3 - Gjør rede for genotype-miljø korrelasjon (genotype-environment correlation) Flashcards

1
Q

Innledning - Gjør rede for genotype-miljø korrelasjon (genotype-environment correlation)

A

I denne oppgaven skal jeg gjøre rede for genotype-miljø korrelasjon. Vi mennesker er et resultat av både arv og miljø, og det er helt individuelt i hvor stor grad vi er påvirket av det ene og det andre. Men det er også viktig å ha en forståelse av hvordan gener og miljø interagerer med hverandre, og det er dette genotype-miljø korrelasjon omhandler.
Genotype-miljø korrelasjon handler om at individer med ulike genotyper er eksponert for ulike miljøer, og vi skiller mellom at genotypen interagerer passivt, reaktivt og aktivt med miljøet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er passiv genotype-miljø korrelasjon? Gi eksempel.

A

Passiv genotype-miljø korrelasjon oppstår når barnets medfødte genotype interagerer passivt med miljøet, der barnet ikke gjør noe aktivt. Et eksempel på dette er når et barn vokser opp med foreldre som er verbalt interesserte. Og fordi foreldrene er verbalt interesserte har de mange bøker i huset. Her er det en sammenheng mellom barnets medfødte gode verbale evne og antall bøker i hjemmet, men denne sammenhengen er passiv fordi barnet gjør ikke noe for at bøkene skal være der. Her tilrettelegger miljøet for utviklingen og uttrykkelsen av individets genotype på en passende måte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er reaktiv genotype-miljø korrelasjon?

A

Reaktiv genotype-miljø korrelasjon oppstår når foreldre eller andre responderer ulikt på barnet avhengig av barnets genotype, det betyr at miljøet tilpasser seg genotypen til individet. For eksempel på dette er barn og i hvilken grad de er kosete. Hvis barnet har en genotype som gjør at det liker kos, og de responderer med smil og latter, vil foreldre fortsette å kose med det. Hvis barnet derimot har en genotype som gjør at det ikke er så kosete, og det snur seg vekk eller begynner å gråte når det får kos, vil foreldrene etter hvert kose mindre med det. Det blir en sammenheng mellom genotypen, som her er interesse for kos, og hvor mye kos barnet for.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er aktiv genotype-miljø korrelasjon?

A

Aktiv genotype-miljø korrelasjon oppstår når en person med en spesifikk genotype skaper eller oppsøker etter et bestemt miljø som samsvarer med sin genotype. Et eksempel på dette er spenningssøkere. Spenningssøkere utsetter seg selv for risikofylte miljøer, for eksempel fallskjermhopping. Eller at folk med intellektuelle interesser leser bøker og deltar i debatter. Denne typen korrelasjon vektlegger det faktum at vi ikke er passive mottakere av miljøene våre, men vi former, skaper og velger de miljøene som vi senere omgås i, og noen av disse handlingene er korrelert med genotypen vår.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva betyr det at genotype-miljø korrelasjonene er positive eller negative?

A

Disse korrelasjonene kan være positive eller negative. Positive genotype-miljø korrelasjon handler om at miljøet støtter eller oppmuntrer til å uttrykke den genetiske disposisjonen. For eksempel når barn som er positive og optimistiske får bekreftelse for det av foreldrene. Negativ genotype-miljø korrelasjon handler om at miljøet prøve rå undertrykke den genetiske disposisjonen. Et eksempel på dette kan være at et barn som har en genetisk disposisjon til å være urolig får beskjed om å sitte rolig. Denne korrelasjonen er negativ fordi foreldrenes atferd er i motsetning til barnets genetiske disposisjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly