2 - Gjør rede for begrepet «person-situasjon-interaksjon» Flashcards

1
Q

Innledning - Gjør rede for begrepet «person-situasjon-interaksjon» (innledning)

A

En debatt innenfor personlighetspsykologien omhandler om det er personlighetstrekk eller sitasjonen som forklarer mennesker atferd. Mischel sa at korrelasjonen mellom personlighet i forskjellige situasjoner er sjelden større en 0.30, og at man ikke bør snakke om personlighetstrekk, men heller fokusere på situasjoner for å forstå atferd. Det kan vi kalle situasjonisme. Mischel sin kritikk førte til en debatt om betydningen av trekk sammenlignet med situasjoner som årsaken til atferd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er to mulige posisjoner for forklaring av atferd, og hvordan skrives de matematisk? Er det sannhet i disse?

A

En mulig posisjon for forklaring av atferd er at atferd er en funksjon av person, og den kan skrives matematisk som B = f(P).
Mens en annen posisjon sier at atferd er en funksjon av situasjon, og den kan skrives matematisk som B = f (S)

Det er en sannhet i begge disse påstandene. For eksempel så oppfører folk seg ulikt i en bursdag og i en begravelse, og dette illustrerer at situasjonen påvirker atferden vår på ulike måter. Noen mennesker er derimot stille både i bursdager og i begravelser, mens andre er pratsomme i disse situasjonene. Dette illustrerer jo at atferden er en funksjon av personligheten vår.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er en tredje posisjon til forklaring av atferd? Gi et eksempel.

A

En tredje posisjon til forklaring av atferd er en integrasjon av disse to posisjonene som er beskrevet. Den sier at det er interaksjonen mellom person og situasjon som produserer atferden, og kan skrives matematisk som B = f (P x S). Dette kan kalles personlighetstriaden: personer, situasjoner og atferder. Dette synet kalles person-situasjon interaksjon, og er blitt en standard måte å se på moderne trekk teori.

Et eksempel på denne tredje posisjonen kan for eksempel være at hvis situasjonen er frustrerende, og hvis personen er hissig, kan aggresjon være resultatet. Det betyr at personer som kjenner denne personen som har et høyt temperament, vil kanskje ikke vite det med mindre de har vært med personen når det har oppstått en frustrerende situasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er de tre måtene personlighet interagerer med situasjoner?

A

Vi skiller mellom tre måter personlighet interagerer med situasjoner, og det er seleksjon evokasjon og manipulasjon. Vi kaller disse for dynamiske person-situasjon-interaksjoner.

Seleksjon omhandler tendensen til å velge bestemte situasjoner som passer vår personlighet. Det er ikke vanlig at mennesker haner i tilfeldige situasjoner, som regel så velger man situasjoner man vil bruke tiden sin på. Et eksempel på dette er at en person som er ekstrovert velger å dra på fest eller sitasjoner der man er sosial med andre.
Evokasjon omhandler at bestemte personlighetstrekk kan fremkalle spesifikke reaksjoner fra andre. Et eksempel på dette kan være at en person som er uenige og manipulative kan fremkalle fiendtlighet og unngåelse hos andre personer.
Manipulasjon omhandler at individer bevisst endrer, manipulerer eller påvirker miljøet til å tilpasses deres personlighet og mål. For eksempel kan en person opptre varm og hyggelig for å kunne senere påvirke den personen slik den ønsker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly