4 - Gjør rede for Freuds syn på strukturen av personlighet (id, ego, superego). Flashcards

1
Q

Innledning - Gjør rede for Freuds syn på strukturen av personlighet (id, ego, superego). Først hva psykoanalytisk personlighetsteori sier. Hvordan deler Freud inn sinnet? Rørsystem metafor.

A

Psykoanalytisk personlighetsteori beskriver måten menneskers sinn håndterer seksuelle og aggressive instinkter innenfor rammene til et sivilisert samfunn. En del av sinnet skaper disse impulsene, mens en annen del har tanker om hva samfunnet forventer, og en tredje del prøver å tilfredsstille impulsene innenfor virkelighetens og samfunnets grenser. Freud deler sinnet inn i id, ego og superego. Vi kan tenke på sinnet som et rørsystem, som består av vann under trykk, og trykket er en metafor for den psykiske energien fra de seksuelle og aggressive instinktene, som bygger seg opp. Ifølge Freud sin teori, når det kommer til indre press, er det tre typer rørleggere. En rørlegger (id) foreslår at vi åpner alle ventiler ved det minste trykk, mens en annen (ego) foreslår måter å omdirigere trykket på slik at trykket blir lettet uten å lage oversvømmelse, og den tredje (superego) ønsker å holde alle ventilene stengt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv id.

A

Id er den mest primitive delen av sinnet som vi er født med, og er kilden til alle drifter eller psykisk energi. Id dominerer i barndommen, er ubevisst, og fungerer etter nytelsesprinisppet. Det går ut på at id søker umiddelbar tilfredsstillelse, uavhengig av rasjonelle hensyn og miljørealiteter. Id er egoistisk, impulsiv og krever umiddelbar tilfredsstillelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv ego.

A

Ego er den fornuftige delen av personligheten, og operer i hovedsak i det bevisste. Og det er også den utførende delen av personligheten. Ifølge Freud utvikles ego i de første to eller tre årene i livet. Ego fungerer etter realitetsprinsippet og forstår at id-impulser ofte er i konflikt med den sosiale og fysiske virkeligheten, og prøver å utsette id sine behov til en passende situasjon. Så ego blir en slags megler mellom de absolutte kravene til id og superego, der id vil ha umiddelbar tilfredsstillelse og superego har høye moralske krav.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv superego.

A

Superego er den moralske delen av personlighet, og dannes i 5-års alderen. Superego er ansvarlig for å følge samfunnsverdier og idealer. Superego er den delen som internaliserer idealer, verdier og moral i samfunnet, og omtales som “samvittighet” Den gjør at vi føler skyld eller skam når vi har gjort noe galt eller stolthet når vi har gjort noe rett.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva mente Freud det er en grunnleggende konflikt mellom? Hva skjer når ego ser at impulser fra id kan komme ut av kontroll? Hva gjør man for å beskytte seg mot dette?

A

Freud mente at det er en grunnleggende konflikt mellom ids ønsker og ego som sammen med superego prøver å holde impulser fra id i sjakk. Når ego ser at impulser fra id kan komme ut av kontroll, oppstår angst. For å beskytte seg mot denne angsten, utvikler mennesker psykiske forsvarsmekanismer, som er ubevisste mentale operasjoner som benekter eller forvrenger virkeligheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv fortrengning og sublimering.

A

Psykoanalytikere mener at fortrenging er den primære måten egoet holder id under kontroll på. Ved fortrengning bruker egoet noe av energien sin for å hindre at angstvekkende minner, følelser og impulser kommer inn i bevisstheten.
En annen forsvarsmekanisme er sublimering, som er når en undertrykt impuls frigjøres i form av en sosialt akseptabel eller til og med beundret oppførsel. For eksempel kan fiendtlige impulser komme til uttrykk ved å bli advokat eller soldat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly