3 - Hvilke sammenheng finnes mellom nevrotransmittere og personlighet ifølge Cloningers modell? Flashcards

1
Q

Innledning - Hvilke sammenheng finnes mellom nevrotransmittere og personlighet ifølge Cloningers modell? Hva slags hypoetse har de?

A

Noen forskere foreslår at nivåer av nevrotransmittere er ansvarlige for individuelle forskjeller når det kommer til personlighet. De har en hypotese om at det er selve nivået av nevrotransmittere som er ansvarlige for spesifikke individuelle forskjeller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv nevrotransmittoren dopamin. Hva er det forbundet med? Rusmidler, sosiale medier.

A

En nevrotransmitter, dopamin, er forbundet med belønningssystemet og nytelse. Rusmidler slik som kokain, etterligner dopamin i nervesystemet, noe som står for nytelsen forbundet med å ta det. Det er ikke bare bruk av rusmidler som kokain og amfetamin som er assosiert med dopamin, det er bruk av sosiale medier. Hver gang man låser opp telefonen og får varsler om likes og kommentarer på noe du har lagt ut på sosiale medier, så skapes det en dopaminergisk reaksjon i hjernen. Dette gjør sosiale medier svært givende og dermed også vanedannende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv nevrotransmittoren serotonin. Hva er det assosiert med? Hva spiller det en viktig rolle i? Hva gjør SSRI-medisiner?

A

Serotonin er også en viktig nevrotransmitter, og er assosiert med depresjon og andre stemningslidelser. Det har også blitt gjort funn som tyder på at serotonin har en viktig rolle for appetitt, aktivering, søvn og skade unngåelse både for seg selv og andre.
SSRI-medisiner hindrer reopptak av serotonin i synapsespalten, og gjør at serotonin er lengre i synapsen og gjør deprimerte mindre deprimerte. Men det er viktig å merke seg at det kom en kritisk rapport om serotonin-depresjon-hypotesen i 2022.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva viser en studie av Molly Crocket og kolleger med tanke på serotonin og impulsiv aggresjon?

A

En studie gjort av Molly Crockett og kollegaer har vist at serotonin også spiller en avgjørende rolle i det å regulere impulsiv aggresjon. Impulsiv aggresjon er den tendensen man har til å respondere med en aggressiv respons når man føler seg frustrert, for eksempel når noen tar den siste ledige plassen på lesesalen. Normalt så inhiberer serotonin aggressive sosiale reaksjoner. Men når noen har lavere nivåer enn det som er normalt så vil ikke disse reaksjonene bli stoppet, noe som fører til en økt aggresjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er noradrenalin assosiert med? (veldig kort)

A

Noradrenalin er assosiert med aktiveringen av det sympatiske nervesystemet for fight-flight-respons.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv det første trekket spenningssøking.

A

Det første trekket spenningssøking (novelty seeking) er assosiert med lave nivåer av dopamin. Lave nivåer av dopamin skaper en driftstilstand for å få stoffer eller opplevelser som øker dopamin. Derfor kan nye situasjoner og spenning veie opp for lave nivåer av dopamin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er en viktig personlighetsteori basert på nevrotransmitterene dopamin, serotonin og noradrenalin? Hva går denne ut på?

A

Det har blitt foreslått flere personlighetsteorier basert på nevrotransmitterene dopamin, serotonin og noradrenalin. En av de mest innflytelsesrike teoriene er Cloninger sin tredimensjonale personlighetsmodell, som går ut på at tre personlighetstrekk er eksplisitt knyttet til nivåer av de tre nevrotransmitterene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv det andre trekket skadeunngåelse.

A

Det andre trekket i Clonigers modell er skadeunngåelse, som han assosierer med lave nivåer av serotonin. Mer presist så handler det om abnormaliteter i serotonin metabolismen.
Folk som skårer lavt på skadeunngåelse er beskrevet som energiske, utadvendte og optimistiske. De med en høy skår på skadeunngåelse er beskrevet som forsiktige, beskjeden og engstelige. Disse ser ut til å hele tiden forvente at smertefulle hendelser vil oppstå og er hele tiden på utkikk etter tegn som tyder på dette.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv det tredje trekket belønningsavhengighet.

A

Det siste trekket er i denne modellen er belønningsavhengighet og relatert til lave nivåer av noradrenalin. Personer med en høy skår på dette trekket er iherdige/standhaftige, de forsøker å handle på en måte som gir belønning. De jobber mange timer, legger ned mye innsats og fortsetter gjerne å jobbe etter at andre har gitt opp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly