4 - Gjør rede for Freuds teori om psyko-seksuell utvikling. Flashcards

1
Q

Innledning - Gjør rede for Freuds teori om psyko-seksuell utvikling. Når skjer utviklingen av personlighet? Hva mente han er medfødt? Hvordan henger disse sammen med personlighet?

A

I følge Freud så skjer utviklingen av personlighet tidlig i livet, fra barndom til tidlig ungdom.
Freud mente at alle menneske har medfødte drifter om å oppfylle behov, og at disse behovene driver oss på en ubevisst måte. Utviklingen av personlighet er derfor avhengig av hvordan vi lærer oss å leve med disse ubevisste driftene, hva vi tillater oss selv å gjøre og hva samfunnet tillater oss å gjøre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva mente Freud at den voksnes personlighet er et resultat av? Hva omhandler disse fasene? Hvorfor heter de psykoseksuelle? Hva er fiksering? Hvordan oppstår den modne voksne nytelsen i den siste fasen?

A

Freud mente at den voksnes personlighet er et resultat av hvordan man som barn har løst bestemte konflikter i forskjellige utviklingsfaser. Utviklingsfasene er universelle, det vil si at alle går gjennom disse fasene, men løsningen av konfliktene er individuell. Konfliktene dreier seg om måter å oppnå seksuell tilfredsstillelse på, og det heter derfor “psykoseksuelle” stadier. De ulike stadiene er oppkalt etter kroppsdelen hvor den seksuelle energien blir investert, og dersom barnet ikke klarer å løse en konflikt i et bestemt stadium, snakker man om en “fiksering”. Fiksering handler om at man blir «låst» til den fasen. Hvis et barn blir fiksert på et stadie så vil de ha en mer umoden måte å oppnå seksuell tilfredstillelse på. I den siste psykoseksuelle fasen oppstår den modne voksne nytelsen fra sunne nære relasjoner og fra arbeid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv den orale fasen. Hva er hovedkilder til nytelse? Nøkkelkonflikt. Hva skjer med de som blir fiksert på dette stadiet?

A

Den orale fasen varer fra fødsel til 18 måneder. I denne fasen er hovedkilder til nytelse og spenningsreduksjon munn, lepper og tunge. En nøkkelkonflikt her er knyttet til ammeslutt. Denne konflikten har både en biologisk og psykologisk komponent. Fra et biologisk standpunkt, så ønsker id den umiddelbare tilfredsstillelsen assosiert med det å få næring og nytelse gjennom munnen. Fra et psykologisk perspektiv er konflikten overdreven nytelse mot avhengighet og frykt for å bli overlatt til seg selv. På et psykologisk nivå, så kan personer som er fiksert på det orale stadiet være overdrevet avhengige. De kan ønske å bli tatt vare på, lar andre ta avgjørelser for en, noen er fiendtlig og aggressiv, og ruser seg, fordi det innebærer nytelse ved å «ta inn».

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv den anale fasen. Hva er hovedkilder til nytelse? Nøkkelkonflikt. Hva skjer med de som blir fiksert på dette stadiet?

A

Det andre stege i utviklingen er den anale fasen, som typisk oppstår mellom 18 måneder og 3 år. I denne fasen får barn først nytelse av å tømme seg, deretter etter pottetreningen, nytelse av å holde på avføring. Konflikten i denne fasen handler om graden av selvkontroll. Dersom den er for liten blir man slurvete og skitten. Har man for mye selvkontroll blir man tvangspreget, overopptatt av renslighet og rigid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv den falliske fasen. Hva oppdager barnet i denne fasen? Hva er konfliktene her? Hva kan fiksering i dette stadiet føre til?

A

Den tredje fasen i utviklingen er den falliske fasen, som oppstår mellom 3 til 5 år. I denne fasen oppdager barnet at det har eller ikke har en penis. Perioden av oppvåkning av seksuell lyst er rettet mot forelderen av motsatt kjønn, og forelderen av samme kjønn oppleves som rival. Guttenes hoved konflikt er ødipuskonflikten. Ødipuskonflikten er at gutten kjenner sterke seksuelle følelser for sin mor og blir sjalu og hatefull mot sin far som han ser på som en konkurrent i kampen om morens oppmerksomhet., Samtidig er gutten redd for at far skal ta hevn ved å kastrere han. Konflikten løses ved at gutten identifiserer seg med faren ved at både superego og moral utvikles i tillegg til den mannlige rollen. Jenter sin konflikt, elektra konflikten, handler om jenters misunnelse på faren for hans penis. De klarer aldri løse konflikten helt og har derfor svakere superego, det vil si moral. Karen Horney som er en ego-psykolog tolket det som at det ikke var penisen i seg selv som jentene misunte, men penis som et symbol på sosial makt, og at det var dette jenter faktisk misunte. Fiksering i dette stadiet viser seg i man utvikler en personlighet som er aggressiv, konkurrerende, og verdsetter status.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv latens fasen.

A

Den neste fasen i utviklingen er latens fasen, som varer fra 6 år til puberteten. I denne fasen skjer det lite psykologisk utvikling, og fokuset for barnet er å lære seg ferdigheter og evner som er nødvendige for å lykkes som voksen. Dette er fasen som oppstår når barnet er i skolealder. Freud mente at dette var en periode med psykologisk hvile, eller latens, mens senere psykoanalytikere har påpekt at dette er en periode der det skjer mye utvikling, slik som at man lærer å ta beslutninger for seg selv, man lærer å interagere med andre og etablere relasjoner og at man utvikler en identitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv den genitale fasen. Hvordan når man dette stadiet?

A

Den siste fasen i utviklingen er den genitale fasen, som varer fra puberteten og ut gjennom voksenlivet. Her er libido fokusert på kjønnsorganene, men ikke på samme måte som selvmanipulering i det falliske stadiet. Dette stadiet medfører ikke en spesifikk konflikt, og folk når bare dette stadiet dersom konfliktene på de tidligere stadiene er løst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Gi en kort oppsummering av Freud sitt syn.

A

Kort oppsummert så kan vi si at Freud mente at vi blir født med seksuelle drifter, id, men at det er samfunnet som setter begrensninger for i hvilken grad vi kan tilfredsstille driftene. Alle mennesker går gjennom konflikter mellom egne lyster og kravene som foreldrene og samfunnet setter. Personligheten vår blir da ifølge Freud et resultat av hvordan vi løser disse konfliktene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva slags innflytelse har Freud sin teori om psykoseksuell utvikling hatt på psykologien?

A

Freud sin teori om psykoseksuell utvikling har hatt stor innflytelse på psykologien, og har blant annet lagt et grunnlag for personlighetspsykologi og utviklingspsykologi. Men Freud sine teorier har også vært mye utsatt for kritikk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva går kritikken mot Freud sin teori om psykoseksuell utvikling ut på?

A

Men Freud sine teorier har også vært mye utsatt for kritikk. Mange av Freuds teorier er basert på klinisk praksis og casestudier, og de mangler ofte empirisk støtte fra systematiske studier. Dette gjør det vanskelig å bekrefte eller avkrefte mange av hans påstander om psykoseksuell utvikling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly