TEMA 7 Flashcards

1
Q

INTRODUCCIÓ (TEMA 7)

A

El marc legislatiu actual, amb l’arribada de la LOMLOE, es troba en procés d’implementació. Per això, en aquest tema s’han considerat els aspectes relacionats amb el currículum de la LOMLOE conjuntament amb els que trobam en el Reial Decret 126/2014 i el Decret autonòmic 32/2014.

Així, la LOMLOE torna a incorporar l’àrea de Coneixement del Medi, encara que en el decrets encara es contempli com a dues assignatures diferenciades: ciències socials i ciències naturals. Si més no, l’àrea del coneixement del medi està formada pels coneixements, destreses i actituds relacionades amb les ciències socials i les ciències naturals.

Per aquest motiu, es tractaran, en aquest tema, els aspectes comuns d’ambdues àrees, i de forma individualitzada, els específics.

LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

ENFOCAMENT ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI

A

Parteixen d’allò subjectiu cap a allò objectiu per ajudar a l’alumnat a construir el coneixement de la realitat mitjançant les seves pròpies percepcions, vivències i representacions de forma compartida, racional i descentrada de la subjectivitat per tal de contribuir al desenvolupament de l’aprenentatge significatiu.

També es parteix d’allò global cap a allò analític, és a dir, l’aprenentatge té el seu punt de partida en les experiències globals de l’alumnat i són el referent constant del procés d’ensenyament-aprenentatge. De forma progressiva, s’introdueix una aproximació més segmentada i metòdica que permet comprendre els diferents components del medi i aprofundir-hi sense perdre la perspectiva integradora.

A més, es comença l’aprenentatge a partir de les experiències directes i indirectes per passar a utilitzar el mètode de l’exploració de la realitat i el coneixement científic amb la intenció d’objectivar gradualment l’experiència personal.

En tot moment, i tal com dicta en el Decret 32/2014 cal seguir un enfocament competencial de les àrees de ciències naturals i socials.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

CARACTERÍSTIQUES CIÈNCIES NATURALS

A

Les ciències naturals ens ajuden a conèixer el món en el qual vivim, a comprendre el nostre entorn i les aportacions dels avenços de la ciència i la tecnologia. Aquestes ciències són un instrument indispensable per comprendre el món que ens envolta i els seus canvis, i per desenvolupar actituds responsables sobre els aspectes relacionats amb els éssers vius, els recursos i el medi ambient.

Mitjançant l’àrea de ciències naturals, l’alumnat s’inicia en el desenvolupament de les principals estratègies del mètode científic, com ara la capacitat per fer preguntes, identificar problemes, formular hipòtesis, planificar i realitzar activitats, observar, recollir i organitzar informació, analitzar i extreure conclusions i comunicar-les, treballar de forma cooperativa i fer un bon ús de les eines tecnològiques.

L’àrea inclou conceptes, procediments i actituds que ajuden a l’alumnat a interpretar la realitat per prendre decisions als diferents problemes que es plantegen, així com explicar i preveure fenòmens naturals i afrontar la necessitat de desenvolupar actituds crítiques davant les conseqüències que resulten dels avanços tècnics, és a dir, la presa de consciència, participació i decisions argumentades davant els grans problemes de l’actualitat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

CARACTERÍSTIQUES CIÈNCIES SOCIALS

A

En les ciències socials s’integren diverses disciplines que estudien les persones com a éssers socials i en relació a aspectes geogràfics, sociològics, econòmics i històrics.

L’objectiu de les ciències socials en aquesta etapa és aprendre a viure en societat, coneixent els mecanismes fonamentals de la democràcia i respectant les normes de la vida col·lectiva i els drets humans.

La finalitat darrera és aconseguir la transmissió i la posada en pràctica dels valors que afavoreixen la llibertat personal, la responsabilitat, la ciutadania democràtica, la solidaritat, la tolerància, la igualtat, la comprensió, el respecte, la cohesió de la comunitat, la justícia i la no discriminació. També s’inclou l’exercici de la ciutadania, la participació activa, l’actitud crítica i responsable i la capacitat d’adaptació.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

PROPOSTES INTERVENCIÓ EDUCATIVA

A

La intervenció educativa ha de tenir en compte com a punt d’inici la diversitat de l’alumnat, ja que així es garanteix el desenvolupament de tothom al mateix temps i permet una atenció personalitzada en funció de les necessitats.

Per dur una intervenció educativa adequada a les ciències socials i les ciències naturals, cal partir del nivell de desenvolupament cognitiu i emocional on es troba l’infant d’aquesta etapa, de la concreció del seu pensament, de les seves possibilitats i dels seus interessos per aprendre i relacionar-se amb els altres i amb l’entorn. A més, sempre s’ha de tenir en compte l’aprenentatge significatiu, la motivació i el joc per aprendre. D’aquesta manera, cal seguir una metodologia activa i contextualitzada tenint en compte les bases del constructivisme i apostar per projectes, aprenentatge cooperatiu, treballs d’investigació o l’aprenentatge per descobriment.

D’aquesta manera, el docent ha de ser un guia i un facilitador de l’aprenentatge, el qual planteja situacions que fan reflexionar i rompre els esquemes als infants per crear-ne de nous. També ha de graduar el nivell d’ajuda pedagògica als diferents ritmes d’aprenentatge, i ha de facilitar un ambient motivador, segur i de confiança. Per altra banda, l’alumnat ha de ser actiu i el protagonista del seu aprenentatge.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

CRITERIS INTERVENCIÓ EDUCATIVA ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI

A

S’ha de partir d’allò que l’alumnat coneix sobre la realitat que l’envolta per poder anar incorporant nous continguts. Per això, s’han de plantejar activitats on es treballin procediments i explicacions de les coses.

Les activitats han de ser manipulatives, sensorials, motrius i s’han de desenvolupar segons les seves capacitats. Cal emprar objectes i situacions reals en lloc d’imatges de la realitat, sempre que sigui possible.

Els procediments han de ser objecte d’estudi abans d’emprar-lo per l’estudi d’un aspecte concret.

S’han d’utilitzar estratègies didàctiques que garanteixin l’atenció a la diversitat i tenguin en compte els diferents ritmes i estils d’aprenentatge de l’alumnat.

Les TIC han de formar part de l’ús habitual com a element facilitador.

Cal incloure tasques on es desenvolupi la competència en comunicació lingüística.

L’organització de l’aula ha d’afavorir les diferents formes d’agrupaments de l’alumnat per facilitar el treball en equip, en gran grup i el treball autònom, ja que permetran la realització d’experiments, debats, assemblees, tallers, racons, agrupaments flexibles, etc.

S’han d’usar mètodes centrats en l’activitat de l’alumne, que facilitin la seva pròpia construcció dels coneixements i la comunicació i interacció (estudi de casos, projectes, simulacions…).

Cal plantejar diferents activitats (inicials, motivacionals, de desenvolupament, de consolidació, d’ampliació, de reforç, complementàries, de recuperació…).

S’han d’elegir materials de fàcil utilització que vagin d’objectes quotidians a materials més sofisticats per incrementar les capacitats, motivacions i interessos (lupa>microscopi).

Una bona proposta és tenir en compte les activitats complementàries.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

ORIENTACIONS METODOLÒGIQUES ESPECÍFIQUES CIÈNCIES NATURALS

A

Cal integrar els diferents continguts al voltant de l’experimentació, investigació, treballs de camp (o quaderns de camp), sortides a l’exterior, visites, observacions directes, ús de les TIC…

S’ha de seguir un enfocament competencial a partir de la resolució de problemes, de treballs per projectes, del treball en equip, de situacions experimentals, de treball cooperatiu i contextualitzat, dels seus interessos, de l’aprenentatge per descobriment…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

ORIENTACIONS METODOLÒGIQUES ESPECÍFIQUES CIÈNCIES SOCIALS

A

Cal integrar la comunicació oral, escrita i audiovisual, les TIC, l’emprenedoria i l’educació cívica i constitucional.

S’han de planificar activitats que desenvolupin valors (igualtat, no discriminació, tolerància, empatia, diàleg, autoregulació, prudència…) i que afavoreixin la capacitat investigadora, així com l’ús de mapes, textos, gràfics…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

COMPETÈNCIES

A

Són les capacitats per aplicar de forma integrada els continguts propis de cada ensenyança i etapa educativa, amb la finalitat d’aconseguir una adequada realització d’activitats i la resolució eficaç de problemes complexos.

Segons l’Ordre ECD/65/2015, de 21 de gener, les competències en el currículum s’han d’integrar dins totes les àrees o matèries i s’han de seleccionar continguts i metodologies que assegurin el seu desenvolupament.

L’adquisició de les set competències permet a l’alumnat aconseguir la seva realització personal, exercir la ciutadania activa, incorporar-se a la vida adulta de manera satisfactòria i ser capaç de desenvolupar un aprenentatge permanent al llarg de la seva vida.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

CONTRIBUCIÓ DE L’ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI A LA COMPETÈNCIA CL

A

Emprar el llenguatge com a instrument de comunicació oral i escrita, de representació, interpretació i comprensió de la realitat, de construcció i comunicació del coneixement, d’organització i autoregulació del pensament. Amb aquestes àrees s’incrementa el vocabulari específic i els intercanvis comunicatius, s’apropa a textos informatius, explicatius i argumentatiu, i a les relacions existents entre el tractament de la informació.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

CONTRIBUCIÓ DE L’ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI A LA COMPETÈNCIA CMCT

A

Ambdues àrees faciliten l’oportunitat d’emprar eines matemàtiques en contextos significatius com mesures, escales, gràfics, càlculs, ordres… A més, es posen en joc les habilitats per resoldre casos i problemes, d’interpretar informació matemàtica, etc. Molts dels aprenentatges que integren estan totalment centrats en la interacció de l’ésser humà amb el món que l’envolta. A més, en aquestes àrees es fa possible la comprensió de successos, la predicció de conseqüències, etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

CONTRIBUCIÓ DE L’ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI A LA COMPETÈNCIA SIEE

A

S’adquireix consciència i s’apliquen valors i actituds personals com la responsabilitat, la perseverança, l’autoestima, la creativitat, l’autocrítica, el control emocional, la capacitat per afrontar problemes, aprendre de les errades, assumir riscs, etc. Així doncs, aquestes àrees contemplen continguts relacionats amb el desenvolupament de l’autonomia i la iniciativa personal i prendre decisions des del coneixement d’un mateix.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

CONTRIBUCIÓ DE L’ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI A LA COMPETÈNCIA CD

A

S’aprenen habilitats per cercar, obtenir, processar, comunicar informació i es fa un ús responsable de les TIC. En aquestes àrees es treballa l’alfabetització digital, l’ús de l’ordinador, la navegació per Internet, llegir, interpretar i cercar informació de la xarxa, etc. La informació és imprescindible per a l’aprenentatge i aquesta pot estar en diferents codis, formats i llenguatges (mapes, gràfics, fonts històriques…) i requereix diferents procediments per a la seva comprensió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

CONTRIBUCIÓ DE L’ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI A LA COMPETÈNCIA CSC

A

Comprendre la realitat social en la qual viu l’alumnat (pluralitat, democràcia…) i treballar les habilitats socials per conviure-hi i millorar-la. A les àrees de ciències socials i ciències naturals es treballa a partir de les relacions properes (família, amics, companys…) que suposa el coneixement d’emocions i sentiments en relació amb els altres. Per això, és un magnífic espai per reflexionar sobre els conflictes. A més, ens podem obrir al barri, comunitat, Estat, Unió Europea… per comprendre la seva organització (política, natural, social, funcional…) i entendre els canvis històrics per entendre les societats actuals.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

CONTRIBUCIÓ DE L’ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI A LA COMPETÈNCIA CEC

A

Consisteix a conèixer, comprendre, apreciar i valorar críticament diferents manifestacions culturals i artístiques, emprant-les com a fonts d’enriquiment i goig del patrimoni cultural. La seva contribució a les ciències socials i naturals se centra en el coneixement de les manifestacions culturals, en la valoració de la diversitat i en el reconeixement d’aquelles que formen part del patrimoni cultural.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

CONTRIBUCIÓ DE L’ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI A LA COMPETÈNCIA AA

A

Es basa en l’adquisició de la consciència de les pròpies capacitats (intel·lectuals, emocionals, físiques) i del procés i estratègies necessàries per a desenvolupar-les. També disposa d’un sentiment de competència personal que atén a la motivació, confiança en un mateix i el gust per aprendre. Així, es fonamenten tècniques com resums, mapes conceptuals, esquemes i es reflexiona sobre allò après i a contar-ho oralment o per escrit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

OBJECTIUS

A

Assoliments que l’alumnat ha d’aconseguir en finalitzar el procés educatiu. En aquest sentit, l’Ordre ECD/65/2015, estableix que les competències han d’estar estretament vinculades amb els objectius definits al currículum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

OBJECTIUS ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI (LOMLOE I RD.126/2014)

A

h)
i)
b)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

OBJECTIUS ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI (LOMLOE I RD.126/2014): h)

A

h) Conèixer els aspectes fonamentals de les ciències naturals, les ciències socials, la geografia, la història i la cultura.

20
Q

OBJECTIUS ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI (LOMLOE I RD.126/2014): i)

A

i) Desenvolupar les competències tecnològiques bàsiques i iniciar-se en la utilització per l’aprenentatge de les TIC desenvolupant un esperit crític davant dels missatges que rebem i elaboram.

21
Q

OBJECTIUS ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI (LOMLOE I RD.126/2014): b)

A

b) Desenvolupar els hàbits de treball individual i d’equip, d’esforç i responsabilitat davant l’estudi, així com actituds de confiança amb un mateix, sentit crític, iniciativa personal, curiositat, interès i creativitat en l’aprenentatge i esperit emprenedor.

22
Q

OBJECTIU ÀREA CONEIXEMENT DEL MEDI (D.32/2014)

A

8) Conèixer els aspectes fonamentals de les ciències naturals, les ciències socials, la geografia, la història i la cultura, especialment els corresponents a les Illes Balears, reforçant el sentiment de pertinença a l’àmbit cultural i lingüístic català i entendre la diversitat lingüística i cultural com a drets dels pobles i dels individus.

23
Q

CONTINGUTS

A

Conjunt de coneixements, habilitats, destreses i actituds que contribueixen a l’assoliment dels objectius i a l’adquisició de les competències.

Cal seleccionar i prioritzar els continguts que contribueixen a la consecució dels objectius generals de l’etapa i al desenvolupament de les competències. S’ha de donar importància al desenvolupament de l’autonomia personal i participació social, a la capacitat d’interpretar el medi i intervenir-hi de forma crítica i activa, a les capacitats d’indagació i de recerca, a l’adquisició d’actituds i valors per a un desenvolupament personal equilibrat i solidari.

24
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE CIÈNCIES NATURALS

A
  • Bloc 1. Iniciació a l’activitat científica
  • Bloc 2. L’ésser humà i la salut
  • Bloc 3. Els éssers vius
  • Bloc 4. Matèria i energia
  • Bloc 5. La tecnologia, els objectes i les màquines
25
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE CIÈNCIES NATURALS (BLOC 1: INICIACIÓ A L’ACTIVITAT CIENTÍFICA)

A
  • Bloc 1. Iniciació a l’activitat científica: té caràcter transversal i integrador, ja que inclou habilitats, estratègies, autonomia, organització, recursos TIC…
26
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE CIÈNCIES NATURALS (BLOC 2: L’ÉSSER HUMÀ I LA SALUT)

A
  • Bloc 2. L’ésser humà i la salut: cos, conductes de risc, hàbits saludables…
27
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE CIÈNCIES NATURALS (BLOC 3: ELS ÉSSERS VIUS)

A
  • Bloc 3. Els éssers vius: ecosistemes, respecte cap al medi…
28
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE CIÈNCIES NATURALS (BLOC 4: MATÈRIA I ENERGIA)

A
  • Bloc 4. Matèria i energia: fenòmens físics, substàncies, canvis químics…
29
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE CIÈNCIES NATURALS (BLOC 5: LA TECNOLOGIA, ELS OBJECTES I LES MÀQUINES)

A
  • Bloc 5. La tecnologia, els objectes i les màquines: TIC, construcció d’aparells…
30
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE CIÈNCIES SOCIALS

A
  • Bloc 1. Continguts comuns
  • Bloc 2. El món que ens envolta
  • Bloc 3. Viure en societat
  • Bloc 4. Les empremtes del temps
31
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE CIÈNCIES SOCIALS (BLOC 1: CONTINGUTS COMUNS)

A
  • Bloc 1. Continguts comuns: tècniques de treball, cooperació, resolució de problemes, ús de les TIC… es tracta d’elements transversals.
32
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE CIÈNCIES SOCIALS (BLOC 2: EL MÓN QUE ENS ENVOLTA)

A
  • Bloc 2. El món que ens envolta: univers, sistema solar, planetes, moviments terrestres, representació de la Terra, orientació espacial, aigua, clima i canvi climàtic, intervenció humana en els paisatges, tipus de paisatges, mapes…
33
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE CIÈNCIES SOCIALS (BLOC 3: VIURE EN SOCIETAT)

A
  • Bloc 3. Viure en societat: població, organització territorial, estructures socials, polítiques, econòmiques, institucions i funcions, distribució del treball, la unió europea…
34
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE CIÈNCIES SOCIALS (BLOC 4: LES EMPREMTES DEL TEMPS)

A
  • Bloc 4. Les empremtes del temps: temps històric i la seva mesura, ordre cronològic, etapes històriques, esdeveniments històrics, respecte cap al patrimoni cultural de les Illes Balears i d’Espanya…
35
Q

CRITERIS D’AVALUACIÓ

A

Permeten valorar l’aprenentatge dels objectius didàctics.

36
Q

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE AVALUABLES

A

Especificacions dels criteris d’avaluació i són una forma d’avaluar més observable, mesurable, etc.

37
Q

RELACIÓ ÀREA DE CIÈNCIES SOCIALS I CIÈNCIES NATURALS

A

A més de compartir diferents procediments i actituds, proporcionen coneixements sobre el medi que es complementen. Aquestes dues àrees engloben distints àmbits del saber i respecten la coherència de cada un d’ells.

38
Q

RELACIÓ ÀREA DE CIÈNCIES AMB ÀREA DE VALORS

A

Contribueixen a la socialització de l’alumnat, a l’aprenentatge d’hàbits democràtics i al desenvolupament de la convivència. Pretenen assentar les bases d’una futura ciutadania mundial, solidària, participativa i democràtica.

39
Q

RELACIÓ ÀREA DE CIÈNCIES AMB ÀREA DE LLENGÜES

A

Es relacionen perquè el llenguatge és la base i l’instrument social per a l’intercanvi comunicatiu. Hi trobam activitats com entrevistes, qüestionaris, bibliografia, elaboració d’informació, anàlisi i comprensió de diferents tipologies textuals, etc.

40
Q

RELACIÓ ÀREA DE CIÈNCIES AMB ÀREA DE MATEMÀTIQUES

A

S’hi relacionen amb l’adquisició d’instruments per explorar la realitat, representar-la, explicar-la, usar les unitats de mesura, aproximar el tractament estadístic de dades, utilitzar el nombre com a codi per quantificar, interpretar i elaborar gràfics…

41
Q

RELACIÓ ÀREA DE CIÈNCIES AMB ÀREA D’EDUCACIÓ FÍSICA

A

Es treballen conjuntament hàbits de salut i de cura del propi cos, l’esquema corporal, la relació amb el medi, l’organització espacial, les possibilitats lúdiques i el moviment, l’orientació…

42
Q

RELACIÓ ÀREA DE CIÈNCIES AMB ÀREA D’EDUCACIÓ ARTÍSTICA

A

S’usen materials i diferents expressions, es potencia la creativitat, la imaginació, l’elaboració de recursos…

43
Q

CONCLUSIÓ (TEMA 7)

A

Com a docents és necessari prendre consciència de la importància de les dues àrees (tant juntes com separades) per a l’alumnat: els permet ser responsables amb el medi i l’entorn, així com amb els altres i amb un mateix, aspectes que permeten obtenir una visió respectuosa.

A més, tant l’àrea de ciències socials com l’àrea de ciències naturals, són àrees que possibiliten un ventall d’activitats originals i significatives i brinden magnífiques oportunitats d’aprenentatge durant tot el procés. Per aquest motiu, com a docents hem de saber aprofitar-les en el procés d’ensenyança-aprenentatge.

44
Q

CITA CONCLUSIONS (TEMA 7)

A

Per donar per acabat aquest tema m’agradaria mencionar una cita de Clay P. Bedford que es pot aplicar al dia a dia de l’aula i, especialment a l’àrea de les ciències, ja que és necessari involucrar als infants en el coneixement del medi natural, social i cultural: “Pots ensenyar una lliçó un dia, però si pots ensenyar creant curiositat, l’aprenentatge serà un procés per a tota la vida”.

45
Q

BIBLIOGRAFIA (TEMA 7)

A
  • Alonso, S. (2010). Didáctica de las Ciencias Sociales para la Educación Primaria.
  • Caballero, M. (2011). Enseñar Ciencias Naturales en Educación Primaria.
  • Harlen, W. (1989). Enseñanza y aprendizaje de las ciències.
  • Pagés, J. i Santiesteban, A. (2014). Didáctica del conocimiento del medio social y cultural en la Educación Primaria: ciencias sociales para aprender, pensar y actuar.
  • Piaget (1969). Psicología del niño.
46
Q

LEGISLACIÓ (TEMA 7)

A
  • Llei Orgànica 2/2006 (LOE), de 3 de maig, modificada per la Llei Orgànica 3/2020 (LOMLOE), de 29 de desembre, d’Educació.
  • Reial Decret 126/2014, de 28 de febrer, pel qual s’estableix el currículum bàsic de l’educació primària.
  • Reial Decret 157/2022, d’1 de març, pel qual s’estableixen l’ordenació i els ensenyaments mínims de l’Educació Primària.
  • Decret 32/2014, de 18 de juliol, modificat pel Decret 28/2016, de 20 de maig, pel qual s’estableix el currículum d’educació primària a les Illes Balears.
  • Ordre ECD/65/2015, de 21 de gener, per la qual es descriuen les relacions entre competències, continguts i criteris d’avaluació de l’EP, l’ESO i el batxillerat.