4 - Hva er de viktigste antagelsene til humanistiske personlighetspsykologer? Flashcards

1
Q

Innledning - Hva er de viktigste antagelsene til humanistiske personlighetspsykologer?

A

Hoved-antakelsen til de humanistiske personlighetspsykologene er at det som er grunnlaget for motivasjonen ikke er et uoppfylt behov, slik som blant annet Freud og Murray mente, men at grunnlaget for motivasjon er et behov for vekst. Psykologer slik som Maslow la vekt på at mennesker har en tilbøyelighet til at vi vil vokse og utvikle oss, og det er dette de kaller for søken etter selvaktualisering og selvrealisering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva mente humanistene om mennesket i motsetning til Freud?

A

I motsetning til Freud som mente at mennesket ble formet av ubevisste drifter og konflikter, så forstår humanistene mennesket som grunnleggende positivt og meningssøkende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

SI litt om Maslow sitt bidrag til den humanistiske personlighetspsykologien.

A

Et viktig bidrag til den humanistiske personlighetspsykologien er Maslows behovspyramide, som sier at alle menneske har både grunnleggende behov og mer komplekse behov. Selv om de grunnleggende behovene må på plass før de mer komplekse behovene kan oppfylles, så er forståelsen likevel slik at vi søker personlig utvikling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

SI litt om Rogers sitt bidrag til den humanistiske personlighetspsykologien.

A

En annen sentral skikkelse innenfor den humanistiske personlighetspsykologien er Carl Rogers. Rogers teoretiserte om hindringer for selvaktualisering og de terapeutiske teknikkene som hjelper folk å overvinne disse hindringene. Klientsentrert terapi er utviklet for å hjelpe folk å få tilbake sitt potensial for vekst og positiv endring. Det skjer blant annet ved at terapeuten skaper en atmosfære av ubetinget positiv aksept, og at terapeuten kommuniserer empatisk forståelse til pasienten for å øke terapeutisk effektivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva sier humanistene om behov og ansvar?

A

En annen sentral antagelse til den humanistiske tilnærmingen til behov er at det legges vekt på bevissthet om egne behov, rollen av valg og personlig ansvar for et meningsfullt og tilfredsstillende liv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva sier den humanistiske tilnærmingen om meningen med en persons liv?

A

Ifølge den humanistiske tilnærmingen så finnes meningen med enhver persons liv i valgene den personen tar og ansvaret han eller hun tar for disse valgene. I midten av livet konkluderer noen mennesker med at de ikke opplever så mye valg i hverdagen, at de på en måte har kommet i et fast spor i karrieren, deres personlige forhold eller begge deler. Noen mennesker reagerer på en slik erkjennelse med drastisk innsats for å gjenoppta ansvaret for å skape sine egne liv. Karriereforandringer, skilsmisse, flytting til et annet land eller andre drastiske endringer er ofte symptomer på krisen av å oppleve at man ansvar for ens eget liv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly