2 - Hva er «situasjonsspesifisitet» og «sterke situasjoner»? Gi eksempler. Flashcards

1
Q

Hva er situasjonsspesifisitet? Gi et eskempel.

A

Situasjonsspesifisitet handler om at bestemte situasjoner kan fremkalle atferd som eller er utypisk for en person. Et eksempel på dette kan være trekket testangst. I fravær av ingen test, så kan en person kanskje være generelt avslappet og trygg. Men under et sett med veldig spesifikke situasjonsforhold, som når personen må ta en test, blir han eller henne veldig engstelig. Under disse spesielle omstendighetene kan en person som ellers er avslappet bli fortvilet, engstelig og ganske opprørt. Dette eksemplet illustrerer hvordan visse svært spesifikke situasjoner kan fremkalle atferd som ellers er utypiske for individet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva slags to typer situasjoner har vi?

A

Vi kan skille mellom to typer situasjoner, og det er sterke og svake situasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er sterke situasjoner? Gi eksempel.

A

Sterke situasjoner er situasjoner der så og si alle reagerer på samme måte, som for eksempel i en begravelse eller fulle heiser. Det er stor sjanse for at hvis man står i en full heis så vil man begynne å se i taket eller på skoene sine, og gjøre seg klar for en ubehagelig stillhet. Et annet eksempel på en sterk situasjon er relatert til utestenging, der personlighetstrekk påvirker atferden i veldig liten grad. En studie viste at så og si alle deltakere viste en sterk negativ emosjonell respons etter å ha blitt sosialt avvist.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er svake situasjoner? Gi eksempel.

A

Svake eller tvetydige situasjoner er situasjoner der personlighet har mest innflytelse. Eksempler på svake eller tvetydige situasjoner kan være en fest eller en lunsj med klassekamerater. Rorschach-testen er et godt eksempel på en tvetydig situasjon. Det er også mange situasjoner i hverdagen som er tvetydige og som krever en fortolkning, slik som for eksempel «hva betyr det smilet hun sendte meg?». Hvordan vi fortolker slike sosiale situasjoner kan avsløre vår personlighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

I hvilke sitasjoner (svake eller sterke) påvirker personlighet mest?

A

Generelt så kan vi si at personlighet har mer påvirkning på atferd i svake eller tvetydige situasjoner, og mindre påvirkning i sterke situasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly