Kursgevinstbeskatning Flashcards

1
Q

Hvad er kursgevinstlovens anvendelsesområde?

A

Kursgevinster på gæld og fordringer, jf. KGL § 1, stk. 1.

Finansielle fordringer: Obligationer, pantebreve, gældsbreve mm.

  • KGL omfatter også andre fordringer på penge, uanset hvordan de er opstået.

Kurstab/-gevinst på gæld: Alle retlige forpligtelser på betaling i penge.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Redegør overordnet for hvad der er skattepligtigt af personer og selskabers kursgevinster, og hvad pengenæring og vederlagsnæringssondringen indebærer

A

PERSONER - FORDRINGER

  • Pengenæring, jf. KGL § 13: Medregnes i den personlige indkomst, jf. PSL § 4, stk. 3 (SKATTEPLIGT)
  • Vederlagsnæring: Selve fordringen medregnes i den personlige indkomst, jf. PSL § 4, stk. 1, og kurstab medregnes også i den personlige indkomst, jf. PSL § 4, stk. 3, 2. pkt. Kursgevinster på fordringen medregnes i kapitalindkomsten, jf. PSL § 4, stk. 1, nr. 2. (SKATTEPLIGT)
  • Andre personer: Kursgevinster på over 2.000 kr. medregnes i den skattepligtige almindelige indkomst, jf. KGL § 14, stk. 1, herunder specifikt kapitalindkomsten, jf. PSL § 4, stk. 1, nr. 2 (SKATTEPLIGT)

PERSONER - GÆLD

  • Pengenæring, jf. KGL § 19: Medregnes til den personlige indkomst, jf. PSL § 4, stk. 3 (SKATTEPLIGT)
  • Andre personer: IKKE SKATTEPLIGT, kun for fremmed valuta over 2000 kr., jf. KGL § 20 jf. §§ 21-23

SELSKABER:

  • Fordringer: Skattepligtige indkomst , jf. KGL §§ 2-3 (SKATTEPLIGT)
  • Gæld: Skattepligtige indkost (SKATTEPLIGT), jf. KGL §§ 2 og 6
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan opstår kursgevinster eller kurstab på fordringer og gæld typisk?

A
  • Stigninger og fald i kursværdi, der følger af ændrede renteforhold, indeksreguleringer eller valutakursændringer
  • Tab som følge af debitors misligholdelse og utilstrækkelig sikkerhed ved pant eller kaution.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan kursgevinstbeskattes selskaber for fordringer?

A

KGL §§ 2 og 3: Selskaber mv. skal som hovedregel medregne kursgevinster og kurstab på fordringer ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

  • U: Gevinst og tab på fordringer til koncernforbundne/sambeskattede selskaber kan ikke beskattes/ fradrages, jf. KGL §§ 4 og 8
  • U2: Hvis renteindtægter på fordringen pga en DBO ikke skal medregnes til den skattepligtige indkomst, kan tab på fordringen heller ikke fradrages, jf. KGL § 5
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan kursgevinstbeskattes selskaber for gæld?

A

KGL §§ 2 og 6: Selskaber mv skal som HR medregne alle kursgevinster og kurstab på gæld ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

  • U: Gevinst på gæld til koncernforbundne/ sambeskattede selskaber kan ikke beskattes, hvis det tilsvarende forgældede selskab ikke kan fradrage efter KGL § 4, jf. § 8
  • U2: Gevinst på gæld ved tvangsakkord, rekonstruktion eller gældssanering skal ikke medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst, jf. KGL § 24, stk. 1 og 2
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilke domme gælder for beskatning af personers pengenæring med fordringer?

A

TfS 1993, 531 H Knud Jørgen Strange: En prokurist (person, der har prokura/fuldmagt til at handle på et selskabs vegne), der var ansat i et vekselerfirma i 4 år haft en betydelig gevinst ved salg og indfrielse af aktier og obligationer. Et år senere blev han medinteressent i firmaet. Han havde en løbende kredit hos firmaet, og denne brugte han i høj grad til at finansiere sine investeringer. Det gav ham betydelige indtægter sammenlignet med hans løn. HR: Han var næringsdrivende ved køb og salg af obligationer.

UfR 1973, p. 472 Quant Hansen: En skatteyder uden arbejde havde investeret en væsentlig del af sin formue i pantebreve med kort løbetid (40 år). Han finansierede købene til dels ved en kassekredit og fik rådgivning af en ejendomsmægler. Enkelte pantebreve var udstedt direkte til ham. Han havde aldrig solgt nogle af pantebrevene. HR: Særligt pga. pantebrevenes antal og art (89 pantebreve og 3 bilkontrakter), skatteyderens samarbejde med en ejendomsmægler (rådgivning) og benyttelsen af en kassekredit, var han ikke pengenæringsdrivende.

UfR 1975, p. 552 H Hyldahl: En købmand har to tøjbutikker. Han investerer sin ledige kapital i pantebreve. For det meste udlånte han pengene, og så blev der udstedt pantebreve direkte med ham som første kreditor. Han havde altså væsentlig indflydelse på lånenes vilkår. De fleste havde en løbetid på under 3 år. De indvundne kursgevinster gennem årene havde været større end renteindtægterne. HR: Han drev næring ved finansiering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forklar situationen når “andre personer” er HOA i et selskab og har fordringer imod dette, og forklar oplysningspligten i KGL § 15

A

Hvis personen er hovedaktionær i et selskab jf. ABL § 4, kan vedkommende ikke fradrage tab på fordringer mod dette jf. KGL § 14, stk. 2.

Oplysningspligt i KGL § 15, stk. 1: For fordringer, der er optaget til handel på et almindeligt marked er fradragsretten betinget af, at SKAT har modtaget oplysning om erhvervelsen af fordringen inden selvangivelsesfristen i det år, hvor erhvervelsen har fundet sted.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvornår anvendes realisationsprincippet som opgørelsesmetode for kursgevinster- og tab?

A

PERSONER:

  • Realisationsprincip for både fordringer og gæld, jf. KGL § 25, stk. 1-2

SELSKABER / FORDRINGER:

  • Selskaber kan som udgangspunkt ikke anvende realisationsprincippet for FORDRINGER, jf. KGL § 25, stk. 3.

SELSKABER/ GÆLD:

  • Selskaber kan som udgangspunkt anvende realisationsprincippet for gevinster og tab på gæld i danske kroner, der er optaget til handel på et reguleret marked og gæld i fremmed valuta, der ikke er optaget til handel på et reguleret marked, jf. KGL § 25, stk. 4:

OPGØRELSESMETODE/ FORDRINGER:
Forskellen mellem afståelsessummen og anskaffelsessummen, jf. KGL § 26, stk. 1

OPGØRELSESMETODE/ GÆLD:

Forskellen mellem gældens værdi ved påtagelsen og ved frigørelsen/indfrielsen, jf. KGL § 6, stk. 3, 1. pkt.

  • VED AFDRAG: den skattepligtige skal medregne en forholdsmæssig del af kursgevinsten eller kurstabet, hver gang et afdrag erlægges, jf. KGL § 26, stk. 3, 2.pkt
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvornår anvendes FIFO-princippet, og hvad indebærer det?

A

Personer og dødsboer, der ikke driver næringsvirksomhed skal opgøre gevinst og tab efter det såkaldte FIFO-princip (First In First Out), jf. KGL §§ 13 og 26.

  • De først erhvervede fordringer anses for de først afståede.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvornår anvendes gennemsnitsmetoden, og hvad indebærer den?

A

Selskaber og pengenæringsdrivende personer, som anvender realisationsprincippet, skal anvende gennemsnitsmetoden ved afståelse af fordringer eller gæld, jf. KGL § 26, stk. 4, 1. og 2. pkt.

Gennemsnitsmetoden (proces):

1) Beregne den samlede anskaffelsessum for fordringer eller gæld.

2) Den samlede beholdning af fordringer eller gæld fordeles herefter på de enkelte fordringer eller gældsposter på baggrund af deres nominelle (pålydende) værdi.

3) Denne anskaffelsessum lægges til grund ved opgørelsen af forskellen mellem anskaffelses- og afståelsessum

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvornår anvendes lagerprincippet, og hvad indebærer den?

A

HVORNÅR:

  • KGL § 25, stk. 3: Selskaber SKAL som HR anvende lagerprincippet ved gevinst og tab på fordringer. (fravigelse fra UP kræver tilladelse).
  • KGL § 25, stk. 2: personer og dødsboer KAN vælge lagerprincippet for obligationer, der er optaget til handel på et reguleret marked. (fravigelse fra UP kræver tilladelse)

HVORDAN:

  • Gevinst og tab opgøres som forskellen på fordringerne/gældens værdi primo (årets start) indkomståret og ultimo indkomståret (årets slutning), jf. KGL § 33, stk. 1
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvordan beskattes renter?

A

Renteindtægter beskattes, jf. SL § 4, litra e, mens renteudgifter fradrages, jf. SL § 6, litra e.

  • Medregnes til kapitalindkomsten/ udgifter for fysiske personer medmindre pengenæringsdrivende
  • Ikke-fradragsberettigede renter af - LL § 17 (gæld optaget som gave overfor livsarvinger mv.) - LL § 17 B (renter af skatter, told og forbrugsafgifter) - LL § 5 C (renter af gæld brugt til køb af fordringer uden mulighed for beskatning af renter efter DBO)
  • Periodisering - LL § 5 C - som udgangspunkt forfaldstidspunkt, periodisering efter påløb dog muligt for erhvervsdrivende, nødvendigt for virksomhedsordning samt aktie- og anpartselskaber
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly