3 - Gjør rede for Zuckermans teori om spenningssøking Flashcards

1
Q

Innledning om spenningssøking. Hva er det, og hvordan oppstod forskning på behovet for sensorisk input?

A

Spenningssøking er en annen dimensjon av personlighet som antas å ha fysiologisk grunnlag. Spenningssøking er tendensen til å oppsøke spennende aktiviteter, det å ta sjanser og unngå kjedsomhet. Forskning på behovet for sensorisk input vokste utfra studier på sensorisk deprivasjon, altså situasjoner der folk får ingen sensorisk informasjon som lys eller lyd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva viste Zuckermans forskning? Og hva kalte han disse menneskene? Og hva mente han var årsaken?

A

Zuckermans forskning viste at noen mennesker tålte sensorisk deprivasjon dårligere enn andre, og han kalte disse for menneskene for spenningssøkere fordi det så ut som de søkte etter stimuli hele tiden, ikke bare i eksperimentet, men også i hverdagen. Det mente han var fordi disse deltakerne krevde mer sensorisk stimulering for å oppnå et optimalt og behagelig nivå av aktivering, i henhold til Hebbs teori om optimal aktivering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv Zuckermans spørreskjema og hans hypotese.

A

Zuckerman utviklet et spørreskjema som var designet for å måle i hvilken grad deltakerne trengte spennende og nye opplevelser og liker spenningen som assosieres med det. Han kalte dette spørreskjemaet for Spennings-søking-skala. Zuckermans hypotese var at noen mennesker (det som skårer høyt på spenningssøking) krever mer stimuli for å nå deres optimale nivå av aktivering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan ligner Zuckermans teori på Eysenck sin teori?

A

Denne teorien ligner på Eysencks teori ved at det er en moderat sterk positiv sammenheng mellom ekstraversjon og spenningssøking.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva fokuserer Zuckermans nyere arbeid på med tanke på spenningssøking?

A

Ifølge Zuckerman er det et fysiologisk grunnlag for spennings-søkende atferd.
Hans nyere arbeid fokuserer i hovedsak på rollen som nevrotransmittere har i forskjeller på spenningssøking. Flere enzymer, særlig monoamine oxidase (MAO) er ansvarlig for å regulere og opprettholde passelig mengde nevrotransmittere i synapsen. MAO fungerer slik at de bryter ned nevrotransmittere etter at det har latt en nerveimpuls passere. Personer som er høyt spenningssøkende har lavere nivåer av MAO som gjør at de har et behov for stimulering for å få et optimalt aktiveringsnivå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly