3 - Gjør rede for Eysencks teori om ekstraversjon vs introversjon Flashcards

1
Q

Innledning - Gjør rede for Eysencks teori om ekstraversjon vs introversjon

A

Et klassisk eksempel på en fysiologisk basert personlighetsteori er Eysenck sin teori om ekstroversjon og introversjon. Ekstroversjon er et av de tre hovedtrekkene i Eysencks sin PEN-modell som er en hiarkisk modell for personlighetstrekk der hovedtrekkene er psykotisisme, ekstroversjon og nevrotisisme. Eysenck mente at disse trekkene var svært arvbare, og at de baserte seg på et psykofysiologisk grunnlag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva kjennetegner ekstroverte og introverte?

A

Ekstroverte er de som er pratsomme, utadvendte, aktive, liker å møte nye mennesker og gå til nye steder, kjeder seg lett, misliker rutiner og har et generelt høyere aktivitetsnivå. Dette er i kontrast til introverte som er stille, tilbaketrukket, foretrekker å være alene eller med noen få venner, foretrekker rutiner og det som kjent.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva gikk Eysenck sin teori opprinnelig ut på med tanke på aktiveringsnivå i hjernen?

A

Eysenck sin teori gikk ut på at det er et aktiveringsnivå i hjernen som er optimal for bestemte oppgaver. Og han foreslo at sammenlignet med ekstroverte så har introverte et høyere aktiveringsnivå i hjernens ascenderede retikulære system (ARAS) som kontrollerer aktiveringen i korteks. Han mente at ARAS slipper gjennom for mye stimuli hos introverte når man er i ro, og at det fører til en høyere baseline aktivering. Og at ARAS slipper gjennom for lite stimuli hos ekstroverte når man er i ro, og at det fører til en lavere baseline aktivering. Han mente at folk prøver å holde aktiveringen i korteks på et optimalt nivå, og at introverte ønsker å redusere og unngå stimulering, ved å for eksempel trekke seg tilbake. Mens at ekstroverte ønsker å øke og søke stimulering, ved å for eksempel oppsøke sosiale situasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva viste senere forskning med aktiveringsnivå hos ekstroverte og introverte?

A

Senere forsking indikerer at introverte og ekstroverte ikke har forskjellige hvilenivåer når det gjelder aktivering, det vil si når det er ingen eller mild stimulering, men introverte viser sterkere fysiologisk aktivering enn det ekstroverte gjør ved moderat aktivering. Det betyr at forskjellen ligger i reaksjon til stimuli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva førte de nye funnene til med Eysenck sin teori? Hva sier teorien nå?

A

Disse funnene har ført til at Eysenck reviderte teorien sin. Nå sier teorien at introverte foretrekker lav stimulering, og dette er da fordi introverte aktiveres enklere en ekstroverte, mens ekstroverte foretrekker mer stimulering. Så med andre ord sier teorien nå at forskjellen mellom introverte og ekstroverte ligger i deres aktiverbarhet og ikke i deres baseline aktiveringsnivå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er svakhetene med Eysenck sin teori?

A

Eysencks modell har noen svakheter. For det første så er det flere andre personlighetstrekk som også viser moderat arvelighet, og ikke bare PEN. En annen begrensning er at det er utelatt en del andre viktige trekk på grunn av manglende fysiologisk evidens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly