2 - Gjør rede for Eysencks personlighetsteori og diskuter likheter og forskjeller mellom denne og femfaktormodellen/Big Five. Flashcards

1
Q

Innledning - Gjør rede for Eysencks personlighetsteori og diskuter likheter og forskjeller mellom denne og femfaktormodellen/Big Five.
(røtter, 3 trekk)

A

Taksonomien til personlighet har gjennom flere år blitt foreslått på ulike måter.
Eysenck’s hierarkiske modell av personlighet er den taksonomien som har sterkest røtter i biologien. Han utviklet en modell for personlighet basert på tre hovedtrekk han mente var høyt arvelige og som hadde psykofysiologiske grunnlag. Eysencks modell kan kalles for en PEN-modell, fordi de tre hovedtrekkene er Psykotisisme (P), Ekstroversjon-introversjon (E) og Nevrotisisme - Emosjonell stabilitet (N).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er oppbyggingen i PEN-modellen?

A

I Eysenck’s hierarkiske modell, er hvert av de tre supertrekk på toppen, og de smalere trekkene på det andre nivået. Det tredje nivået består av habituelle handlinger. De smalere trekkene er derfor grupper av habituelle handlinger. På det laveste nivået finner vi de spesifikke handlingene. Dersom nok spesifikke handlinger blir gjentatt ofte nok, blir de til en habituelle handlinger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv ekstroversjon-introversjon.

A

Nå skal jeg beskrive trekket Ekstroversjon - introversjon, også bare kalt ekstroversjon litt mer.
Ekstroverte liker å prate med andre og har et høyt aktivitetsnivå. Mens introverte liker å være for seg selv, og å ha det stille og rolig rundt seg. De har gjerne få, men gode venner og er mer alvorlige enn ekstroverte. Supertrekket ekstroversjon oppsummerer et stort antall smale trekk, slik som sosial, aktiv, livlig, dominant og så videre. Disse smale trekkene er alle underordnet den bredere faktoren ekstroversjon fordi alle kovarierer med hverandre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv trekket nevrotisisme-emosjonelt stabil.

A

Nå skal jeg beskrive trekket nevrotisisme-emosjonelt stabil (N), også ofte bare kalt nevrotisisme litt mer. Personer som skårer høyt på nevrotisisme har lett for å være engstelig, deprimert, irritabel, og reagerer sterkere på stress og har vanskeligere for å roe seg ned. De som skårer lavt er mer avslappet og rolig, og blir ikke lett stresset. Nevrotrisisme består av en samling av flere spesifikke trekk, inkludert bekymring, irritabel, skyldig, manglende selv-følelse, beskjeden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv trekket psykotisisme.

A

Nå skal jeg beskrive trekket Psykotisisme litt mer. Personer som skårer høyt på psykotisisme er ofte «ensomme ulver», mangler empati, har antisosiale tendenser, er selvsentrerte, men også kreative. Psykotisisme består av konstellasjonen av smalere trekk som inkluderer aggressivitet, egosentrisme, kreativ, impulsiv, manglende empati og antisosial.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er kriteriene for grunnleggende trekk ifølge Eysenck?

A

Ifølge Eysenck er det et kriterium for grunnleggende trekk at de har moderat til høy arvelighet og et fysiologisk grunnlag. Atferdsgenetiske bevis viser at alle de tre supertrekkene i Eysencks taksonomi er moderat arvelige (.30-.60), men de er ikke høyt arvelige (>.60). Med fysiologisk grunnlag, så mener man at det skal være strukturer i hjernen og nervesystemet som produserer trekkene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva sier Eysenck om aktiveringsnivå i hjernen og ekstraversjon? Hva sier han om de som skårer høyt på nevrotisisme? Og de som skårer høyt på psykotisisme?

A

Ifølge Eysenck så er aktiveringsnivå i hjernen forbundet med ekstraversjon. Hjernen til introverte er overaktivert, og de prøver derfor å minimere stimuleringen for å redusere aktiveringen og oppnå et behagelig nivå. Og han mente at personer som skårer høyt på nevrotisisme har et nervesystem som blir lett aktivert. Og at de om skårer høyt på psykotisisme har et høyt testosteron nivå og lave nivåer av MAO, som er nevrotransmitter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er noen svakheter ved Eysencks PEN-modell?

A

Eysencks modell har noen svakheter. For det første så er det flere andre personlighetstrekk som også viser moderat arvelighet, og ikke bare PEN. En annen begrensning er at det er utelatt en del andre viktige trekk på grunn av manglende fysiologisk evidens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er forskjeller og likheter mellom FFM og Eysenck sin PEN-modell?

A

Det første og kanskje mest åpenbare de to modellene har til felles er at de begge forsøker å klassifisere menneskers personlighet, og på den måten kunne være med på å beskrive menneskers personlighet. Begge modellene har empirisk støtte.

En likhet med Eysencks hierarkiske modell og femfaktormodellen er at de har en hierarkisk oppbygning. Begge består av noen hovedtrekk med tilhørende underliggende fasetter. Begge taksonomiene har ekstroversjon og nevrotisisme blant sine hovedtrekk, men en sentral forskjell er at Eysenck kun har tre hovedtrekk i sin modell, mens femfaktormodellen har fem.
Det er kun Eysenck sin modell som har psykotisisme som et hovedtrekk.
En annen forskjell grunnlaget for modellene. Eysencks sin modell er stor grad basert på genetikk og biologi, mens femfaktormodellen er basert på en kombinasjon av den leksikalske og den statistiske tilnærmingen. En annen forskjell er at Eysenck sin modell legger fram en kausal forklaring til personslighetstrekkene. Han mener at disse trekke har fysiologisk grunnlag. Med fysiologisk grunnlag, så mener man at det skal være strukturer i hjernen og nervesystemet som produserer trekkene. For eksempel så er ifølge Eysenck aktiveringsnivå i hjernen forbundet med ekstraversjon. Dette er noen av de sentrale forskjellene og likhetene mellom de to modellene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly