss selv i forhold til andre mennesker og verden. Hver krise er tilstede gjennom hele livet, men får spesiell betydning i en bestemt aldersperiode.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er det første steget i modellen til Erikson?

A

Det første steget i modellen er grunnleggende tillit versus grunnleggende mistillit. Dette er på spedbarnsalder, og er hvor barnet er sårbart og fullstendig avhengig av andre for å få sine grunnleggende behov tilfredsstilt. Denne tilliten til foreldre danner et grunnlag for fremtidige relasjoner og avgjør deres syn på hvorvidt andre kan stoles på eller ikke. Uten evnen til tillit, vil barnet vokse opp med en tendens til mistillit for andre, og vil være skeptiske til andre gjennom livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er det andre steget i modellen til Erikson?

A

Det andre steget i modellen er autonomi versus skam og tvil, og oppstår når barnet er 2 år. Barn begynner å eksperimentere ned deres nye evner, og tester grenser og muligheter. Sentralt for denne oppgaven er opplevelsen av selvstendighet, kontroll og mestring. Et barn som føler på autonomi og har en form for kontroll over ting vil utvikle selvtillit. Overbeskyttende foreldre kan hindre barnets ønske om å utforske, som kan gjøre at barnet føler seg utilstrekkelig og uten innflytelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er det tredje steget i modellen til Erikson?

A

Det tredje steget handler om initiativ versus skyldfølelse, og oppstår når barnet er 3 år. Dette er når barn øver seg på mer «voksne» oppgaver, begynner å samarbeide, organisere lek, velger ledere og utvikler mål. En vellykket løsning er kjennetegnet ved initiativ, foretaksomhet, planlegging og målrettet atferd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er det fjerde steget i modellen til Erikson?

A

Det fjerde steget handler om arbeidsomhet versus mindreverdighet, og oppstår når barnet er 4 år. Barn sammenligner seg selv med andre og utvikler en følelse av kompetanse når de har opplevd mestring. Følelsen av at de kan jobbe og oppnå noe hjelper dem med å bli mer produktive medlemmer av samfunnet når de vokser opp. Det motsatte er at når de har mange opplevelser av å mislykkes, kan de utvikle en følelse av mindreverdighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er det femte steget i modellen til Erikson?

A

Det femte stadiet handler om identitet versus rolleforvirring, og oppstår ved ungdomsalder, når drastiske fysiske endringer oppstår. Når de endrer seg fra barndom til voksenlivet, blir spørsmål som “hvem er jeg?” og “kjenner andre meg som den jeg føler at jeg er?” viktige. Identitet betyr å ha integrert forskjellige sosiale roller og selvbilder fra barndommen, en opplevelse av likhet og kontinuitet og en verdsettelse av ens egen individualitet og det å være unik. Dersom man ikke løser dette stadiet utvikler man en rolleforvirring og blir ustabile i forhold, jobber, deres mål og verdier. Dersom en person former en identitet basert på uønskede sosiale roller, utvikler de en negativ identitet. En moden identitetsutvikling involverer å gå gjennom en krise og komme ut av det med en følelse av forpliktelse til sine verdier, forhold og karriere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er det sjette steget i modellen til Erikson?

A

Det sjette stadiet er intimitet versus isolasjon, som oppstår i ung voksenalder. Det omhandler individets evne til å etablere forpliktende gjensidige, nære og intime forhold. Disse relasjonene handler både om partnere, venner og grupper. Unge mennesker vokser emosjonelt og utvikler seg til å bry seg om andre i slike forhold. Å unnlate å finne eller opprettholde intimitet resulterer derfor i isolasjon og svekker både lykke og livstilfredshet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er det syevnde steget i modellen til Erikson?

A

Det syvende stadiet handler om generativitet versus stagnasjon, og oppstår i voksenalder.
Ifølge pensumboksen handler det om at man har skapt noe i livet som man bryr seg om (f.eks. en karriere, familie eller hobby), men det er noe misvisende. Stadiet handler om en dyp interesse for å etablere og veilede den neste generasjonen i motsetning til å være kun opptatt av seg selv. Man kan også beskrive stadier ved å si at voksne mennesker har behov for å føle at de er til nytte, for eksempel ved å gi omsorg til mennesker man har et nært forhold eller ved å ha en meningsfull jobb. Når mennesket kjenner at det er til nytte på ett eller flere områder opplever det å være i utvikling. Det motsatte er en følelse av å stagnere eller stoppe opp. Noen opplever det når barna flytter ut, hvis de mister jobben eller ikke lenger er i stand til å delta i fritidsaktiviteter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er det åttende og siste steget i modellen til Erikson?

A

Det siste stadiet handler om integritet versus fortvilelse, og det oppstå ved alderdom. Det handler om å akseptere livshistorien sin som unik, en følelse av at livet har hatt mening og betydning og samhørighet med ideene fra fjerne tider og kulturer. Dersom svaret på “var det verdt det?” og “fikk jeg oppnådd det meste av det jeg ønsket her i livet?” er bekreftende, er det en form for integritet. Er svaret nei vil man oppleve fortvilelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Si litt om forskjellene mellom Erikson og Freud sine teorier.

A

Erikson var uenig med Freud sin mening om at personlighet var formet rundt 5 år, fordi gjennom livet er det perioder som er viktige for personlighetsutvikling. Perioden hvor Freud trodde det var liten psykologisk utvikling, altså latensfasen, er den perioden hvor barn begynner på skolen og lærer seg blant annet å interagere med andre sosialt og å lære om sosiale strukturer og dette er en viktig periode ifølge Erikson.
Erikson ser også på hver konflikt eller krise til hvert utviklingssteg på en ikke-seksuell måte, men på en sosial måte, og derfor kaller han disse for psykososiale konflikter.
Mens Freud la større vekt på individets indre konflikter og dynamikk, la Erikson vekt på samspillet mellom individet og det sosiale miljøet, og hvordan sosiale relasjoner påvirker individets utvikling. En annen forskjell er at Freud identifiserte fem stadier av psykoseksuell utvikling (oral, anal, fallisk, latent og genital), mens Erikson identifiserte åtte psykososiale stadier som dekker hele livsløpet, fra barndom til alderdom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Si litt om likhetene mellom Erikson og Freud sine teorier.

A

Noe de to teoriene har til felles er at de legger vekt på hvordan tidligere erfaringer og konflikter kan påvirke et individs utvikling og atferd senere i livet. Erikson har beholdt “trinn” modellen om utvikling til Freud sin teori om psykoseksuelle stadier, der hvert stadie representerer en konflikt eller en utviklingskrise.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva kan man si oppsummert om Erikson og Freud sine teorier?

A

Oppsummert så kan man si at Eriksons teori er mer omfattende og inkluderer en bredere forståelse av utviklingsprosessen, mens Freuds teori er mer spesifikk når det gjelder seksualitet og konflikter i barndommen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly