3 - Gjør rede for begrepet «arvelighet» i forbindelse med personlighet. Flashcards

1
Q

Innledning- Gjør rede for begrepet «arvelighet» i forbindelse med personlighet.

A

Forskere innenfor personlighetsfeltet har prøvd å avgjøre i hvilken grad individuelle forskjeller i personlighet er grunnet genetikk eller miljø forskjeller, og hvordan genene og miljøet interagerer, og arvelighet er en sentral del av dette.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er arvelighet? Og hva er den formelle definisjonen?

A

Arvelighet er en statistikk som referer til fordelingen av observert varians i en gruppe individer som kan forklares med genetisk variasjon. Dette vil si hvor stor forskjellene mellom individer er, og hvor mye av disse forskjellene som skyldes variasjon i genene. Den formelle definisjonen av arvelighet er at det er andelen fenotypisk varians som tilskrives genotypisk varians.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er fenotypisk og genotypisk varians?

A

Fenotypisk varians referer til observerte individuelle forskjeller, som høyde, personlighet, og vekt. Genotypisk varians referer til individuelle forskjeller i den totale samlingen av gener som hver enkelt person har.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva betyr en arvelighet på .60?

A

En arvelighet på .60 betyr at 60% av den fenotypiske variansen skyldes genotypisk variasjon, og 40% av variasjonen kommer fra miljøet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er vanlige misforståelser om arvelighet?

A

Det finnes mange misforståelser om arvelighet som konsept i psykologien. En vanlig misforståelse er at arvelighet kan gjelde enkeltindivid. For et individ så er gener og miljøet sammenflettet og kan ikke skilles fra hverandre. Så arvelighet referer kun til ulikheter i populasjonen, ikke for et individ.

En annen vanlig misforståelse er at arvelighet er konstant, noe det ikke er. Arvelighet gjelder kun en populasjon på et tidspunkt i et bestemt miljø. Det betyr at hvis miljøet endrer seg så kan også arveligheten endre seg.

Det er også viktig å huske på at arvelighet er kun en statistikk, og ikke en underliggende biologisk prosess som statistikken bygger på. Arvelighet er heller ikke alltid presis statistikk, det er kun et estimat som vil påvirkes av målefeil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva kan vi oppsummert si om arvelighet? (avslutning)

A

Oppsummert så er arvelighet best sett på som et estimat av prosentdelen av fenotypiske forskjeller grunnet genetiske forskjeller. Hvis er trekk er høyt arvelig betyr ikke det at det ikke kan endres gjennom endringer i miljøet. Arvelighet sier heller ingenting om hvordan gener påvirker personlighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly