Kapitalgevinstbeskatning generelt Flashcards

1
Q

Hvad siger SL § 5 om HR for avancebeskatning, og hvad er undtagelsen?

A

Realisationsprincip: Fortjeneste, som fremkommer ved, at den skattepligtiges ejendele stiger eller falder i værdi, påvirker ikke den skattepligtige indkomstopgørelse. Dvs. ikke-realiserede værdisvingninger beskattes ikke.

  • Først ved realisering (afhændelse eller lignende) indtræder beskatningen, og i så fald kun hvis formuegodet er købt og solgt i næring/ spekulation.
  • Kræver særskilt lovhjemmel for lagerprincippet: Opgøres som forskellen på aktivets værdi ved årets begyndelse (primo) sammenlignet med aktivets værdi ved årets udgang (ultimo) - værdistigning/ tab beskattes altså årligt, uanset om realiseret
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Forklar begreberne omsætningsaktiver og anlægsaktiver

A
  • Omsætningsaktiver= Dem, der erhverves for at sælge dem videre med fortjeneste som led i erhverv.
  • Anlægsaktiver = Alle de resterende aktiver.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar begreberne næring/ næringsdrivende og spekulation i SL § 5

A
  • Næring = Erhverver aktivet som led i en erhvervsmæssig virksomhed med køb og salg af varer af den pågældende art, og aktivet skal være erhvervet med henblik på at opnå en fortjeneste. (KGL + ABL udtømmende, men SL § 5 næring stadig relevant for ejendomsbeskatning)
  • Spekulation= Enkeltstående dispositioner, dvs. modsat næring ikke systematisk handel af aktiver af den pågældende type. Salget skal være sket for at opnå en fortjeneste. (spekulation i SL § 5 er stort set reduceret til privat løsøre, dog SKM 2020.85 LSR om bitcoins)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar Tørvemosesagen

A

U 1954.511 H Tørvemosesagen:

  • Gårdejer A, der i 1926 for 88.000 kr. havde købt en gård, hvortil hørte et engareal med underliggende mosejord, bortsolgte i 1943 under de særlige konjunkturer for brændsel en parcel på ca. 50.000 m² af det nævnte areal for 52.800 kr.
  • Skattevæsenet anså A – der i 1940 og 1941 havde bortsolgt to lignende tørveparceller for henholdsvis 20.000 kr. og 21.000 kr. – for indkomstskattepligtig efter statsskattelovens § 4 af den del af de 52.800 kr., der måtte anses som vederlag for den på parcellen værende tørvemasse, men hertil fandtes der ikke at være hjemmel, jfr. lovens § 5 a

HR: Ikke næring eller spekulation, derfor skattefrit, jf. SL § 5

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar kontrollerede transaktioner og transfer pricing-reglen

A
  • “Kontrollerede transaktioner” er defineret i skattekontrollovens § 37, nr. 6, og omfatter transaktioner mellem interesseforbundne parter mv.
  • Ligningslovens § 2 = ”Transfer pricing bestemmelsen”: Overdragelsen mellem interesseforbundne parter skal ske til en pris og på vilkår, som svarer til det frie marked– armslængdevilkår.
  • Gælder også uden for LL § 2’s anvendelsesområde, dvs. for SL §§ 4-6.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan periodiseres kapitalbeskatning?

A

HR: Beskatning i det år, hvor aktivet realiseres
- U: Lagerbeskatning årligt

HR: Retserhervelsestidspunktet er afgørende

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly