2 - Gjør rede for sirkumpleks-modellen. Flashcards

1
Q

Hva betyr sirkumpleks, hva er sirkumpleks-modellen og hva har den fokus på(og som betyr)? (innledning)

A

Sirkumpleks betyr sirkel, og sirkumpleks-modellen er en sirkulær taksonomi av personlighet. Sirkumpleks-modellen ble fremmet av Timothy Leary og Jerry Wiggins. Denne modellen har fokus på interpersonlige trekk, som betyr trekk som beskriver hvordan folk interagerer med andre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvordan gikk Wiggins fram for å finne trekkene i sirkumpleks-modellen? Hva slags trekk så han på, og hav skilte han de fra? Hva mente han at all interaksjon involverer elementer av?

A

Wiggins startet med leksikalske antagelser, altså ideen om at alle viktige individuelle forskjeller er kodet i det naturlige språket. Wiggins så i hovedsak på interpersonlige trekk, og separerte disse fra andre kategorier av trekk som mentale trekk og fysiske trekk.
Wiggins mente at all interaksjon involverer elementer av dominans (status) og varme (love), og derfor er dominans og varme hovedaksene i sirkumpleks-modellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er de tre fordelene med Wiggins sin sirkumplekse modell?

A

Det er tre klare fordeler med Wiggins sirkumpleks modell.
Det første er at det gir en eksplitt definisjon på interpersonlig atferd, og all samhandling kan lokaliseres i modellen.

Det andre er at forholdet mellom et trekk og alle de andre trekkene i modellen er spesifisert.
Det er grunnleggende tre typer forhold spesifisert av modellen. Den første er nærliggenhet (adjacency), altså hvor nær trekkene er hverandre i sirklene. Trekk som liger ved siden av hverandre er positivt korrelert med hverandre. Det andre er bipolaritet, som går ut på at trekk som er lokalisert på motsatt tide av sirkelen er negativt korrelert med hverandre. Ortogonailitet er spesifikke trekk som er vinkelrette mot hverandre i modellen, og disse er helt ukorrelert til hverandre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er begrensingene med sirkumpleks-modellen?

A

Begrensninger med sirkumpleks-modellen kan være at den kun har to dimensjoner selv om det også er andre trekk som påvirker mellommenneskelige interaksjoner, slik som for eksempel nevrotisisme og planmessighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly