2 - Hvilket standpunkt har tilhengerne av «situasjonismen» når det gjelder atferd? Flashcards

1
Q

Innledning - (En debatt innenfor personlighetspsykologien omhandler om det er personlighetstrekk eller sitasjonen som forklarer mennesker atferd.) …. Hva sier trekkpsykologer, og hav er problematisk med dette?

A

En debatt innenfor personlighetspsykologien omhandler om det er personlighetstrekk eller sitasjonen som forklarer mennesker atferd. Trekkpsykologer antar at trekk viser konsistens over situasjoner, men for noen trekk har denne antagelsen vist seg å være problematisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva fant Hartshorne og May? Og hva sa Mischel?

A

Hartshorne og May (1928) fant lave korrelasjoner over situasjoner for ærlighet, hjelpsomhet og selvkontroll hos skolebarn. Mischel (1968) publiserte 40 år senere en banebrytende bok som blant annet oppsummerte resultatene fra Hartshorne og May og andre studier som rapporterte lave korrelasjoner mellom personlighetskårer målt i ulike situasjoner. Mischel sa at korrelasjonen mellom personlighet i forskjellige situasjoner er sjelden større en 0.30, og at man ikke bør snakke om personlighetstrekk, men heller fokusere på situasjoner for å forstå atferd. Dersom atferden endres fra situasjon til situasjon, må det være situasjonelle forskjeller, heller enn underliggende personlighetstrekk, som er årsaken til atferden og dette kan vi kalle situasjonisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva sier situasjonismen? Dersom atferden endres (…)

A

Dersom atferden endres fra situasjon til situasjon, må det være situasjonelle forskjeller, heller enn underliggende personlighetstrekk, som er årsaken til atferden og dette kan vi kalle situasjonisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Gi eksempler på at situasjoner påvirker atferd.

A

Vi kan illustrere dette med et eksempel. En jente kan være vennlig med folk hun kjenner på skolen, men reservert med mennesker hun ikke kjenner. Eller en ung gutt vil oppnå gode resultater på skolen, men bryr seg ikke hvordan han gjør det i sport. Dette viser at det er situasjoner som påvirker atferden, og er det situasjonismen handler om.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva førte Mischels kritikk til?

A

Mischels kritikk førte til en debatt om betydningen av personlighetstrekk sammenlignet med situasjoner som årsaken til atferd, og det er fortsatt to dominerende syn på denne saken, hver av dem representert i ulike disipliner i psykologien. Personlighetspsykologer er opptatt av trekk som forklaring til atferd, mens sosialpsykologer er opptatt av faktorer i miljøet. Men det er viktig å påpeke at det er i dag få psykologer som tar et rent disposisjonelt eller rent situasjonsmessig standpunkt for å forstå menneskelig atferd, og at de fleste integrerer begge fenomenene i en integrert tilnærming til atferd. En av de mest varige endringene som trekkpsykologene har omfavnet har vært ideen om person-situasjon interaksjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly