5 - Gjør rede for Kellys teori om personlige konstrukter. Flashcards

1
Q

Innledning - Gjør rede for Kellys teori om personlige konstrukter.
Hva mente han mennesker hadde et behov for?
Hva mente han var en primær motivasjon for alle?
Hvordan var menneskebildet hans?

A

Kelly spilte en viktig rolle i det å starte den kognitive tradisjonen i personlighetspsykologien. Han var opptatt av at alle mennesker har et behov for å forstå hva som skjer rundt dem og for å vite hva som skjer i nærmeste fremtid. Han mente at en primær motivasjon for alle var å finne en mening i livets omstendigheter, og å bruke denne meningen for å forutse deres egen fremtid, å predikere hva som sannsynligvis vil skje. Kelly menneskebilde var “human-as-scientists. Han mente med det at mennesker er som forskere, vi ønsker å forstå, predikere og kontrollere hendelser i livet. Vi lager oss teorier om verden og reviderer dem når vi gjør erfaringer som ikke stemmer overens med teorien. Og dersom vi ikke forstår hvorfor noe skjer så opplever vi ubehag eller angst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva bruker vi konstrukter til ifølge Kelly sin teori? Hva er konstrukter? Gi eksempler på konstrukter.

A

Ifølge Kellys teori om personlige konstrukter så bruker vi konstrukter for å fortolke observasjoner og hendelser. Konstrukter eksisterer ikke i seg selv, de er ord som oppsummerer observasjoner og deres betydning. Eksempler på konstrukter som kan brukes for mennesker er smart, utadvendt, arrogant og sjenert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er alle konstrukter ifølge Kelly?

A

Ifølge Kelly er alle konstrukter bipolare. Dette betyr at de består av noen karakteristikker som er det motsatte av den andre. For eksempel smart - ikke smart, aktiv - mye i ro, stresset - rolig, trygg – usikker og ydmyk – arrogant.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar kort hvordan folk kan bruke konstruktene «smart» eller «ikke smart». Og hvordan kan dette påvirke atferden?

A

Folk utvikler karakteristiske sett med konstrukter som de ofte bruker i tolkningen av verden. Folk kan bruke konstruktene «smart» eller «ikke smart» til de fleste mennesker de møter og videre bruke disse konstruktene til å analysere eller dele deres sosiale verden i grupper. I tillegg så kan personen oppførere seg annerledes mot mennesker i den smarte gruppen sammenlignet med den ikke så smarte gruppen. Uansett er det personens egne konstrukter som legger menneskene inn i disse kategoriene til å begynne med. Her ser man hvordan ens egne konstrukter også er med på å påvirke hvordan man oppfører seg ovenfor andre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva kalles de konstruktene som en person bruker ofte for å tolke og predikere hendelser? Hva sier han om konstruktsystemer?

A

De konstruktene som en person bruker ofte for å tolke og predikere hendelser kalles ifølge Kelly for personlige konstrukter. Han sier at folk har noen konstrukter de bruker ofte, for eksempel snill og smart. I tillegg til at alle har sine egne unike konstruktsystemer, som består av relativt få konstrukter som man bruker for å forstå verden, og da spesielt den sosiale verden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Si litt om Kelly sin teori som er kompleks, mens systematisk. Den består av ett (..) og elleve (…).

A

Kelly sin teori er kompleks men systematisk. Teorien består av et fundamentalt postulat og elleve følgesetninger. Det fundamentale postulatet sier at “en persons prosesser er psykologisk kanalisert gjennom måten man forutser hendelser”. Og dette betyr at alle prosesser slik som tanker, atferd og følelser, er formet av hva vi forventer.

Til dette fundamentale postulatet, la Kenny til flere følgesetninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv to av følgesetningene til Kelly sin teori.

A

To av disse er konstruksjonsfølgesetningen og den individuelle følgesetningen.
Konstruksjonsfølgesetningen sier at en person forutser hendelser ved å konstruere deres replikasjoner. Dette referer til det faktum at vi bruker kunnskap fra tidligere hendelser for å konstruere våre forventninger.
Den individuelle følgesetningen sier at personer er ulike fra hverandre i måten de konstruerer hendelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Avslutning – Kelly sin teori om personlige konstrukter

A

Kelly sine ideer om hvordan personer konstruerer deres opplevelser basert på et konstruktsystem som de “bærer” med seg gjennom livet, var en del av en kognitiv revolusjon i personlighetspsykologien. Hans teorier gir innsikt i akkurat hvor vanskelig det er å virkelig forstå hva andre mener og tenker. Og teorien kan hjelpe oss også med å forstå måten vi tenker på, og når det er tid for å oppdatere konstruktene våre slik at vi blir mer tilpasset miljøet vårt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly